logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czy można zastosować jako zbrojenie betonu siatkę pcv drogową na tarasie?

GrzegorzRoki 25 Lip 2024 23:38 2877 18
REKLAMA
  • #1 21168238
    GrzegorzRoki
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Uzbrojenie tarasu siatką PCV przeciwśnieżną.

Obszar roboczy na zewnątrz z przygotowanym podłożem na taras, otoczony siatką PCV.

Dodano po 19 [minuty]:

Została mi taką siatka - czy mogę ją zastosować do zbrojenia betonu na tarasie 20 m2? Czy dodatkowo muszę wykonać jakąś izolację tego tarasu?

Zdjęcie czarnej siatki PCV z dużymi, prostokątnymi otworami.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21168334
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 740
    Powiedziałbym, że "powinna" być stalowa.Jak ma nadmiar plastiku niech sobie zatopi.Nawet podwójnie.Wytrzymałość ma to dużo mniejszą ale zabronić nie można.Jak masz pod spodem super zdrenowane, nie ma tam szkod górniczych to taras dość długo wytrzyma.Jak podciąga wilgoć z ziemi - co jest standardem ,dałbym chudziak i oddzielił folią od wierzchniej warstwy.Plus dylatacja od budynku.
  • Pomocny post
    #4 21168346
    DJ MHz
    Poziom 26  
    Ocena: 243
    >>21168267
    A o zbrojeniu rozproszonym z włókien kolega słyszał?
  • Pomocny post
    #5 21168391
    GBW
    Poziom 31  
    Ocena: 292
    Totalnie bez sensu zbrojenie musi mieć duzą wytrzymałość na rozciąganie. Nawet zwykła stał się nie nadaje a co dopiero PCV.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21168415
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1373
    Zbrojenie nawierzchni asfaltowych siatkami polega na ułożeniu specjalnej siatki z włókien szklanych lub polimerowych na warstwie podkładowej przed ułożeniem masy asfaltowej. Siatka ta ma za zadanie zwiększyć wytrzymałość mechaniczną nawierzchni oraz zapobiec powstawaniu pęknięć, szczelin i wybrzuszeń na skutek naprężeń termicznych oraz ruchów gruntu. Zastosowanie siatek w procesie budowy nawierzchni asfaltowych pozwala na wydłużenie żywotności nawierzchni oraz zmniejszenie kosztów związanych z konserwacją i naprawami. https://www.technologie-budowlane.com/Zbrojen...rzchni_asfaltowych_siatkami-1-1480-37_61.html
    Na drogi szybkiego ruchu jest OK ale na kilka m2 wylewki to już bez sensu. 🤔Ciekawe. Mam świadomość, że to inne siatki ale bez przesady. Nawet jak zatopi stary ogrodowy parasol i koła od roweru to będzie lepiej a nie gorzej.
  • #7 21168612
    GBW
    Poziom 31  
    Ocena: 292
    Zastosowanie tej siatki tylko rozwarstwi beton i go osłabi. Zbrojenie betonu nie polega na wrzuceniu byle czego do betonu. Zbrojenie musi być tak zrobione aby druty pracowały na rozciąganie a beton na ściskanie, dlatego w jednym przypadku druty idą górą betonu a w innym dołem.
  • Pomocny post
    #8 21168707
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 740
    A w przypadku tarasu na ziemi? Górą czy dołem? Jak przewidzisz ruchy? Mróz? Ok, to lepiej górą gdyby wypychał punktowo w środku.Ale przemarzającej glebie wszystko jedno.
  • Pomocny post
    #9 21168759
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1431
    bratHanki napisał:
    Zbrojenie nawierzchni asfaltowych siatkami polega na ułożeniu specjalnej siatki z włókien szklanych lub polimerowych na warstwie podkładowej przed ułożeniem masy asfaltowej.

Asfalt to nie beton, siatka musi się 'wiązać' z materiałem, asfalt się do tego klei, beton nie, dlatego do betonu daje się stal i to jeszcze karbowaną.
    GBW napisał:
    Zastosowanie tej siatki tylko rozwarstwi beton i go osłabi.

Dokładnie, można dać siatkę pod betonem żeby zwiększyć wytrzymałość podłoża a na nią wylać dopiero beton, chociaż ja widzę że to bez sensu. Zrobiłbym tylko obrzeże z krawężników wąskich na betonie a środek wypełnił żwirem ubił, na to piasku trochę, ubić i ułożyć płyty betonowe tarasowe.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 21168782
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 919
    GrzegorzRoki napisał:
    Uzbrojenie tarasu siatką PCV przeciwśnieżną.
    Została mi taką siatka - czy mogę ją zastosować do zbrojenia betonu na tarasie 20 m2? Czy dodatkowo muszę wykonać jakąś izolację tego tarasu?

Moim zdaniem szkoda dawać takiej siatki do betonu.
    Jak chcesz po taniości to wybierz się na złom i tam pewnie znajdziesz siatkę, pręty stalowe, zbrojeniowe - ścinki. Będzie to dużo lepsze niż siatka PCV.
  • Pomocny post
    #11 21168801
    tomus2k
    Poziom 27  
    Ocena: 216
    Ta siatka nie zbroi betonu tylko go osłabi.
    Mikrowłókna ( polecam) albo siatka stalowa z oczkiem 15x15 - pamiętaj o podbudowie - bez niej po zimie będziesz miał tylko kupę gruzu do skuwania. Łatwiej taki taras zrobić jak pisze Janusz_kk ja dodałbym aby na koniec fugi i szczeliny wypełnić piaskiem polimerowym.
  • Pomocny post
    #12 21168825
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    tomus2k napisał:
    Łatwiej taki taras zrobić jak pisze Janusz_kk

Dodam tylko że swój taras i to podniesiony tak zrobiłem, a tak wygląda
    Taras z kostki brukowej z podjazdem, otoczony lawendą i roślinami ozdobnymi.
  • Pomocny post
    #13 21169367
    DJ MHz
    Poziom 26  
    Ocena: 243
    Najtaniej to używaną siatkę leśną ze złomu, sam tak robiłem płytę pod kontener i jest ok
  • Pomocny post
    #14 21169456
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #15 21169730
    wójtaszek
    Poziom 25  
    Ocena: 82
    DJ MHz napisał:
    A o zbrojeniu rozproszonym z włókien kolega słyszał?
    Trzeba rozróżnić PP od włókna krzemionkowego, glinokrzemianowego, bazaltowego, stalowego, węglowego, polimrowego, czy szklanego. Do tego każde z tych zbrojeń rozproszonych nadaje się do innych zastosowań.

Dodano po 2 [minuty]:

ledo99 napisał:
    albo są specjalne siatki do zbrojeń (nie muszą być stalowe)

Tylko ich cena obecnie jest kilkukrotnie większa od stalowego zbrojenia. :)
  • Pomocny post
    #16 21170640
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #17 21171177
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 474
    pamiętajcie, że włókna polipropylenowe nazywane zwykle/częssto "zbrojeniem rozproszonym" to nie zastępca siatki czy zbrojenia rozproszonego stalowego, te włókna, ktore często posadzkarze określają zbrojeniem wciskając ludziom pic to wzmocnienie podczas pierwszych 2-3 tygodni wiązania betonu a nie odpowiednik zbrojenia które kiedyś tam ma brać na siebie obciążenia jakie dostanie na siebie ten beton
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #18 21171194
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    PchlaW81 napisał:
    a nie odpowiednik zbrojenia które kiedyś tam ma brać na siebie obciążenia jakie dostanie na siebie ten beton

Dokładnie, ja jak robiłem u siebie posadzki to kupiłem normalną siatkę stalową zbrojeniową zgrzewaną i ją dawałem na rurkach od ogrzewania, dzięki temu miała odpowiednie otulenie betonem a posadzka mi nigdzie nie popękała.
  • #19 21197936
    GrzegorzRoki
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Dzięki za fachowe doradztwo. Zastosowałem typową siatkę stalową do wylewek betonowych. Wylałem beton z betoniarki i taras już jest gotowy.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię zastosowania siatki PCV jako zbrojenia betonu na tarasie. Użytkownicy jednogłośnie stwierdzili, że siatka PCV nie jest odpowiednia do zbrojenia, ponieważ nie zapewnia wystarczającej wytrzymałości na rozciąganie, co jest kluczowe dla betonu. Zamiast tego zalecano użycie stalowej siatki zbrojeniowej lub mikrowłókien, które lepiej współpracują z betonem. Podkreślono również znaczenie odpowiedniej izolacji tarasu oraz podbudowy, aby uniknąć problemów z wilgocią i pękaniem betonu. Użytkownicy sugerowali poszukiwanie używanych materiałów zbrojeniowych, co może być bardziej ekonomiczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA