logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak okablować mieszkanie pod automatyzację oświetlenia i sterowanie gniazdkami?

Jaselek 01 Cze 2024 13:07 612 1
  • #1 21103093
    Jaselek
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam. Jestem na etapie kładzenia elektryki w mieszkaniu, przy okazji chciałem zautomatyzować co nieco. Póki co najbardziej mnie interesuje jak ułożyć przewody / skrętki.
    Głównie zależy mi na sterowaniu oświetleniem z aplikacji, pilota bądź włącznika na baterie. Z racji tego że systemów jest od groma, zastanawiam się czy jest możliwość najpierw okablować a później się na coś zdecydować. Zapewne postawie na jakiegoś chińczyka.
    Czy z każdego punktu świetlnego oraz włącznika poprowadzić do rozdzielnicy przewód przynajmniej 3 x1,5?
    Czy trzeba dodatkowo kłaść skrętki?
    Chciałbym przekaźniki i zasilacze umieścić w rozdzielnicy, ewentualnie dodać gdzieś dopuszkowy moduł pod gniazdko wtykowe.
    W korytarzu będą oprawy gu10 załączane na schodowych jako główne światło. Dodatkowo po czujce ruchu pasek ledowy, lub te same oprawy z opcja przyciemnienia żeby w nocy nie było zbyt dużego natężenia światła. Czujka z możliwością programowania z aplikacji.
    W pokojach opcja ściemniania, ewentualnie zdalne podświetlenie półki.
    Szukam pomysłu co do sterowania gniazdek, czy jest jakieś sensowne zastosowanie?
    Dodatkowo przydał by się podgląd jedną kamerą na drzwi, lub judasz z kamerą.
    Który system polecacie? W chmurze czy lokalny?
    Dziękuję i pozdrawiam.
  • #2 21159755
    jony202b
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Jaselek napisał:
    Zastanawiam się, czy można je najpierw podłączyć, a potem się na coś zdecydować.

Moim skromnym zdaniem pierwszą rzeczą jest mieć wszystko jasne. Robienie najpierw, a potem myślenie może prowadzić tylko do problemów.

Jaselek napisał:
    W chmurze czy lokalnie?

Lokalnie. Zawsze lokalnie

pozdrowienia
REKLAMA