logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dziwny zapach z klimatyzacji przy ustawieniu na 23-24 st. C – co może być przyczyną?

Siszunia 20 Maj 2024 09:04 1047 7
REKLAMA
  • #1 21089029
    Siszunia
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Hej.
    Mam w dwóch domach klimatyzację, gdzie w jednym domu ma 7 lat, a w drugim 2 lata. Serwisowana co rok wiosną w zależności od zanieczyszczenia, rozbierana do czyszczenia bądź tylko częstowana chemią. Kiedy leję chemię do splitu w domu, to przelewa ona się rurką wychodzącą z agregatu na zewnątrz, więc jest drożne.

Problem polega na tym, że kiedy na dworze jest dość ciepło np. 28 st. C, a klima jest ustawiona na 21 st. C, to wszystko jest OK, ale jeśli ją przestawię na 23-24 st. C, to czuć zapach i jakby nawet zwiększoną wilgotność w powietrza wychodzącego ze splitu.

Kiedy klimatyzacja działa cały dzień na 22 st. C jest OK, nic nie czuć, ale kiedy zrobi się wieczorem na dworze chłodno, to znowu ze splitu czuć taki dziwny, słodkawy zapach.

Kiedy na dworze będzie np. 25-27 st. C, a ustawimy klimę na 23-24 również będzie go czuć, ale w chwili przestawienia na 21 zapach znika.

Mam na biurze założoną nową klimatyzację i będę musiał tam zrobić test z tym 23-24 st. C.

Czy ktoś może powiedzieć dlaczego tak się dzieje.

Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21089100
    max-bit
    Poziom 34  
    Ocena: 851
    Widać nie do końca wyczyścił. :)
    To nie jest takie proste, popsikać można, ale wszystkiego się nie usunie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21089203
    pszczyna
    Poziom 33  
    Ocena: 401
    Stęchlizna w zakamarkach, poważne czyszczenie z ozonowaniem powinno rozwiązać problem oraz użytkowanie, nawet w zimie, choć na chwilę.
  • #4 21089299
    Siszunia
    Poziom 9  
    Jaką polecacie maszynę do ozonowania i metodę robienia tego. Chyba muszę zacząć sam to czyścić i będzie spokój. Mówiłem już parę razy tutaj naszym firmom, ale widzę, że to nic nie daje.
  • Pomocny post
    #5 21089320
    pszczyna
    Poziom 33  
    Chcesz wydatkować spore zasoby finansowe na zakup ozonatora, niż zlecić ozonowanie.
    Tanie to 200 do 600 zł nic niewarte, te za 2 tys już profesjonalne zaś od nawet 30 zł do 100 zł.
  • REKLAMA
  • #6 21089382
    Siszunia
    Poziom 9  
    Nie wiem co u nas mają, to nie jest duże miasto, a doświadczenia, jak widać, mam złe.
    Wolę chyba samemu zrobić i mieć spokój, a i do samochodów się przyda.
    Jakieś konkretne modele ktoś ma sprawdzone?
  • Pomocny post
    #7 21089406
    pszczyna
    Poziom 33  
    Zważ iż mają one określone liczby cykli pracy i albo do kosza, albo zakupić trzeba wkłady.
  • REKLAMA
  • #8 21089448
    Siszunia
    Poziom 9  
    Mam w dwóch domach chyba 10 splitów, więc wydaje mi się, że będzie OK.
    Gorzej z czasem na to wszystko.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dziwnym, słodkawym zapachem wydobywającym się z klimatyzacji przy ustawieniu na 23-24 st. C, podczas gdy przy niższej temperaturze (21 st. C) zapach znika. Klimatyzatory są regularnie serwisowane, jednak problem występuje głównie przy wyższych temperaturach zewnętrznych. Użytkownicy sugerują, że przyczyną może być stęchlizna w zakamarkach urządzenia, co można rozwiązać poprzez dokładne czyszczenie i ozonowanie. Pojawia się również dyskusja na temat zakupu ozonatora do samodzielnego czyszczenia klimatyzacji, z różnymi rekomendacjami dotyczącymi modeli i cen.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA