logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz PHILIPS MCD 728/12 - naprawa zasilacza POW281 Rev:1.7, brak info o TP218

Stani12 07 Cze 2024 11:26 717 4
REKLAMA
  • #1 21110471
    Stani12
    Poziom 28  
    Ocena: 107
    Wzmacniacz PHILIPS MCD 728/12. Uszkodzony zasilacz POW281 Rev:1.7. Uszkodzone: układ IC2 - TP218, tranzystor Q2 - pewnie jakiś mosfet oraz diody: D11- pewnie 4148 i ZD5 o nieznanym napięciu Zenera. Tematy o tym już były ale dość dawno. Sugerowane rozwiązanie to wymiana całego zasilacza, który jest nie do zdobycia jak również żadnych informacji o TP218 na necie. Może w międzyczasie ktoś już poradził sobie z tym problemem. Zdjąłem schemat części stby zasilacza (pomocowałem się też schematem dostępnym tego urządzenia). Zastosowanie dwóch przetwornic +5V oraz 12V (12VS na schemacie) raczej nic nie da bo na stronie wtórnej jest jeszcze pomocnicze napięcie realizowane na diodzie D8. Nie wiadomo jakie. Zdjęty schemat nie za dużo mi rozjaśnił.
    Dołączam tą moją radosną twórczość z założeniem, że nie zrobiłem pomyłki.
    Przepraszam za to, że odręczny i trochę chaotyczny schemat.
    Może ktoś pomoże w rozwiązaniu problemu n.p. z zastosowaniem TOP222?.
    Załączniki:
    • Wzmacniacz PHILIPS MCD 728/12 - naprawa zasilacza POW281 Rev:1.7, brak info o TP218 20240607_110735.jpg (2.06 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21110969
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1232
    Czy mógłbyś załączyć czytelne zdjęcia obu stron płyty? Jest tu trochę niekonsekwencji.
    Czytelne, tzn. bez perspektywy, bez refleksów oraz w dobrej rozdzielczości (najlepiej wychodzą przy oświetleniu słonecznym robione z daleka - nie ma zniekształceń "beczkowych")
  • REKLAMA
  • #3 21111263
    Stani12
    Poziom 28  
    Obwód drukowany z widocznymi ścieżkami i elementami elektronicznymi. Płytka drukowana z elementami elektronicznymi, trafo i kondensatorami.
    Dołączam to co mogę zrobić. Nie zrobię jednego zdjęcia pod mikroskopem obejmującego całą płytkę.
    Zdjęcie fragmentu płytki drukowanej z widocznymi elementami elektronicznymi.
    To zdjęcie z 6 pinami trafa i mosfetem (miejscem po nim)
    Płytka drukowana z miejscami na elementy elektroniczne.
    To zdjęcie trochę niżej z miejscem po IC2
    Makrofotografia fragmentu płytki drukowanej z elementami elektronicznymi.
    To zdjęcie po lewej stronie trafa (6 pinów transoptory 817)
    Zbliżenie na fragment płytki drukowanej z elementami elektronicznymi.
    To zdjęcie analogicznie poniżej.

Kondensator przy D11 i rezystorze 220 ohm to 22uF/50V.
    Domyślam się, że jedną z niekonsekwencji jest połączenie IC2 z Q2 i kolejność wyprowadzeń mosfeta musiała by być SDG a nie standardowe GDS ale to Philips. Już miałem przypadek przetwornicy na układzie opisanym jako 73301
    HB (nie do znalezienia na necie), gdzie ze zdjętego schematu nic nie pasuje do standardów.
  • REKLAMA
  • #4 21112036
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1232
    Stani12 napisał:
    Domyślam się, że jedną z niekonsekwencji jest połączenie IC2 z Q2 i kolejność wyprowadzeń mosfeta musiałaby być SDG a nie standardowe GDS ale to Philips.
    Tak, tak. Spojrzałem na schemat i na rozkład ścieżek i pomyślałem, że się pogubiłeś.

No tak, to Philips. Już kiedyś sparzyłem się na transoptorze zakładając, że wyprowadzenia tranzystora są jak w 817. Było odwrotnie - kolektor zamieniony z emiterem.

Nie wszystko widać ze zdjęć.
    Dwie zbliżenia na płytki drukowane z elementami elektronicznymi.
    Ja w podobnych sytuacjach podświetlam płytę (jeśli jest wystarczająco przezroczysta). Wychodzą połączenia, których nie widać na zdjęciu, jak np. tu.
    Płytka drukowana i schemat połączeń z elementami elektronicznymi.
    Ale to tak na marginesie.
    Rozumiem, że tranzystor kluczujący jest uszkodzony oraz sterujący go topswitch (nb. nie do zdobycia jak zrozumiałem).

W podobnych sytuacjach, kiedy sterowanie jest nie do odbudowania dokładam zrobiony naprędce układ z tradycyjnym kontrolerem. Wymaga to pocięcia kilku ścieżek by wyprowadzić potrzebne sygnały, ale za to układ jest przejrzysty, dający się wstępnie uruchomić na zasilaczu warsztatowym. Można obejrzeć przebiegi na bramce tranzystora kluczującego zanim włączy się napięcie zasilające.

Może taki sposób będzie dobrym ratunkiem. Bazuję na łatwo osiągalnym i niedrogim KA7552.
  • #5 21112321
    Stani12
    Poziom 28  
    Dziękuję za zainteresowanie i informacje. Tak jak pisałeś uszkodzony jest mosfet i topswitch.
    Zrezygnowałem z naprawy bo jest oferta na olx wieży za 380 złoty. "Doktorat" musiał by kosztować w niewiele niższej cenie.
    Klient zdecydował się na ofertę z olx.
    Temat do zamknięcia.
    Dziekuję i pozdrawiam.
REKLAMA