logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zintegrować bojler elektryczny z kotłem gazowym do CWU przy nadwyżkach prądu?

jaceg 09 Lip 2024 08:28 1161 7
REKLAMA
  • #1 21148104
    jaceg
    Poziom 9  
    Ocena: 19
    Witam.

W domu do grzania CWU używam gazowego kotła dwufunkcyjnego. Posiadam mikroinstalację, która to daje mi duuuuuuże nadwyżki prądu (jestem w starym systemie rozliczeniowym). By zużyć więcej prądu pomyślałem, że zamiast CWU uzyskiwać z gazu, dokupię bojler elektryczny.
    Tylko jak wykonać instalację, by automatycznie otwierała przepływ wody przez kocioł gazowy, w przypadku wyczerpania zasobu wody z bojlera?
    Gazowy kocioł dwufunkcyjny i bojler elektryczny w pomieszczeniu gospodarczym.

Niby prosta sprawa - dwa elektrozawory plus termostat z sondą zewn. Tylko czego użyć do sterowania elektrozaworami. tak by przypadku temp. przepływającej wody zamknąć
    bojler el., i otworzyć przepływ przez kocioł gazowy.

Wydaje mi się, że jest taka opcja:
    1. taki elektrozawór Zdjęcie elektrozaworu z termostatem VEM-342. plus termostat
    Termostat za piecem wyczuwa zbyt niską temp. i otwiera przepływ przez kocioł gazowy. tym samym termostat nr 2 ma za niską temp i zamyka zawór przy bojlerze.

Ale! W przypadku braku przepływu wody temp. spadnie i obydwa zawory będą w pozycji j.w., czyli od startu będzie zamknięty przepływ przez bojler.

Czy ma ktoś pomysł na rozwiązanie problemu?
  • REKLAMA
  • #2 21148125
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3676
    Były tu opisy nieco innego rozwiązania podobnego problemu. Bojler zamontowany na zasilaniu kotła gazowego. Tylko nie wiadomo, czy każdy kocioł sobie na to pozwoli. Musiałbyś zagłębić temat. Wtedy nie ma żadnego przełączania, a instalacja jest bardzo prosta.
  • REKLAMA
  • #3 21148140
    jaceg
    Poziom 9  
    Ocena: 19
    Bez zaworów, bez termostatów?
    Chodzi o to, że kocioł "czując" gorącą wodę nie włączy się? Rozważałem to. Wydaje się to nierealne - nwm czy kocioł mierzy wodę na wejściu, czy tylko jest czujnik ciśnieniowy, który uruchamia piec, a ten "pali gaz" wg ustawień. Przynajmniej tak jest w większości gazowych przepływowych podgrzewaczy wody.
  • REKLAMA
  • #4 21148147
    balonika3
    Poziom 43  
    Napewno jest sygnał zwrotny o temperaturze wody na wyjściu, na jakiejś podstawie jest przecież modulowany palnik. Czy się nie włączy - nie wiem, to nie mój pomysł. Być może włączy się i ustawi płomień na minimum. To też może zależeć od konkretnego kotła.
    Generalnie zasygnalizowałem tylko, że taka koncepcja już wcześniej zaistniała. Przejrzyj wątki w dziale "Systemy Grzewcze Serwis".
  • REKLAMA
  • #5 21149033
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 359
    Mam podłączony w ten sposób kolektor słoneczny w szeregu z piecem gazowym Termet.
    Z wyjścia kolektora słonecznego mam postawiony mieszacz CWU ustawiony na 55'C
    Podaje na piec który moduluje mocą w zależności od temperatury wejścia .
    Problemem jest w tym że przy temperaturze np 50 'C nie powoduje wyłączenia pieca tylko grzeje z minimalną mocą . Co powoduje nagrzanie wody do 65'C Ten problem rozwiązałem przez dodanie kolektorze słonecznym termostatu który wyłącza piec gazowy gdy temperatura w solarze osiągnie 47'C.

Ktoś powie bez sensu .tylko piec zużywa co najmniej 2x mniej gazu gdy musi np podgrzać wodę z 40 do 55'.
  • #6 21149089
    balonika3
    Poziom 43  
    No właśnie nie bez sensu, a wiem, że podobnych wątków było więcej.
  • #7 21149126
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 359
    Bojler można grzać spokojnie do 80'C a pieca używać po wyczerpaniu CWU gdy temperatura spadnie w bojlerze do 45'C cwu puszczać przez piec gazowy
    W przypadku @jaceg wykorzystał bym zawory .
  • #8 21149134
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat integracji bojlera elektrycznego z gazowym kotłem dwufunkcyjnym w celu optymalizacji wykorzystania nadwyżek energii elektrycznej. Użytkownik planuje zainstalować bojler elektryczny, aby zastąpić podgrzewanie CWU gazem. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie elektrozaworów oraz termostatów do automatycznego zarządzania przepływem wody. Istnieją różne podejścia, w tym wykorzystanie termostatu różnicowego oraz sygnałów zwrotnych o temperaturze wody, co może wpływać na działanie kotła gazowego. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z podobnymi instalacjami, wskazując na konieczność dostosowania systemu do specyfikacji konkretnego kotła.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA