logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozprowadzić kable ethernet w domu piętrowym podczas remontu?

glazek191 15 Lip 2024 15:02 5820 32
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak najlepiej rozprowadzić okablowanie Ethernet i gniazda w piętrowym domu podczas remontu, żeby obsłużyć internet, IPTV i ewentualne punkty Wi‑Fi?

Najlepiej poprowadzić wszystkie przewody w układzie gwiazdy do jednego centralnego miejsca, np. szafy rack w kotłowni lub innym pomieszczeniu technicznym, i tam zakończyć je na patchpanelu [#21155490] [#21156242] [#21156573] Do miejsc z telewizorami daj osobne skrętki Ethernet, bo IPTV od dostawcy zwykle wymaga osobnego kabla do dekodera, a przy telewizorze warto mieć też dodatkowy kabel na internet/Smart TV; do salonów i przyszłych punktów rozbudowy lepiej położyć więcej niż jeden przewód [#21155782] [#21155795] [#21157362] Router/operatora możesz postawić w tej szafie, a porty LAN rozprowadzić switchem do poszczególnych gniazd; punkty AP też podłączasz skrętką do RJ45 i możesz je zasilać po PoE ze switcha albo przez injector [#21155490] [#21155698] Przed zakupem sprzętu sprawdź u dostawcy, jak dokładnie realizuje internet i TV, bo od tego zależy, które porty i jakie urządzenia będą potrzebne [#21155534] Jeśli nie planujesz anteny sat/ naziemnej, kabel koncentryczny nie jest konieczny, ale warto zostawić peszle albo zapasowe przepusty na przyszłość, bo późniejsze dołożenie przewodu po remoncie jest dużo trudniejsze [#21155698] [#21156242]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 21155449
    glazek191
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, kupiłem dom piętrowy w którym robię remont i chciałbym przy okazji zrobić porządek z TV/ Internetem, tj. puścić kable w ścianach i zrobić gniazdka na kable ethernet. Internet będzie doprowadzony do domu światłowodem przez dostawcę internetu i telewizji. Następnie chciałbym to urządzenie od dostawcy postawić w przedpokoju na parterze i od niego w ścianie puścić kable:
    - salon na parterze do telewizji
    - salon na piętrze do telewizji
    - ewentualnie router na piętrze do zwiększenia sygnału internetu.
    Proszę o porady jak to mogę zrobić ? Jestem zielony w tym temacie. Myślałem nad rozwiązaniem, żeby w miejscu gdzie będzie urządzenie od dostawcy zrobić gniazdo ethernet do którego wejdą 3 kable ethernet od urządzenia dostawcy. Od tego gniazda wyjdą przewody do w/w pomieszczeń gdzie będą gniazda na podpięcie dekoderów i routera. Czy tak to zadziała czy inaczej to zrobić ? Chciałbym to zrobić porządnie żeby nie ciągnąć kabli po ścianach jak jeszcze mogę je schować.
  • #2 21155490
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5823
    Do każdego z pokoi na parterze i piętrze kable Ethernet, minimum po 1 do IPTV i 1 do internetu, wszystkie kable do miejsca w przedpokoju gdzie będzie router dostawcy, kable internetowe spinasz switchem i do routera dostawcy do portu LAN z dostępem do internetu, z reguły pozostałe porty są do IPTV i do nich wpinasz kable przewidziane do TV.
    W pokojach gniazda abonenckie z RJ45, osobno dla dekoderów IPTV i internetu, w te internetowe można najpierw wpiąć dodatkowe AP lub router jako AP z wbudowanym switchem dla poprawy zasięgu WiFi i podpięcia po LAN dodatkowych urządzeń, np. TV.
    Jednym AP w routerze dostawcy w przedpokoju z reguły nie pokryjesz skutecznym zasięgiem nawet parteru nie wspominając o piętrze.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21155493
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 21155510
    matek451
    Poziom 43  
    Napisz mu jeszcze ile to go będzie kosztowało, oczywiście sam sprzęt i mam nadzieję że to sam ogarnie chociaż rozum podpowiada że raczej nie. Zgadzam się z tobą w 100%, ale życie nauczyło mnie że w kwestii instalacji teletechnicznej właściciele z reguły idą po minimalizmie i chcą jak najtaniej, a najlepiej za pół darmo, na byle czym i byle jak. Z reguły rezygnują z poważnego wykonawcy, bo chce za drogo, a im Pan Kazik elektryk z Bożej łaski obiecał za kilka stówek będzie im hulać aż miło, a Pan Kazik, jak się często okazuje, to nawet RJ zarobić prawidłowo nie potrafi, a skrętki pociągnął pomiędzy pokojami.
    Dlatego ja zawsze zaczynam od budżetu, żeby potem nie było.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21155518
    glazek191
    Poziom 2  
    Mam kotłownię, jak również inne pomieszczenie, gdzie mogę szafę rackową postawić, oczywiście. Myślałem, że to najlepiej zrobić po najprostszej linii oporu, szczerze to się nie znam za bardzo na tym. Teraz w mieszkaniu mam router z UPC i 2 x dekodery po WiFi oraz internet też po WiFi i myślałem, że w domu zrobię podobnie, tylko zamiast po WiFi będzie po kablu. Nie chodzi o to, abym zrobił byle jak, bo chcę porządnie, tyle że nie potrzebuję gniazdek na internet we wszystkich pokojach, myślałem, że WiFi z routerów ogarnie temat.
    Czyli gdybym robił wersję z szafą rackową, to od niej wyprowadzam kable do pomieszczeń z telewizorami i do AP i kończę gniazdami RJ45? Te AP to też podepnę do gniazda RJ45 i z niego będą zasilane?
  • #6 21155530
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2526
    glazek191 napisał:
    tyle że nie potrzebuje gniazdek na internet we wszystkich pokojach, myślałem że WIFI z routerów ogarnie temat.

Popełnisz błąd, którego będziesz srogo żałował. Przewody kosztują psie pieniądze, kiedy je kładziesz przy okazji jakiegoś remontu. Potem, kiedy wszystko wykończone, to dorobienie jednego obwodu będzie kosztować więcej niż teraz cały dom. Jak działa WiFi przez ściany chyba już wiesz.
    Do tego przewód i gniazdko możesz zrobić a w switchu nie musisz podłączać, ani nie musisz kupować switcha na wszystkie gniazda. Zawsze przepniesz nieużywane gniazda albo w ostateczności wymienisz switcha.
    Jak pisali przedmówcy - przewód kat 6A to obecnie taki standard na lata a kat 7 na jeszcze dłużej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21155534
    matek451
    Poziom 43  
    W przypadku TV od dostawcy kluczowa jest technologia, z jakiej korzysta ten dostawca, bo z tym bywa różnie. Zacznij od uzyskania informacji w jaki sposób twój dostawca dostarcza internet i TV, jaki sprzęt, router, dekodery do TV. Kable ciągniesz raz, mając gniazda w pokojach, dowolnie sobie rozszerzysz sieć lokalną i WiFi.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21155599
    glazek191
    Poziom 2  
    Dziękuje wszystkim za porady. Czyli rozumiem, że na spokojnie w pierwszej kolejności mogę wyznaczyć miejsce na szafę rack w kotłowni i od tego miejsca pociągnąć kable do pokoi oraz przedpokojów i zakończyć je gniazdem rj (dwa kable na jedno gniazdo) ? A potem jakiś spec mi to wszystko pospina i jak będę chciał WiFi to wpinam do gniazda AP lub router i powinno działać ?
  • #9 21155612
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 492
    Ciągnij wszędzie kable, minimum 2x na pokój, w jakimś salonie z tv (jak ktoś gustuje) to nawet 4x, jakieś ap'eki na ogród czy korytaż, kamery, alarmy, może automatyka domowa. Nie musisz od razu inwestować w gniazda w każdym miejscu (cena gniazd poraża) zostaw puszkę i upchany w niej przewód.
    Szafy rakowej też nie musisz zaraz kupować (można dorwać coś używanego z demontażu itp.), wystarczy ściągnąć wszystko w jedno miejsce z zasilaniem 230V (szafa, kotłownia, jakiś schowek pod schodami, strych itp.).
    W miejsce centralne przewidź podłączenie operatora czy będzie np ziemią, ze słupa, ze strychu, dachu itd.
    Ciągnąć rurki (ale proste nie 5 zakrętów ;)) ze sznurkiem, drutem.
  • #10 21155618
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21155665
    glazek191
    Poziom 2  
    Dziękuje jeszcze raz serdecznie za porady. Na pewno jestem teraz mądrzejszy a zarazem głupszy ponieważ muszę przetrawić o co w tym chodzi. Mam natomiast jeszcze pytania:
    - czy te AP podłączam do gniazd RJ czy w jakiś inny sposób ?
    - czy jest potrzebny kabel antenowy ? Telewizja ma być internetowa że światłowodu podłączonego do modemu/routera i potem zgodnie z informacjami od dostawcy kablem ethernet do dekodera. Na antenę na elewacji budynku małżonka się nie zgadza :)
  • #12 21155698
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 21155727
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 21155774
    jprzedworski
    Ocena: 829
    glazek191 napisał:
    dwa kable na jedno gniazdo
    ????? Jak to sobie wyobrażasz? Chyba że podwójne gniazdo. Kable w gwiazdę do szafy - tam patch panel. Jedno gniazdo - jeden kabel.
    glazek191 napisał:
    Telewizja ma być internetowa że światłowodu podłączonego do modemu/routera i potem zgodnie z informacjami od dostawcy kablem ethernet do dekodera. Na antenę na elewacji budynku małżonka się nie zgadza
    Moim zdaniem kabel koncentryczny będzie niepotrzebny. Przydaje się do naziemnej telewizji albo TV SAT, ale to jeszcze antena potrzebna. Pomijając urodę, jeszcze jedno miejsce do wyładowań atmosferycznych.
  • #15 21155782
    matek451
    Poziom 43  
    Czyli dostawca internetu dostarcza ci IPTV czyli musisz doprowadzić do kazdego przewidywanego TV/dekodera IPTV osobny kabel Ethernet , prowadzisz je do miejsca gdzie będziesz miał router dostawcy.
    Brak tych kabli w sieci domowej to częsty bład popełniany przez ludzi budujacych lokalną sieć internetową, do tego tak jak pisza wszyscy koledzy kolejne kable Ethernet do pomieszczeń w domu, ewentualnie do monitoringu i kamer IP, zewnętrznego AP, bramy, furtki i wszystkiego co sobie wymyślisz.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 21155795
    jprzedworski
    Ocena: 829
    Pod telewizor to nawet po dwa kable Ethernet. Jeden do dekodera IPTV, drugi do TV Smart (jakiś Youtube, Video On Demand i takie różne). Często IPTV jest na wydzielonej sieci VLAN i tych obu źródeł nie da się łatwo jednym kablem załatwić. Lepiej jeden kabel za dużo, niż za mało.
  • #17 21155804
    matek451
    Poziom 43  
    Oczywiście to podstawa, stad ja też uczulam na osobna sieć pod IPTV, wielu o tym zapomina.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 21156242
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 21156573
    KOCUREK1970
    Ocena: 5505
    @glazek191
    Każdy przewód czy to koncentryczny, czy skrętka czy światłowód, rozprowadzamy na tzw gwiazdę - wszystkie one się schodzą razem w jakiejś skrzynce teletechnicznej/skrzynce rack.
    Kabel koncentryczny: TriSet PROFI (choć ten, jest trudno dostać), TRISET B2CA, RG-6 TRI-SHIELD.
    Skrętka: Draka, Telefonika, Madex, Bitner, NETSET, NEKU, Ultralink, BitLAN, z pełnej miedzi CU, drut (w ściany), linka (pozostałe zastosowania), najlepiej cat6a, UTP.
    Światłowód: włókno G652D, można też zastosować G.657A2.
    Do każdego punktu gdzie chcemy gniazdko TV/CATV/RJ45: co najmniej po 2 przewody koncentryczne, co najmniej po 2 skrętki i 1 światłowód.
    Skrętkę warto też rozprowadzić na suficie w każdym pomieszczeniu, by można było ewentualnie powieść tam lokalny AP.
    Zamiast drogich gniazdek sieciowych RJ45, znacznie tańsze a dające taki sam efekt: ramki i keystone.
    Dobre keystone robi A-LANTEC, lub ich submarka Q-LANTEC.
    Do tego (jeśli są w planach) odpowiednie przewody, do wszystkich urządzeń typu: alarm, monitoring, piec co, domofon, fotowoltaika/panele, inteligentne sterownie domem itd.
    Przewodów koncentrycznych, sieciowych, światłowodu: nie wolno zginać pod kątem 90st, nie wolno łamać pod jeszcze mniejszym kątem, zaginać, wciskać w narożniki pomieszczenia. Jeśli się tylko da łagodne łuki, lub linia prosta.
    Jeśli będzie skrzynka teletechniczna/skrzynka rack:
    - montujemy przynajmniej jedno podwójne gniazdko prądowe,
    - zadbajmy, by była odpowiedniej wielkości, by ewentualne graty tam pomieścić (ewentualny router/modem/ONT, switch, UPS itd),
    - pamiętajmy też o wentylacji takiej skrzynki,
    - no i o jakimś UPS pod newralgiczne elementy sieci w tej skrzynce (pod ewentualny router, switch...).
  • #20 21156728
    glazek191
    Poziom 2  
    >>21156573
    Czy taka skrętka będzie ok do ścian?

https://allegro.pl/oferta/neku-kabel-skretka-...jNkthvhuRBCqnzSDK1V0u1FU8nc2sJrxoC15EQAvD_BwE

Czy na zewnątrz tj. do kamer i domofonu też daje taką skrętkę czy inna musi być?

Do sterownika pieca co też skrętka czy coś innego?

Pod ewentualną fotowoltaikę zapewne kabel 5-żyłowy od rozdzielni muszę wyprowadzić na dach? Też jakiś specjalny musi być?
  • #21 21156747
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 21156750
    KOCUREK1970
    BBElektrotechnik napisał:
    Tak, dokładnie taka.

Po co komu w domu skrętka FTP?
  • #23 21156763
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 21156805
    KOCUREK1970
    Także to nie jest kwestia CZY ci się przydadzą w domu Cat7 w S/FTP, a KIEDY się przydadzą.

Ale uziemiasz skrętkę FTP, czy zostawiasz jak leży?
  • #25 21156828
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #26 21156846
    KOCUREK1970
    Odpowiedź na to pytanie zwarłem w poście 10. Proszę czytaj temat, szczególnie że zawiera on tylko 25 postów i to całkiem technicznych.

Ja wyraziłem moją opinię, że w domu skrętka ekranowana jest zbędna.
    Masz kolego w profilu napisane "Specjalista Sieci", a specjalista nie powinien zadawać tak trywialnych pytań. Czyli albo specjalistą nie jesteś, albo próbujesz się do mnie na siłę przyczepić, a to nie dobrze, dlatego następnym razem mogę nie być taki miły.

A możesz być jaki chcesz, to będzie tylko świadczyć o Tobie.
    Moje zdanie jest niezmienne.
    Co do skrętki Cat7 S/FTP , uważasz że UTP jest lepsza? Albo jest między nimi tak ogromna przepaść cenowa by opłacało się montować nieco gorszy produkt z realną szansą że kiedyś będzie trzeba go wymienić, lub będzie nas ograniczał?

Pierwsze słyszę, że rodzaj skrętki (UTP/FTP) cokolwiek ograniczał.
    Kategoria skrętki, owszem.

Co Autor wybierze, to jego sprawa, ale i jego potencjalne problemy.
  • #27 21156896
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #28 21156924
    glazek191
    Poziom 2  
    Jakbym się zdecydował na kategorię 6 to lepiej 6 czy 6a?
    Z 6a U/UTP znalazłem tylko Alantec. Wyżej proponowani producenci są kategorii 6 U/UTP oraz 6A U/FTP. Dla U/FTP muszę uziemiać?
  • #29 21156956
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 21157308
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestie związane z rozprowadzeniem kabli Ethernet w piętrowym domu podczas remontu. Użytkownik planuje umieścić router w przedpokoju i prowadzić kable do różnych pomieszczeń, w tym do telewizorów i punktów dostępowych (AP). Uczestnicy forum zalecają, aby do każdego pokoju prowadzić co najmniej dwa kable Ethernet, a w przypadku telewizorów z dekoderami IPTV, sugerują użycie osobnych kabli dla każdego urządzenia. Wskazano na znaczenie umiejscowienia szafy rack w dogodnym miejscu, aby ułatwić przyszłe rozbudowy sieci. Podkreślono również, że warto inwestować w kable kategorii 6A lub 7, a także w odpowiednie osprzęt, jak switche i patchpanele. Uczestnicy podkreślają, że lepiej jest kłaść więcej kabli teraz, niż później dokonywać kosztownych przeróbek.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA