logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Ibiza 2004 75kM benzyna - błąd P2101, nie odpala po wymianie przepustnicy

pawel87post 27 Lip 2024 07:06 1383 6
REKLAMA
  • #1 21169542
    pawel87post
    Poziom 2  
    Witam. Jestem posiadaczem Seata Ibiza 2004 75 kM benzyna. Mam problem z odpaleniem. Rano po przyjeździe do pracy zgasiłem, po pracy odpalił na sekundę i zgasł. Od tamtego momentu nie odpalił. Na początku nie pokazywał żadnych błędów. Po kilku próbach odpalenia wyskoczył błąd P2101. Uznałem, że wymiana przepustnicy rozwiąże problem, jednak po wymianie na nową auto zachowywało się jak wcześniej (nie odpalało). Jeszcze raz usunąłem błąd i spróbowałem odpalić (bez zmian). Nadmiernie iż pompa paliwa po przekręceniu stacyjki na zapłon załącza się. Prąd jest do niej normalnie podawany. Jeśli ma ktoś jakieś pomysły, chętnie posłucham.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21170835
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2649
    Podstawa to sprawdzenie zasilania sterownika silnika, później skoro już wymieniłeś przepustnicę to sprawdzenie wiązki pomiędzy ECU a przepustnicą, jak zasilanie ok, wiązka ok to zostaje uszkodzony ECU.
    Kod silnika podasz ?
  • REKLAMA
  • #3 21171566
    pawel87post
    Poziom 2  
    Kod silnika to BBY. Sprawdzę i dam znać dziękuję za podpowiedzi

Hinzugefügt nach 49 [Minuten]:

Prąd na przepustnice idzie. Po wciśnięciu gazu otwiera i silnik się zadusza
  • REKLAMA
  • #4 21171649
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2649
    No to może problem z czujnikiem położenia przepustnicy, podłączyć pod kompa auto i sprawdzić parametry na żywo czy dobrze widać pozycje kąta otwarcia przepustnicy.
  • #5 21171846
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5049
    Czy słychać aby ten silnik cokolwiek próbował odpalić?
    Napisałeś, że nie odpala.
    Potem napisałeś, dodanie gazu go przydusza.
    Jeżeli w ogóle nie odpala to do sprawdzenia czy jest to iskra. Jak jest iskra i nie zapala to podaj mu Plaka w przepustnice jak jest otwarta i kręcisz rozrusznikiem.
    Jak coś tam próbuje odpalić a dodanie gazu go przydusza to może być coś z odczytem ciśnienia w kolektorze.
    Warto by sprawdzić parametry przepustnicy i ciśnienia w kolektorze po włączeniu zapłonu, dodaniu gazu i przy kręceniu rozrusznikiem.
  • REKLAMA
  • #6 21171924
    pawel87post
    Poziom 2  
    Dokładnie wygląda to tak... Po przekręceniu kluczyka domyka przepustnicę. Przy rozruchu czasem załapie i od razu go zdusza. Czasem nic się nie dzieje, tylko rozrusznik kręci. Próbowałem raz ruszyć go starterem, ale nic nie dało. Stąd wynikają różnice w tym, co pisałem. Będę wdzięczny za jakieś pomysły.
  • #7 21171935
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3396
    Oby to nie był rozrząd, mógł przeskoczyć.
    Paliwo jest, teraz zobacz czy jest iskra.
    Jeżeli iskra jest a świece są mokre i śmierdzą paliwem to rozrząd do sprawdzenia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z uruchomieniem Seata Ibiza z 2004 roku po wymianie przepustnicy. Po zgaśnięciu silnika, auto nie odpala, a po kilku próbach pojawił się błąd P2101. Wymiana przepustnicy nie przyniosła efektu. Użytkownik sprawdził zasilanie do przepustnicy oraz sygnał z ECU, ale silnik nadal nie odpala. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie czujnika położenia przepustnicy, iskry, a także stanu rozrządu. Wskazują na możliwość problemów z ciśnieniem w kolektorze oraz zalecają podłączenie do komputera w celu analizy parametrów.
REKLAMA