logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ardo S1000X - Brak odwirowania, podejrzenie uszkodzenia hydrostatu

coberr 11 Cze 2024 15:55 354 12
REKLAMA
  • #1 21115375
    coberr
    Poziom 20  
    Ocena: 434
    ARDO S1000X Hydrostat/presostat. Mam pytanie do fachowców. Problem polega na braku odwirowania na jakimkolwiek programie.
    To co sprawdziłem:
    - wyczyściłem filtr wylotowy pralki - trochę różnego śmiecia tam było.
    Jednak pralka dalej ma problem z odwirowaniem.
    - obejrzałem sterownik na okoliczność zimnych lutów - sprawdziłem też elektrolity (ESR/pojemność). Wszystkie trzymają parametry.

Podejrzanie padło na sam hydrostat. I tu chciałbym podpytać fachowców - ponieważ jego zachowanie jest trochę podejrzane.
    - dmuchnąłem również w wężyk do niego ale przelot jest.
    Na schemacie dostępnym tutaj:Link można podejrzeć jego podłączenie.
    Moje pytanie jest takie:
    Czy ten hydrostat posiada dwa różne poziomy ciśnienia - przy których zamykają się odpowiednio: P11-P13 (czarny-szary) oraz dalej P11-P24 (czarny czerwony)?

W tym przypadku - w stanie bezciśnieniowym - żadne ze styków nie są zwarte.
    Jeżeli testowo w niego dmuchnę - zamykają się styki P11-P13 (Czarny-szary).
    Jeżeli dmuchnie się w niego mocniej - słychać już tylko głuche jakby "dogięcie" /przeskok membrany ale nic dalej się nie dzieje. Styk P24 czerwony nie jest zwierany w żadnym przypadku.Podejrzewam, że coś tu jest nie tak z tym elementem. Czy mógłby ktoś potwierdzić moją diagnozę?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21115747
    Janek_15
    Poziom 25  
    Ocena: 220
    P24 to styk, który włącza awaryjne wypompowanie wody. Kiedy pralka nabiera wodę to zamykają się P11-P13 (normalny poziom). Jeśli pralka dalej pobiera wodę to zamykają się P11-P13-P24 (awaryjny poziom) i pracuje pompa.
    Silnik pralki pracuję?
  • #3 21115751
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3381
    A rezystory ceramiczne na module, oba sprawne?
  • REKLAMA
  • #4 21115780
    coberr
    Poziom 20  
    >>21115747

Właśnie o to mnie chodziło - czy powinien zamknąć dodatkowo drugi czy przy normalnym poziomie - jeden a przy zawyżonym tylko drugi.
    W takim razie wygląda nato że "czerwony" chyba byłby uszkodzony. (ale to raczej nie powinno mieć jeszcze wpływu na odwirowanie?

Tak - rezystory 6,8K na module sprawne - wypadkowa 3,2K.

SIlnik pralki normalnie pracuje - na programie np. 7 (odwirowanie) - kręci normalnie bębnem w obie strony, bęben pusty ale to nie powinno mieć raczej znaczenia.
  • #5 21115791
    Janek_15
    Poziom 25  
    Nie, przy awaryjnym poziome zamykają trzy styki P11+P13+P24.
  • REKLAMA
  • #7 21117074
    Janek_15
    Poziom 25  
    Kiedy trzeba odwirować pranie zgodnie z programem silnik nie pracuje, czy kręci się w lewo i prawo jak zwykle i nie wchodzi na duże obroty?
  • REKLAMA
  • #8 21117258
    coberr
    Poziom 20  
    Ta druga opcja - czyli po prostu nie wchodzi na obroty a kreci się w lewo i prawo i w ten sposób przechodzi sobie program wirowania - wykonujac oczywiscie wszystkie inne czynności- czyli pompowanie i odpompowanie wody. ALe gdy juz zaczyna lekko mocniej krecić (w poczatkowej fazie - gdy ma zacząc odwirowanie - po prostu pokreci trochę szybciej w jednym kierunku - tak jakby się " przymierzał juz do wirowania" ale zaraz z powrotem przechodzi sobie do kręcenia w obie strony).

(mowa obecnie o sytuacji bez obciążenia - czyli bez wsadu). musiałbym to wszystko poskładac i jeszcze raz zrobić pranie - z jakimkolwiek większym wsadem.

NArazie mielibyśmy ustalone chyba to -ze presostat wygląda na czesciowo uszkodzony. Jednak uszkodzeniu uległa cześć obwodu awaryjnego - więc na normalną prace nie powinna mieć wpływu.
    Czy ten prasostat ma jakiś odpowiednik - np. innej firmy (nawet z innym mocowaniem) - tak aby wykrywał dwa cisnienia/ poziomy wody? i mozna by było go czyms zastąpic? (o oryginale mozna zapomniec obecnie - zaś aukcja "używki" dostepnej na allegro jest dośc ryzykowną sprawą.

Jeszcze jedna rzecz mnie sie przypomniała - ktora moze mieć wpływ ale nie musi.
    Ja tego co prawda nie sprawdzałem - bo od razu wyczyscilkem zawalony wszelakim złomem i smieciem filtr odpływowy - jednak czasami - po załączeniu programu normalnego (np. 8-9 - to taki przykłąd) pralka nie chciała pobierać wody. Na chwilę "pyknęła" elektrozaworem od poboru wody. kiedy indziej - cisza... tylko pykał sobie jeden z przekaźników na module sterującym i koniec... W takim wypadku "wystarczyło" przelecieć programatorem wszystkie pozycje o pełny kąt i pralka zaczynała działac. kurcze - może sam programator też się kończy :) ? (w koncu to 23 lata) . Istnieje gdzies jakaś rozpiska wszystkich jego pozycji na danych programach? może to bym sobie sprawdził spisał i przetestował...
  • #9 21117504
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3719
    Jaki stan szczotek węglowych silnika napędowego? Wyczyszczony układ hydrostatu? Skoro filtr pompy był zawalony brudem to odpowietrznik hydrostatu też pewnie nie będzie wyglądał dobrze. Kolejna sprawa to silnik pompy odpływowej też może ledwo zipieć po tylu latach pracy.
  • #10 21117638
    coberr
    Poziom 20  
    Szczotki wymieniane na nowe - jakieś 2 lata temu. to samo pompka - na nową - to samo, odpompowuje. Układ hydrostatu wygląda na drożny.
  • #11 21117685
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3719
    W tym wężu komora hydrostatu jest zainteresowana razem z nim. Warto się czy nie ma tam złogów i wąż nie jest twardy w tym miejscu. Jeśli będzie twardy należy usunąć osady: https://north.pl/karta/waz-polaczeniowy-beben...a--do-pralki-ardo-s1000x,8EK-ED-CMME-N2N.html
    Jeżeli nic nie pomoże czyszczenie to raczej trzeba będzie się skupić na module silnika: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic441276.html#
  • #12 21122633
    coberr
    Poziom 20  
    To co jeszcze zrobiłem:
    - ponownie przejrzałem cały tor Hydrostatu.
    Wężyk czysty (żadnych filtrów po drodze nie ma). Przelotka na węźle - to samo.
    Trochę szlamu (niewiele) było na ściankach z węża z komory. Na wszelki wypadek - oczyściłem.
    - Zdjąłem kostkę z silnika. Pomiary wychodzą niby w porządku (gdzieś mi wcięło moje zapiski więc nie miałem jak porównać). Rezystancja prądniczki tachometrycznej - w ok. 70 Ω. Widać - że daje napięcie.

No nic - na razie to wszystko poskładałem - pralka od razu bez problemu zaczęła wirować. Na razie tak zostawię i poobserwuję - w międzyczasie - może uda się dobrać jakiś hydrostat albo zrobić jakiegoś Frankensteina...

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi oraz zainteresowanie.
  • #13 21122835
    Janek_15
    Poziom 25  
    Moim zdaniem hydrostat nie ma nic wspólnego z tą usterką. Proszę podać numer seryjny tej pralki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką ARDO S1000X, polegający na braku odwirowania w trakcie pracy. Sprawdzono filtr wylotowy, stan sterownika oraz hydrostatu. Ustalono, że hydrostat powinien zamykać styki P11-P13 przy normalnym poziomie ciśnienia oraz P11-P13-P24 przy poziomie awaryjnym. Użytkownik zauważył, że silnik pralki działa, ale nie osiąga dużych obrotów podczas odwirowania. Po dalszych testach i czyszczeniu układu hydrostatu, pralka zaczęła prawidłowo wirować. Istnieje podejrzenie, że hydrostat może być częściowo uszkodzony, ale nie jest to bezpośrednią przyczyną problemu. Użytkownik rozważa możliwość wymiany hydrostatu na inny model.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA