logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak poprawić zasięg internetu na wsi? Wzmacniacz sygnału czy zmiana dostawcy?

patrykoryginalny 15 Lip 2024 14:46 2070 22
REKLAMA
  • #1 21155417
    patrykoryginalny
    Poziom 2  
    Mam problem z internetem chodzi o zasięg, ponieważ mam internet i po chwili spada mi do zera w pobieraniu i przesyłaniu, tak jakby ktoś mi kabel od Internetu normalnie odłączył. Tracę łączność. Czy można to jakoś polepszyć, jakiś wzmacniacz zasięgu, czy jednak zostaje tylko zmiana dostawcy (mieszkam w wiosce, więc zasięg nie jest tu zbyt dobry, ale wierzę, że mam niedaleko). Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #3 21155551
    patrykoryginalny
    Poziom 2  
    >>21155425 dostawca Fantex, EŁK, Router TP-LINK Archer AX1800
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21155626
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5771
    A co to za internet od tego dostawcy, on oferuje dostęp po światłówodzie oraz radiowy, po tym co napisałes to korzystasz raczej z radiowego, jeśli tk to twój problem moze rozwiążąć tylko ten dostawca tej padliny. Po https://www.fantex.pl/storage/documents/Cennik_GMINA_E%C5%81K_2020_luty.pdf widać ze radiówka u niego w ofercie to jakieś dno,jaka masz od niego ofertę?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21155673
    patrykoryginalny
    Poziom 2  
    Radio 66zl
  • Pomocny post
    #6 21155799
    matek451
    Poziom 43  
    Pokaż jakiś speedtest z tej radiówki do 20Mb/s https://www.speedtest.net/ , router masz w domu ale na dachu zapewnę zewnętrzny punkt dostępowy WiFi, potocznie mazywany anteną, od niego idzie kabel Ethernet do tego AX1800, zasilany przez zasilacz POE. Jaki to zew. punkt dostępwoy od dostawcy? Ogólnie po tym co piszesz to problemem jest ten uryniarz, radiówki często działaja jak ta twoja. Nadmiar klientów, słabe wyjście na świat, kolejkowanie klientów i zapchane łacza, z reguły ISP czyli dostawca nic z tym nie robi.
    Sam nic z tym nie zrobisz, składasz reklamację na działlanie usługi telekomunikacyjnej do niego, zawsze na piśmie, z reguły efekt marny ale będziesz miał podstawę do zerwania umowy z nim.
    Podaj lokalizację, w dzisiejszych czasach na internecie mobilnym mozna mieć prędkości nawet po kilkaset Mb/s bez limitu danych a koszty niewielkie.
    Internet który teraz masz z racji niestabilnego działanie jest praktycznie nieużywalny i pora coś z tym zrobić, zmiana operatora to najlepsze co mozna zrobić. W sieci jakiego operatora masz teraz telefon?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #7 21156577
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5449
    @patrykoryginalny
    Jeśli nie masz GWARANTOWANEGO transferu, czyli NIE masz oferty Internet 60Mb, a masz ofertę Internet DO 60Mb (i to DO jest tu kluczowe), to NIE zerwiesz takiej umowy bez zapłaty kary umownej.

Składać reklamację na piśmie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21157504
    IC_Current
    Ocena: 2511
    KOCUREK1970 napisał:
    , a masz ofertę Internet DO 60Mb (i to DO jest tu kluczowe), to NIE zerwiesz takiej umowy bez zapłaty kary umownej.

@autor
    Ale ma też w umowie gwarantowane przepływności minimalne i przepływność zwykle dostępną, więc możliwości jest sporo by zerwać bez kosztów.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #9 21157547
    matek451
    Poziom 43  
    Póki co autor zawzięcie milczy więc albo nie ma dostępu do internetu albo nie chce nic zmieniać. Sam znam wiele podobnych przypadków, uryniarz z reguły wmawia im ze nie maja alternatywy i jest ich zbawicielem a mobilny to dramat , z małymi limitami i jeszcze gorszy od jego radiówki.
    99% łyka te bzdury bez zastanowienia w obawie ze stracą całkowicie dostęp do internetu wiec trwaja w tym chorym układzie przez lata.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21160531
    patrykoryginalny
    Poziom 2  
    Witam, trochę mnie nie było, ale brzydko mówiąc, nie obchodzi mnie ten ich internet i kupiłem na jakiś czas po prostu router na kartę SIM, kupiłem i kartę SIM w T-Mobile. Może pobieranie nie jest takie super jak na WIFI, ale ja gram w gry, nie potrzebuję ich pobierać. Dla mnie ważny jest ping, mogę zrobić tego speed testa i wysłać z wielką chęcią. Wracając do jednego z wpisów, tak, owszem, miałem przez ten cały okres, odkąd napisałem, chyba z 4 awarie, z czego 1 bez żadnego powodu. HAHAH. Pozdrawiam, życzę miłego dnia.
    PS. Miałem farta i mi akurat nie urwało zasięgu Wyniki testu prędkości internetu z opóźnieniem 16 ms, pobieraniem 9,80 Mb/s i wysyłaniem 6,29 Mb/s.
  • Pomocny post
    #11 21161290
    netTv
    Poziom 32  
    Ocena: 579
    Niski i stabilny ping w grach na radiu zapomnij.
  • #12 21162679
    matek451
    Poziom 43  
    A dlaczego, na mobilnym do osiagnięcia.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #13 21162722
    netTv
    Poziom 32  
    W takim razie udowodnij jak możesz uzyskać QoS gwarantujący stałą obsługę pakietów na zadanym poziomie dla end usera w sieci mobilnej nie będąc inżynierem zarządzającym siecią?
    Być może jeszcze czegoś nie wiem z zakresu integracji sieci, chętnie poznam takie możliwości :)
  • #14 21162752
    matek451
    Poziom 43  
    Jaja sobie robisz, równie dobrze ja mogą oczekiwać tego samego od ciebie w kwestii kazdego innego ISP.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 21162764
    netTv
    Poziom 32  
    W takim razie nie pisz, że jesteś w stanie zapewnić na radiu (nieważne jakim) stabilny i niski ping.
    Radio z założenia jest medium, które nie temu ma służyć.
    Mimo wprowadzania nowych wersji protokołów oraz agregacji pasm sieci szczególnie mobilne są wysycone na poziomie dostępnego pasma.
    Nowe osiągnięcia w zakresie sprzętowym i softwarowym w naszym kraju mają tylko znaczenie marketingowe.
    Użytkownicy nie są zainteresowani aby za lepszą jakość płacić więcej.
  • #16 21162798
    matek451
    Poziom 43  
    Za mało wiesz na temat internetu mobilnego, powielasz miejskie legendy i slogany, nawet w NSA można mieć stabilny ping na przyzwoitym poziomie. Nie jestem graczem ale znam wielu którzy z braku dostępu do światłówodu korzystają w grach z mobilnego i po spełnieniu warunków ten dostępu nich działa lepiej niż po miedzi.
    ISP radiowi to inna bajka a często światłówód od nich to dramat.
    Autor zmienił radiowego ISP na dostęp mobilny ale poszedł własna drogą w kwestii wyboru sprzetu i operatora więc jak 95% uzytkowników mobilnego cudów nie uzyska.
    Nie mój problem, ja nie narzekam zarówno w kwestii DL/UL czy ping u siebie na mobilnym od wszystkich operatorów.
    Koszty jakie ponoszę są minimalne, pre-paidy z setkami GB za grosze. Toya ma na światłówodzie u mnie ponad 3 lata opóźnienia , jAk dobrze pójdzie to 5 lat po terminie moze się doczekam ale nie tęsknię bo nie mam żadnego parcia na światłowód.
    W podobnej sytuacji sąjeszcze tysiace użytkowników internetu i dla nich mobilny jest póki co jedynym sensownym dostępem więc pisanie ze taki internet ma znaczenie marketingowe nie ma pokrycia w faktach.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 21162842
    netTv
    Poziom 32  
    Nie masz pojęcia kim jestem i do czego mam dostęp, a już wysnuwasz jakieś tam wnioski.
    Dzięki takiemu (Tylko Ja wiem jestem tu od lat.) podejściu Was "elektrodowych" ekspertów to miejsce po wielu latach istnienia ma coraz mniejsze znaczenie.
    Dinozaury też kiedyś wyginęły.

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• #18 21162856
    matek451
    Poziom 43  
    Jak zawsze, zaczynaja sie inwektywy w stylu "elektrodowych" ekspertów, kim jesteśi do czego masz dostęp mnie nie interesuje, podobnie jak większości użytkowników. Nie Tobie tez oceniać innych użytkowników.
    Mam całkowicie odmienne zdanie w kwestii internetu mobilnego w oparciu o prawie 20 letnie doświadczenie i to uzytkownicy Forum decydują kto jest dla nich autorytetem i kto w tym temacie jest im pomocny , gdzie i u kogo szukaja wsparcia w rozwiązaniu ich problemów z internetem mobilnym.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #19 21162862
    netTv
    Poziom 32  
    matek451 napisał:
    Za mało wiesz na temat internetu mobilnego, powielasz miejskie legendy i slogany, nawet w NSA można mieć stabilny ping na przyzwoitym poziomie.

Doświadczony "ekspercie" sam zaczynasz od tego, że stawisz siebie ponad innymi.
    Nie interesują mnie twoje ileś tam letnie doświadczenie forumowe, piszesz bzdury i już.

Moderowany przez Felini:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• Pomocny post
    #20 21162863
    KOCUREK1970
    Ocena: 5449
    IC_Current napisał:
    Ale ma też w umowie gwarantowane przepływności minimalne i przepływność zwykle dostępną, więc możliwości jest sporo by zerwać bez kosztów.

To net radiowy!
    By zerwać bez kosztów, to najpierw musisz operatorowi udowodnić, że nie gwarantuje danej prędkości.
    Operator musi się z takim stanem zgodzić.
    I to na piśmie, musi się op "przyznać", że ma problem.
  • Pomocny post
    #21 21162865
    netTv
    Poziom 32  
    Zacząć trzeba od wykonania testów certyfikowanych i dołączyć takie do reklamacji o ile wyniki nie są zgodne z parametrami usługi. To działa w przypadku większych op np. Orange.
  • #22 21162876
    matek451
    Poziom 43  
    @netTv ja nie stawiam się ponad innymi ale po tym co wypisujesz " Nowe osiągnięcia w zakresie sprzętowym i softwarowym w naszym kraju mają tylko znaczenie marketingowe.
    Użytkownicy nie są zainteresowani aby za lepszą jakość płacić więcej."
    widać że Twoja wiedza w tej kwestii nie nadąża za tym jak wygladają dziś sieci GSM polskich operatorów i na jakie osiagi pozwalaja użytkownikom.
    Krytyka zasadna poparta faktami ma sens ale nie krytykanctwo jakie prezentujesz, zakładajac a priori że internet mobilny nie nadaje się do niczego a szczególnie do gier.
    Jesli ktoś się z tobą nie zgadza w tej kwestii to z braku argumentów przypinasz mu łatkę i zarzucasz bzdury.
    Pora więc wykazać się w tematach dotyczacych internetu mobilnego bo jak widać na Forum nie brak użytkowników potrzebujacych wsparcia w jego kwestii i to oni szybko zweryfikują twoją wiedzę w tej kwestii.
    I na tym proponuję się skupić bo dla dobra pytajacych istotne jest podzielenie się swoją wiedzą o ile się taką posiada.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #23 21163430
    patrykoryginalny
    Poziom 2  
    Widzę, że zrobiłem debatę na temacie, uwielbiam to forum i naprawdę mi pomaga. Teraz już nie potrzebuję pomocy, lecz gdybym jeszcze potrzebował, na 100% coś wstawię. Trzymajcie się i miłego dzionka :D i dzięki wszystkim, kto chciał mi pomóc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z zasięgiem internetu w wiosce, gdzie doświadcza spadków prędkości do zera. W odpowiedziach poruszane są kwestie dotyczące dostawcy Fantex oraz używanego routera TP-LINK Archer AX1800. Użytkownicy sugerują, że problem może wynikać z niskiej jakości radiówki oferowanej przez dostawcę, co prowadzi do niestabilności połączenia. Proponowane rozwiązania obejmują złożenie reklamacji do dostawcy oraz rozważenie zmiany na internet mobilny, który może oferować lepsze prędkości i stabilność. Wskazano również na konieczność wykonania testów prędkości oraz sprawdzenia warunków umowy, aby móc skutecznie zrezygnować z usług dostawcy bez dodatkowych kosztów.
REKLAMA