logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Citroen C4 2006 1.6 109KM - Rozrusznik kręci, brak pracy pompy paliwa brak masy OBD2

januchtafotografia 03 Lip 2024 20:12 2037 10
REKLAMA
  • #1 21142030
    januchtafotografia
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich. Mam samochód Citroën C4 benzyna 109 km 2006 r.
    Nie mogę uruchomić silnika. Rozrusznik kręci normalnie, lecz nie odpala. Po przekręceniu stacyjki nie słychać pracy pompy paliwa. Napięcie na przewodach zasilających pompę wynosi 3,4 V. Po wyłączeniu stacyjki napięcie spada po chwili do zera, ponowne przekręcenie stacyjki napięcie na przewodach zasilających 3,4 V. Podłączyłem pompę osobnym zasilaniem 12 V. Próbowałem uruchomić i nie odpala. Pompa paliwo podaje, sprawdzałem pompując paliwo do butelki.
    Odłączyłem na kilka minut zasilanie w samochodzie. Wszystkie dane się zresetowały. Ponowna próba uruchomienia z zasilaniem zewnętrznym 12 V nie pomogła. Stało się to nagle, przyjechałem z miasta i po kilku godzinach miałem jechać jeszcze raz i już nie mogłem uruchomić silnika. Pilot od dłuższego czasu nie działał, zamykanie i otwieranie kluczykiem. Kupiłem w międzyczasie obudowę pilota, przełożyłem elementy, zmieniłem baterię pilota, zakodowałem, zamykam samochód i otwieram pilotem. Ale naprawę pilota zrobiłem, jak przestał mi odpalać. Czy mogę mieć uszkodzony immobilizer i to dziwne napięcie na pompie 3,4 V? Jeżeli można, to proszę o poradę. Na razie nie mam dojścia do komputera.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21142099
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3386
    To nie immo, sprawdź przekaźnik pompy o ile jest osobny bo może być wbudowany w BSI/BSM. Sprawdź masy, sprawdź dokładnie bezpieczniki bo może któryś zaśniedział i nie przepuszcza 100% prądu. Najlepiej odłącz akumulator i wyciągnij i włóż ponownie bezpieczniki w swoje miejsce. Może jutro znajdę chwilę to zobaczę schemat. Odłącz i podłącz ponownie wszystkie wtyczki przy BSI i BSM.
  • REKLAMA
  • #3 21142158
    januchtafotografia
    Poziom 2  
    Witam. Dziękuję za zainteresowanie Moim problemem. Bezpieczniki sprawdzałem. Wtyczki o których piszesz też przeglądałem. Jeszcze raz dziękuję.
  • REKLAMA
  • #4 21142358
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5045
    Bez podpięcia pod komputer może być ciężko znaleźć przyczynę.
    Wygląda na to że problemem nie jest zasilanie pompy tylko coś więcej.
    Jak sterownik silnika nie zobaczy sygnału z czujnika wału to pompy nie uruchomi - mówię tutaj o pracy silnika.
    Przydało by się sprawdzić czy jest iskra - możliwe że nie na jej oraz nie ma sterowania wtryskami co może być przyczyną zadziałania immobilisera.
    Zobacz czy na wytryskach pojawia się plus przez kilka sekund po włączeniu zapłonu czy podczas kręcenia rozrusznikiem. Wtryskiwacze mają wspólnego plusa czyli przewód o tym samym kolorze. Możesz podpiąć tam zawieje 5W i dać ją do masy i zobaczyć czy się zaświeci.
  • REKLAMA
  • #5 21142439
    januchtafotografia
    Poziom 2  
    Witam. Sprawdzę, dzięki za informacje. Komputer podepniemy, ale muszę poczekać, bo znajomy jest na wakacjach.
  • #6 21152691
    januchtafotografia
    Poziom 2  
    Witam. Wczoraj podłączyłem komputer. Pojawia się komunikat Pojazd nie odpowiada na podawane zapytania diagnostyki. W komputerze jest komunikat Podłączenie VCI udane. Sprawdziłem gniazdo OBD na 16 pinie jest zasilanie natomiast brak masy sygnałowej na pinie 5.
  • #7 21153922
    januchtafotografia
    Poziom 2  
    Witam. Citroen C 4 2006r Po podpięciu komputera jest informacja, że pojazd nie odpowiada na zapytania diagnostyki. Sprawdziłem OBD na pinie 5 brak masy sygnałowej. Nr 4 oznaczony na schematach internetowych jako masa podwozia jest wolny. Może ktoś sprawdzić na schemacie z jakiej wtyczki wyprowadzone jest połączenie. Przeszukałem internet ale nie znalazłem. Będę bardzo wdzięczny za informację. Ogólny problem to brak zasilania na pompie paliwa a teraz przestał po przekręceniu stacyjki reagować rozrusznik. Słychać lekkie cykanie przekaźnika zamontowanego za tablicą bezpieczników w samochodzie Jednak jak podałem bezpośrednio zasilanie na przewód 5/czerwony/ wychodzący z szarej kostki BSM to rozrusznik funkcjonuje.
  • #8 21153934
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 21153949
    januchtafotografia
    Poziom 2  
    Witam. Dziękuję za odpowiedź, ale chciałbym sprawdzić instalację. Przy okazji może znajdę rozwiązanie problemu z uruchamianiem i niedziałającą pompą paliwa.
  • #10 21155108
    januchtafotografia
    Poziom 2  
    Problem rozwiązany. Podłączyłem inny komputer, błędy wyczytał bez problemu.
  • #11 21155109
    januchtafotografia
    Poziom 2  
    Podłączyłem inny komputer, błędy wyczytał bez problemu

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z uruchomieniem Citroena C4 z 2006 roku, gdzie rozrusznik działa, ale silnik nie odpala. Po przekręceniu stacyjki nie słychać pracy pompy paliwa, a napięcie na przewodach zasilających wynosi 3,4 V. Po podłączeniu pompy do zasilania 12 V, pompa działa, ale silnik nadal nie odpala. Użytkownik sprawdził bezpieczniki i wtyczki, a po podłączeniu komputera diagnostycznego pojawił się komunikat o braku odpowiedzi pojazdu. Zidentyfikowano brak masy sygnałowej na pinie 5 gniazda OBD. Po podłączeniu innego komputera diagnostycznego błędy zostały odczytane bez problemu, co sugeruje, że pierwotny komputer mógł być uszkodzony.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA