logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Mercedes W123 3.0 Turbo Diesel 1983 - automatyczna skrzynia biegów szarpie i trzyma biegi

marszałekkom 18 Cze 2024 20:20 933 8
REKLAMA
  • #1 21124058
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Ocena: 505
    Ogólnie nie zajmuję się automatycznymi skrzyniami, ale muszę zrobić wyjątek i przynajmniej spróbować znaleźć przyczynę awarii. Mercedes w123 3.0 turbo diesel 1983 rok, z automatem, jest strasznie mułowaty. Przynajmniej tak mi się wydaje, bo nigdy takim nie jeździłem, ale jeździ tak samo jak wolnossący 2.4. Dodatkowo skrzynia dziwnie zmienia biegi, ten z którego startuje trzyma długo, do wysokich prędkości obrotowych, potem przerzuca z szarpnięciem na następny, który bardzo szybko przerzuca i potem znów długo trzyma. Biegi zmienia niezbyt delikatnie, z wyraźnym szarpnięciem. Myślałem że coś jest nie tak z podciśnieniami, bo po przekręceniu kluczyka na zgaszenie silnik pracuje jeszcze ze 3 sekundy. Ale zasilanie podciśnienia jest w porządku a to co idzie na skrzynię to nie wiem jakie ma być. Nie działa też obrotomierz. Poszukuję informacji, schematów, manuali tego automatu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21124315
    janosiksik
    Poziom 27  
    Ocena: 169
    Najważniejsza sprawa to cięgna gazu i ustawienie linek. Podciśnienie sprawdzasz przy skrzyni. Tak samo jak kick-down. Sterowanie zaworem zobacz.
  • REKLAMA
  • #3 21125182
    marszałekkom
    Poziom 31  
    No ale dokładnie, jakie ma być podciśnienie, jak ustawić linki, o jaki zawór chodzi.
  • #4 21145321
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Znalazłem nieszczelność w zaworach sterujących EGR. Oprócz tego ustawiłem wolne obroty i linkę do skrzyni ustawiłem z lekkim luzem. Ustawiłem też jakieś ciśnienie oleju w skrzyni biegów na 2,9 bara, zgodnie z manualem.
    Pominąłem też uszkodzony zawór, przez który ciśnienie z kolektora dolotowego idzie na ALDA. Ciśnienie doładowania wynosiło 10 psi.
    Efekt jest taki, że nie ma już szarpania przy zmianie biegów, a przyspieszenie do 100 km/h z 20 sekund spadło do 16. Mimo to samochód wydaje się mułowaty z dołu, żeby dobrze przyspieszyć trzeba głęboko wciskać gaz. Ze zmianą biegów też nie do końca jest tak jak ma być, wydaje mi się że zmiana z 2 na 3 odbywa się niemal natychmiast po zmianie z 1 na 2. A żeby wrzucić 4 to trzeba naprawdę rozpędzić się do 100.
    Wywalenie ALDA, podniesienie doładowania do 12 psi nic nie daje. Wydaje się jakby była za mała dawka paliwa. Ale z drugiej strony nie wiem czy ten wóz aby na pewno ma być szybszy.
  • #5 21145897
    janosiksik
    Poziom 27  
    Ocena: 169
    marszałekkom napisał:
    żeby dobrze przyspieszyć trzeba głęboko wciskać gaz.

marszałekkom napisał:
    nie wiem czy ten wóz aby na pewno ma być szybszy.

Tak ma być, to niestety uroki starszych konstrukcji i turbo dziura.
    marszałekkom napisał:
    wydaje mi się że zmiana z 2 na 3 odbywa się niemal natychmiast po zmianie z 1 na 2.

Nie widzę auta ale to też może być dobrze.
    Możesz spróbować regulacji na cięgnie pompy wtryskowej jeszcze.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21145907
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6633
    Ten silnik ma tylko 125 koni a ten czterobiegowy automat naprawdę go muli.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21146613
    kakibara
    Poziom 35  
    Ocena: 1275
    On właśnie tak jeździ, sprawdź trójnik podciśnienia może jest pęknięty lub brud w środku. 1 - 2ka, 20km/h 3 ka 40km/h i 60km/h czwórka, na 3 ce z S ka rozpędzi się pod stówkę i przerzucasz na D. Może siada pompa vacum ?
    Mówisz że nie wrzuca czwórki, wydaje mi się że on rusza z dwójki i dwie zmiany i masz czwórkę. Tak coś sobie przypominam, a było to w 1999 roku. Niebieski, sedan, szyberdach, centralny, alusy : i non stop problem z zaciskami
  • #8 21147178
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Trójniki wywaliłem całkiem, pompa vacuum daje ok. 0,7 bar podciśnienia na wolnych obrotach, więc chyba dobrze.
  • #9 21653596
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Chyba tak ma być.

Podsumowanie tematu

✨ Mercedes W123 3.0 Turbo Diesel z 1983 roku z automatyczną skrzynią biegów wykazuje problemy z szarpaniem podczas zmiany biegów oraz długim trzymaniem pierwszego biegu do wysokich obrotów. Silnik jest odczuwalnie mułowaty, podobnie jak wolnossący 2.4, a zmiany biegów nie są płynne. Sprawdzono podciśnienie i zasilanie podciśnienia do skrzyni, które jest prawidłowe, a także cięgna gazu i linki sterujące, które wymagają odpowiedniego ustawienia. Znaleziono nieszczelności w zaworach sterujących EGR oraz uszkodzony zawór wpływający na ciśnienie z kolektora dolotowego do ALDA. Ustawiono ciśnienie oleju w skrzyni na 2,9 bara zgodnie z manualem oraz wolne obroty i linkę skrzyni z lekkim luzem, co zmniejszyło szarpania i poprawiło przyspieszenie (z 20 do 16 sekund do 100 km/h). Pomimo to, samochód nadal jest mułowaty, a zmiana biegów, zwłaszcza z 2 na 3 i z 3 na 4, nie jest optymalna. Podniesienie doładowania i usunięcie ALDA nie przyniosły poprawy. Silnik ma moc około 125 KM, a czterobiegowy automat jest uważany za mało dynamiczny. Zalecane jest dalsze sprawdzenie cięgien pompy wtryskowej oraz ewentualnych nieszczelności podciśnienia, w tym trójnika i pompy vacuum, która obecnie generuje około 0,7 bara podciśnienia na wolnych obrotach. Ogólnie, charakterystyka pracy skrzyni i silnika jest typowa dla tej konstrukcji i wieku pojazdu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA