ARDO S1000X Hydrostat/presostat. Mam pytanie do fachowców. Problem polega na braku odwirowania na jakimkolwiek programie.
To co sprawdziłem:
- wyczyściłem filtr wylotowy pralki - trochę różnego śmiecia tam było.
Jednak pralka dalej ma problem z odwirowaniem.
- obejrzałem sterownik na okoliczność zimnych lutów - sprawdziłem też elektrolity (ESR/pojemność). Wszystkie trzymają parametry.
Podejrzanie padło na sam hydrostat. I tu chciałbym podpytać fachowców - ponieważ jego zachowanie jest trochę podejrzane.
- dmuchnąłem również w wężyk do niego ale przelot jest.
Na schemacie dostępnym tutaj:Link można podejrzeć jego podłączenie.
Moje pytanie jest takie:
Czy ten hydrostat posiada dwa różne poziomy ciśnienia - przy których zamykają się odpowiednio: P11-P13 (czarny-szary) oraz dalej P11-P24 (czarny czerwony)?
W tym przypadku - w stanie bezciśnieniowym - żadne ze styków nie są zwarte.
Jeżeli testowo w niego dmuchnę - zamykają się styki P11-P13 (Czarny-szary).
Jeżeli dmuchnie się w niego mocniej - słychać już tylko głuche jakby "dogięcie" /przeskok membrany ale nic dalej się nie dzieje. Styk P24 czerwony nie jest zwierany w żadnym przypadku.Podejrzewam, że coś tu jest nie tak z tym elementem. Czy mógłby ktoś potwierdzić moją diagnozę?
To co sprawdziłem:
- wyczyściłem filtr wylotowy pralki - trochę różnego śmiecia tam było.
Jednak pralka dalej ma problem z odwirowaniem.
- obejrzałem sterownik na okoliczność zimnych lutów - sprawdziłem też elektrolity (ESR/pojemność). Wszystkie trzymają parametry.
Podejrzanie padło na sam hydrostat. I tu chciałbym podpytać fachowców - ponieważ jego zachowanie jest trochę podejrzane.
- dmuchnąłem również w wężyk do niego ale przelot jest.
Na schemacie dostępnym tutaj:Link można podejrzeć jego podłączenie.
Moje pytanie jest takie:
Czy ten hydrostat posiada dwa różne poziomy ciśnienia - przy których zamykają się odpowiednio: P11-P13 (czarny-szary) oraz dalej P11-P24 (czarny czerwony)?
W tym przypadku - w stanie bezciśnieniowym - żadne ze styków nie są zwarte.
Jeżeli testowo w niego dmuchnę - zamykają się styki P11-P13 (Czarny-szary).
Jeżeli dmuchnie się w niego mocniej - słychać już tylko głuche jakby "dogięcie" /przeskok membrany ale nic dalej się nie dzieje. Styk P24 czerwony nie jest zwierany w żadnym przypadku.Podejrzewam, że coś tu jest nie tak z tym elementem. Czy mógłby ktoś potwierdzić moją diagnozę?