logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto instalować przewody ethernet w każdym pokoju nowego domu?

bb57 07 Paź 2024 20:56 2763 31
  • #1 21254496
    bb57
    Poziom 13  
    Ocena: 47
    Witam, czy w nowym domu do pokoi powinienem podciągać przewody ethernet minimum po jednym do każdego gniazdka elektrycznego? Pytam, bo później kucie w ścianie wychodzi bardzo drogo a widziałem że niektórzy mają tak zrobione, że od razu przewody idą do gniazdek razem z 230V
    Oraz nie wiem czy tak się robi i czy jest to opłacalne, czy lepiej podciągnąć skrętkę tylko w miejsca gdzie będzie potrzebna np tylko pod telewizor, komputer, oraz na zewnątrz do kamer itd. Chciałbym poznać opinie innych, bo może teraz kładzie się już światłowód w ścianach, lub jakaś specjalna skrętkę wysokiej kategorii?
  • Pomocny post
    #2 21254508
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15494
    Dobrą praktyką są nawet dwie skrętki, do tego także koncentryk.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21254517
    bb57
    Poziom 13  
    Dzięki za pomoc, czyli najlepiej do każdego gniazdka po dwie skrętki? Oraz jeszcze jedno pytanie, czy skrętka może iść obok przewodów 230V czy lepiej zachować kilka centymetrów odstępu? Oraz to samo z koncentrykiem, może iść obok skrętki i siecowych?
  • Pomocny post
    #4 21254521
    sosarek

Poziom 43  
    Może iść w odstępie kilku centymetrów, koncentryki także po dwa tam gdzie będzie główny tuner z nagrywaniem itd.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21254533
    bb57
    Poziom 13  
    Skrętkę mogę wykorzystać zwykłą tanią, czy polecasz coś konkretnego z wyższej półki? Do komputera oczywiście wykorzystam najwyższej kategorii, ale mowa o reszcie pomieszczeń. Koncentryk to wiem, że musi być w miarę dobry, bo łączność satelitarna jest wrażliwa

Dodano po 5 [minuty]:

Chciałbym na przyszłość zostawić furtkę, jakby zmodernizowali sieć, obecnie jest gigabit, ale kto wie co będzie za kilka lat. Ja wolę zrobić to zachowawczo i z zapasem, zmywarka, pralka itd nawet będą na osobnych obwodach, także zachowuje wszelkie normy.
  • #6 21254542
    sosarek

Poziom 43  
    Tanie to jest miedziowane aluminium które do niczego się nie nadaje.
    Firmy takie jak Draka, Telefonika, Madex, Bitner, NETSET, Ultralink, BitLAN, z pełnej miedzi CU i drut jak w ściany.
    Na zewnątrz czarna zewnętrzna, jeśli w ziemię(do domofonu, bramy) to dodatkowo żelowana.
    Koncentryk na zewnątrz Triset 113PE, wewnątrz zwykły.
    Jak chcesz sieć 2,5Gb to skrętka cat.6 ale czy to wykorzystasz?
    Pamiętaj o promieniach gięcia.
    Co z instalacją alarmową?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21254547
    bb57
    Poziom 13  
    O instalacji alarmowej jeszcze nie myślałem, jedynie o kamerach i tym co opisałem wyżej, myślisz, że warto ciągnąć przewody i montować w każdym pomieszczeniu czujniki dymu itd?
  • Pomocny post
    #8 21254559
    sosarek

Poziom 43  
    Kamery stanowią co najwyżej uzupełnienie poprawnie dobranego i skonfigurowanego systemu alarmowego - w żaden sposób nie stanowią zabezpieczenia posiadanego mienia.
    Spójrz na jeden z tematów w moim podpisie ;)
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #9 21254659
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 827
    bb57 napisał:
    czyli najlepiej do każdego gniazdka po dwie skrętki?
    Chyba że masz na myśli gniazda podwójne. Do salonu nawet więcej, bo sam telewizor może wymagać dwóch skrętek - Smart TV (VoD, Youtube itd.) jedną a dekoder IPTV drugą. A coś jeszcze na komputer i Access Point dla mobilek. To już mi 4 szt. wychodzi. O AP warto pamiętać, bo przy szybkim Wi-Fi powinny być niemal w każdym pokoju, albo przynajmniej w co drugim (wyższe częstotliwości są mocniej tłumione przez ściany).
  • Pomocny post
    #10 21254679
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21254721
    jprzedworski
    Ocena: 827
    Całkiem dobry pomysł. I zasilanie i sieć Ethernet z jednego miejsca.
  • #12 21254877
    Hexody
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Co do okablowania sieciowego - podobnie jak z gniazdkami elektrycznymi.
    W początkach elektryfikacji wsi po wojnie było jedno na budynek, teraz warto po kilka w pomieszczeniu.
    Czujniki dymu i tlenku węgla (czadu) oraz gazu (jeżeli ogrzewanie czy kuchnia gazowe lub w garażu dla samochodu z LPG) - zawsze. Przemknęła mi też informacja, że będzie wymóg ustawowy instalowania takich czujników w mieszkaniach.
    Lepiej zasilane z centrali alarmowej niż zasilane bateriami (bo zapomni się wymienić). Trzeba też pamiętać, że czujniki gazów trzeba co pewien czas wymieniać/kalibrować (i zamontować czujniki z taką możliwością). Większość czujników dymu jest na dziesięciolecia (jedynie co pewien czas należy je oczyścić). Warto też przewidzieć wyprowadzenie przewodu do podłączenia czujnika zalania (kuchnia, łazienka, pralnia). W nowych domach na osiedlu, gdzie mieszkam, deweloper zamontował szmelc wężyki do zlewów i umywalek (albo idiota je montował) i w kilku domach, po mniej więcej 5 latach było z tego powodu zalanie. Alarm z czujnika zmniejszyłby szkody.
  • #13 21254899
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 868
    Oczywiście, że warto mieć okablowanie - mieszkam w centrum i Wifi mam widoczne ponad 30 SSID'ów na 2,4GHz i ponad 15 na 5GHz. Korzystam na kablu to nie mam problemyu, ale dziś to i na osiedlu domków jest podobnie.
    Poza tym - mozna podłaczyć wiele urządzeń poprzez Ethernet.
  • #14 21255637
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 21255710
    KOCUREK1970
    Ocena: 5429
    @Hexody
    Rozprowadź jeszcze światłowody.
  • #16 21255734
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1890
    bb57 napisał:
    Witam, czy w nowym domu do pokoi powinienem podciągać przewody ethernet minimum po jednym do każdego gniazdka elektrycznego?

Pytanie też jak będziesz miał doprowadzony internet do domu, czy światłowodem czy bezprzewodowo np. LTE/5G. Jeśli to drugie to z własnego doświadczenia podpowiem że warto też doprowadzić przewód ethernet (zewnętrzny) w okolice dachu lub komina. Tak żeby można było zamontować zewnętrzny modem z zasilaniem typu PoE.

Warto też doprowadzić sobie kabel ethernet gdzieś w okolice tarasu żeby tam zainstalować sobie zewnętrzny AP.

Kolejne miejsce gdzie warto sobie doprowadzić kabel ethernet to garaż.
  • #17 21255942
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 21256051
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 21256059
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2047
    Witam,
    u mnie praktycznie w każdym (nowszym) domu jest takie rozwiązanie, o jakie autor pyta.
    W przedpokoju/pomieszczeniu technicznym, gdzie dochodzą wszystkie kable, jest rozdzielnia, wszelkie switche czy miejsce na router. W każdym pokoju jest przynajmniej jeden zestaw gniazd typu ethernet/kabłówka/power, w dużych pomieszczeniach są po dwa zestawy, jako że możemy mieć różne ustawienie/orientacje sprzętu.
    Pozdrawiam
  • #20 21256099
    pan_pp
    Poziom 13  
    Ocena: 43
    4 lata temu budowałem domek (90m2), wprowadziłem się 2,5 roku temu. W każdym pokoju mam ramkę z podwójnymi gniazdami ethernet, zasilanie, 2x koncentryk TV, wszystko zrzucone do rozdzielnicy multimedialnej. I wiecie co? Od 2,5 roku tego ethernetu nawet nie pospinałem... Wszystko leci po wifi (komputery, smart TV, Xbox, lodówka smart, kilka kamer od monitoringu, Roomba). Mam internet 1Gb i zdaję sobie sprawę, że nie wykorzystuję na max jego przepustowości, ale jakoś nigdy tego nie odczułem. Pewnie dla świętego spokoju kiedyś to zepnę i podłączę Xboxa i komputer stacjonarny pod ethernet 1Gb, ale gdybym teraz się budował, to dociągnąłbym ethernet tylko do TV (smart, konsola), a na pewno dociągnąłbym do miejsc instalacji kamer - tu brakuje mi POE i pewności kabla. Przy dużym domu warto przerzucić skrętkę do podłączenia dodatkowego AP'ka dla uregulowania pokrycia WiFi w całym domu.
  • #21 21256119
    IC_Current
    Ocena: 2509
    pan_pp napisał:
    to dociągnąłbym ethernet tylko do TV (smart + konsola) a na pewno dociągnąłbym do miejsc instalacji kamer

Doradź to osobom, które mają ogrzewanie podłogowe i sufit zbrojony. Podziękują Ci jak dziękują teraz swoim elektrykom, co im tak samo doradzili.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #22 21256127
    pan_pp
    Poziom 13  
    >>21256119
    Mam podłogówkę, ale dom parterowy. Ok - zgodzę się z wątpliwościami - stąd moja uwaga o dorzucenie skrętki do ewentualnego dodatkowego AP'eka.
    20 lat siedziałem w sieciach komputerowych i instalacji krytycznej w życiu nie puściłbym na wifi, ale powyższy wpis oparłem na doświadczeniach z własnej chałupki. Luz, każdemu wg potrzeb :-)
  • Pomocny post
    #23 21256190
    IC_Current
    @bb57
    Jeszcze jedna uwaga. Przy całej inwestycji i kosztach bruzd, peszli itd, nie warto oszczędzać na przewodach kładź minimum kat 6A.
    Będzie za 15 lat pod 10Gbps jak znalazł. Nie zrobisz teraz, to potem koszty. Nawet kat 7 nie zaszkodzi.
    Ja 15 lat temu położyłem kat 5e w domu. Wszyscy się w okolicy śmiali, po co tyle przewodów. Teraz żałuję, bo kat 6 by się przydała na już (do NAS) a za kilka lat niektóre linki trzeba będzie wymienić (na szczęście dałem wszystko w rurach, które mają zapas przestrzeni i ułożone są w sposób umożliwiający wymianę przewodów).
    Do kamer, alarmów i podobnych oczywiście w zupełności wystarczy kat 5e (nawet wyższe są niewskazane, bo będzie trudność w podłączeniu).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #24 21256204
    bb57
    Poziom 13  
    @pan_pp
    To ja nie akceptuję takiego rozwiązania, muszę mieć przewód i koniec. Może źle mówię i żyje w trochę błędnym przekonaniu, że podpinam kablem nawet TV, czy Dekoder. Wiem, że WiFi 5GHz teraz jest bardzo szybkie, ale czemu mam się ograniczać w swoim domu. Wystarczą mi ograniczenia serwerów do których się łączę. Chyba nawet do hali będę ciągnąć światłowód lub skrętkę, ale nie wiem na co się zdecydować i co będzie lepsze. Hala stoi blisko, więc skrętka chyba wystarczy? Plac budowy z widoczną blachą trapezową hali oraz ułożonymi bloczkami betonowymi.

Dodano po 11 [minuty]:

>>21256190

Będę kłaść na pewno przewody, czy u dziewczyny, czy u znajomych zawsze problem z WiFi. Niby działa, ale słabe pobieranie w stosunku do skrętki, niska stabilność i co najgorsze w tym wszystkim to jeśli komputer podłączony po WiFi zacznie zapychać łącze, telefon pobierać aktualizacje, inne urządzenia mielić to efektem jest duży Ping i tragiczny transfer. Wiele takich przypadków widziałem, dlatego wolę wszystko podpiąć na gigabit. Wtedy moment i wszystko jest zaktualizowane, pobrane i łącze wolne
  • #25 21256284
    kris8888
    Poziom 41  
    IC_Current napisał:
    Będzie za 15 lat pod 10Gbps jak znalazł

Za 15 lat to już raczej światłowody wszędzie i konwerter optyczny w każdym gniazdku.
    Choć z drugiej strony jakoś ciężko mi sobie wyobrazić zapotrzebowanie na tak duże przepływności w zwykłym domu, jeśli oczywiście ktoś nie utrzymuje w nim serwerowni lub jakiegoś Data Center.
    Skrętka Cat5e dobrej jakości moim zdaniem w zupełności wystarczy. Przy czym faktycznie przyszłościowo poprowadziłbym równolegle do skrętek światłowody.
  • Pomocny post
    #26 21256342
    pan_pp
    Poziom 13  
    >>21256204
    No i super, nie mam zamiaru wybijać tego pomysłu z głowy, skoro doszedłeś do wniosków czego naprawdę potrzebujesz do bardzo dobrze!
    Sam w pierwszym poście napisałem, że mam w każdym pokoju po 2 skrętki, a w praktyce wcale z nich nie korzystam :-) Tylko nie rozumiem trochę tego deprecjonowania wifi. Trochę posiedziałem nad konfiguracją i absolutnie nie dam sobie wmówić, że z nią zawsze są problemy. Żona ogląda VOD, dzieciaki ciągną co chwilę updaty na konsoli, kamera streamuje do chmury, a ja sobie śmigam w CS'a z pingiem 10ms. To na co miałem wpływ zrobiłem w AC1200 i to na prawdę dobrze działa, na transfery czy pingi nikt nie narzeka.
    W każdym bądź razie - na pewno warto już w tej chwili mieć projekt aranżacji wnętrz, żeby się nie okazało, że gniazda eth są miejscach totalnie niepraktycznych i trzeba się będzie posiłkować walającymi się po podłodze lub w listwach patchcordami. To tyczy się zresztą wszystkich instalacji w domu (np. żałuję, że nie zrobiłem sobie przyłączy do pompy ciepła na zewnątrz, obecnie mam kocioł gazowy, ale kto wie co będzie w przyszłości, albo okazało się, że w miejscu gdzie z czasem zamontowałem stację uzdatniania, zabrakło mi kanalizy do popłuczyn). Miało być o sieci, a wyszło forum budowlane :-))
  • #27 21256402
    kris8888
    Poziom 41  
    pan_pp napisał:
    Sam w pierwszym poście napisałem, że mam w każdym pokoju po 2 skrętki, a w praktyce wcale z nich nie korzystam Tylko nie rozumiem trochę tego deprecjonowania wifi.

Oczywiście że od WiFi się nie ucieknie bo to jednak wygoda, a wręcz konieczność w niektórych przypadkach (np. smartfony, tablety). Też przez pierwsze pół roku po wprowadzeniu się do nowego domu leciałem wszędzie na kulawym WiFi mimo że miałem okablowanie w każdym pomieszczeniu. Nie miałem po prostu czasu zająć się konfiguracją całej sieci. Dopiero jak to porządnie ogarnąłem i wykorzystałem w pełni to doceniam zalety kabli. Wszystko co tylko może chodzić po kablu to chodzi teraz po kablu a WiFi (też dostępne w całym domu w paśmie 5GHz ) jest tylko uzupełnieniem dla urządzeń mobilnych, względnie niektórych czujek których nie dało się już wpiąć po kablu.
  • #28 21256408
    pan_pp
    Poziom 13  
    >>21256402
    Czekam na długie zimowe wieczory i też wreszcie pospinam te kable, urwę te pojedyncze ms pingu i wykorzystam pełną przepustowość łącza.
  • #29 21256481
    IC_Current
    kris8888 napisał:
    Za 15 lat to już raczej światłowody wszędzie i konwerter optyczny w każdym gniazdku.

No już bym teraz tak zrobił w domu, bo wkładki sfp+ kosztują grosze, a karty miedziane to kilkaset złotych za sztukę. Problem taki, że mi się kompletnie nie chce zabierać za robotę. Jednak 15 lat temu kat 5e to był luksus. Teraz jest na styk (na szczęście dałem po cztery linki na każde pomieszczenie, więc sobie mogę agregować).
    Natomiast 10G przyda się do linkowania NAS. Klaster HDD+NVME zamiast magazynu w każdym komputerze. Teraz mam łącza 2x2,5Gbps, ale dziesiątka by się ładnie sprawdziła.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #30 21256819
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 374
    Doczekaliśmy czasów, że instalacja teletechniczna zaczęła dorównywać ważnością innym instalacjom - woda, prąd, gaz, ogrzewanie. Kłopot w tym, że jest z nich najmniej "konserwatywna", szybki postęp techniczny w tym temacie wymaga jej elastyczności. W budynkach wielorodzinnych jest już wymóg skrzynki multimedialnej - brak jest wprawdzie jakiegoś standardu na nią - ale to jest już krok do przodu. Na projekt budynku jednorodzinnego mamy już wpływ, by nie budować instalacji po wstawieniu mebli.
    Podane przez kolegów konfiguracje to oczywista oczywistość, koszt kabli jest nieporównywalny z późniejszą traumą, gdy trzeba coś podłączyć. Jednak nigdy nie da się przewidzieć wszystkiego, dlatego uważam, że najważniejsze na etapie budowy jest utworzenie dróg dla tych kabli - takich umożliwiających ich dołożenie lub wymianę. Peszle to słabe rozwiązanie, kto próbował tych czynności w peszlu , ten wie. Oczywiście nie potrzeba drabinek pod sufitem:), ale np. odpowiednio pojemne listwy przypodłogowe z kanałem, sufit podwieszany - da się to zrobić i funkcjonalnie i estetycznie. Zrobić przepusty przez ściany i sufity, szacht pomiędzy kondygnacjami. No i obowiązkowo pomieszczenie techniczne - domowa serwerownia - aby nie upychać urządzeń po parapetach i plątać się w przedłużaczach. I najważniejsze - zrobić i aktualizować do tego dokumentację. Pamięć ludzka jest zawodna a później jedno spojrzenie "w papiery" i ulga, że da się coś włączyć bez kładzenia nowego kabla...

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię instalacji przewodów Ethernet w każdym pomieszczeniu nowego domu. Uczestnicy podkreślają, że warto rozważyć podciągnięcie przynajmniej jednego gniazdka Ethernet w każdym pokoju, a w większych pomieszczeniach nawet więcej, aby zapewnić elastyczność w podłączeniach. Zaleca się stosowanie skrętek kategorii 6A lub wyższej, aby przyszłościowo dostosować się do rosnących potrzeb sieciowych. Wskazano również na możliwość prowadzenia koncentryków oraz światłowodów, zwłaszcza w kontekście zasilania PoE. Uczestnicy podkreślają znaczenie planowania instalacji, aby uniknąć problemów z dostępem do gniazdek po umeblowaniu pomieszczeń. Warto również zainstalować czujniki dymu i inne systemy alarmowe, co zwiększa bezpieczeństwo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA