logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie łożysko do silnika PMSM w klimatyzatorze Challenge? Wymiary: 22x8x7.5mm

laser890 30 Lip 2024 18:47 468 18
REKLAMA
  • #1 21174272
    laser890
    Poziom 24  
    Ocena: 79
    Witam. Posiadam przenośny klimatyzator marki challenge, którego używam w upalne dni. Na moje potrzeby urządzenie od kilku lat się sprawuje dobrze do małego pokoju. Niestety nie dawno zaczął z niego dochodzić głośny dźwięk. Po oględzinach zauważyłem, że to wina wentylatora od ciepłego powietrza. Zdjąłem obudowę klimatyzatora i go włączyłem. Po jakiejś chwili ujrzałem usterkę i lekko drgającą turbinę. Wygląda to tak, że z początku klimatyzator działa tak jak wcześniej, ale po jakimś czasie wyje. W tym celu rozmontowałem dalej całość i wyjąłem silnik. Z tego co widzę to padło częściowo łożyska wirnika od strony turbiny. Po obserwacji jak widzę to silnik PMSM, jeśli się mylę proszę mnie poprawić. Na łożysku jest napisane nbk z809. Teraz pytanie o dobór takie łożyska. Obecne łożysko ma 22mm średnicy, jakieś 7.5mm wysokości i jest na wale o średnicy 8mm. Szukam czegoś np na znanym portalu aukcyjnym, żeby wymienić to w miarę szybko, ponieważ klimatyzator jest ciągle w użytku.

Zdjęcie części silnika klimatyzatora z narzędziami na stole. Zdjęcie łożyska z numerem NBK z809 zamocowane w narzędziu. Łożysko NBK z809 zamontowane na wale silnika. Zdjęcie uszkodzonego łożyska w przenośnym klimatyzatorze.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21174364
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 933
    Z809
    Zbliżenie na metalowe łożysko umieszczone w narzędziu, wskazane żółtą strzałką.
    Od, i tyle.
    To jest w pełni podany rozmiar łożyska.
    Trzeba jeszcze tylko zwrócić uwagę na rodzaj uszczelniaczy w łożysku.
    Jest to dosyć istotne w jakich warunkach pracuje łożysko.

No i sprawa chyba jasna.
    Nie brać tych najtańszych, tych z chrl
    A zresztą te SKF to prawdopodobnie też przereklamowane.
    Z tego co widzę to są różne, różniste ceny.
    A czym jest to spowodowane?
    Niestety nie wiem.
    Kiedyś tam założyłem taki temat odnośnie jakości, ceny łożysk.
    W moim przypadku były to łożyska od noża kosiarki spalinowej.
    No cóż, za wiele nie dowiedziałem się.
    Być może tu, i teraz?
    Kto wie?

Ale zapewne ludzie korzystający, kupujący, wymieniający takowe łożyska dajmy na to zawodowo powinni wypowiedzieć się dogłębniej, dokładniej.
    Powinni coś lepiej doradzić.

Tutaj daję taki mały przykład:
    Trzy łożyska kulkowe ułożone w rzędzie na płaskiej powierzchni. Trzy łożyska z metalowymi obudowami i uszczelniaczami, umieszczone obok siebie na tekturze. Strzałki wskazują na detale.
    Łożyska tych samych rozmiarów (chyba takie jakich potrzebuje autor tematu)
    A jednak odrobinę inne, to z metalowym uszczelniaczem to sprawa oczywista, inny uszczelniacz.
    Zatem te z plastikowym różnią się grubością wewnętrznego pierścienia.
    O co tutaj w tym wszystkim chodzi?

A zgadnie ktoś które z nich jest najdroższe?
  • Pomocny post
    #3 21174399
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3661
    @klm787 Odwrotnie, to jest łożysko 608Z.
    Tutaj przykład: Link.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21174405
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 933
    Faktycznie i tu mi coś nie pasowało.
    (Czeski błąd :D)
    Bo sam chwilę potem wstawiłem, uzupełniłem moją powyższą wypowiedź o moje jakże podobne łożyska.
  • Pomocny post
    #5 21174447
    balonika3
    Poziom 43  
    @klm787 Nie myli się tylko ten, kto nic nie robi. 👍
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21174722
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7745
    @laser890 Jeśli jest to faktycznie silnik PMSM, to żadnego wybijania, tylko ściągacz/prasa. Silne uderzenie może rozmagnesować wirnik.
  • Pomocny post
    #7 21175415
    balonika3
    Poziom 43  
    klm787 napisał:
    różnią się grubością wewnętrznego pierścienia.
    O co tutaj w tym wszystkim chodzi?
    Być może są przystosowane do różnych obciążeń, albo obrotów.
  • #8 21175634
    laser890
    Poziom 24  
    Heh zamówiłem wcześniej inne, ale sprzedawca przysłał nie to co trzeba. Będzie reklamacja. Wezmę te z powyższego linku.
  • Pomocny post
    #9 21175826
    ArturAVS
    Moderator
    Ostatnio kupowałem w lokalnym sklepie z częściami do maszyn rolniczych, najtańsze 608ZZ po ~ 1,20 zł (miały być na rolki w blacie piły), były w różnych cenach. Najdroższe to FŁT około 20 zł/szt.
    Łożyska, to tzw. "normalia" czyli typowe elementy i w każdym praktycznie sklepie motoryzacyjnym dostępne od ręki.
  • REKLAMA
  • #10 21175858
    laser890
    Poziom 24  
    Spodziewam się tego, ale średnio mam ochotę jechać po pracy, a chińczyk ze znanego portalu aukcyjnego mnie wkurzył. Przy okazji zamówiłem mały ściągacz do łożysk.
  • Pomocny post
    #11 21175861
    ArturAVS
    Moderator
    Masz nawet tu; https://allegro.pl/oferta/lozysko-kulkowe-608-zz-cx-zwykle-jednorzedowe-9335813769? Ja w przypadku tak małych łożysk (oraz mniejszych), po prostu rozcinam je multiszllifierką :D. A i lepiej jest wymienić oba.
  • #12 21179220
    laser890
    Poziom 24  
    Za 20zł kupiłem ściągacz łożysk o zakresie 35x45mm. Łożyska zdjąłem w moment. W celu ich wprasowania wykorzystałem jakąś rurkę o średnicy niewiele większej od średnicy wału, żeby cały nacisk się opierał na wewnętrznej części łożyska w celu wyeliminowania jego uszkodzenia. Całość umieściłem w dużym imadle i powoli oba łożyska usiadły na swoim miejscu. Silnik złożony i klimatyzator już działa dwa dni. Dzięki wszystkim za pomoc.
  • #13 21200046
    laser890
    Poziom 24  
    balonika3 napisał:
    @klm787 Odwrotnie, to jest łożysko 608Z.
    Tutaj przykład: Link.

Niestety łożyska z tego linku działały nie całe trzy tygodnie i problem powrócił. Teraz pytanie czy do takich silników wchodzą jakieś wzmocnione/wysokoobrotowe łożyska?
  • #14 21200061
    balonika3
    Poziom 43  
    Link, to był tylko przykład, chodziło mi o oznaczenie. Przykro, że okazały się takie liche.
  • #15 21200075
    ArturAVS
    Moderator
    @balonika3 Dokładnie, to był tylko przykład. Obecnie jest tak wielu producentów, że trudno jest wskazać naprawdę dobrego. Krajowe FŁT to jedne z lepszych.
  • Pomocny post
    #16 21200106
    tronics
    Poziom 38  
    Ocena: 838
    >>21200046 A problemem są rzeczywiście łożyska same w sobie, czy może np. za mocne dociągnięcie, albo za duże luzy na gnieździe przez co nawet najlepsze łożyska na świecie szybko szlag trafi? ZZ nadają się lepiej niż 2RS do wysokich prędkości, ale zdecydowanie łatwiej syf w nie wnika choć to nie jest aplikacja gdzie rzeczywiście miałoby to być wielkim problemem (odkurzacz prędzej). Żadnego wave springa nie było?
  • #17 21200132
    laser890
    Poziom 24  
    tronics napisał:
    >>21200046 A problemem są rzeczywiście łożyska same w sobie, czy może np. za mocne dociągnięcie, albo za duże luzy na gnieździe przez co nawet najlepsze łożyska na świecie szybko szlag trafi? ZZ nadają się lepiej niż 2RS do wysokich prędkości, ale zdecydowanie łatwiej syf w nie wnika choć to nie jest aplikacja gdzie rzeczywiście miałoby to być wielkim problemem (odkurzacz prędzej). Żadnego wave springa nie było?

Był
    Czarna, owalna uszczelka leży na otwartej dłoni.
  • Pomocny post
    #18 21200199
    tronics
    Poziom 38  
    Ocena: 838
    No to teraz pytanie co się stało z tym zmienionym łożyskiem... Czy po zdemontowaniu jest wyczuwalny "luz" - łapiąc za zewnętrzną bieżnię i próbując ruszać na boki? Czy "szumi/świszczy" przy rozpędzeniu? Zmieniałem w dmuchawach minebea nie jeden raz łożyska (6000 i 608), generalnie SKF lub NSK, bo z TME. Nigdy nie było tak, że urządzenie wróciło po kilku tygodniach ze świszczącym łożyskiem. Tylko raz wróciło ledwo po okresie gwarancji (a nie było winy łożyska tylko tego, że "łopatki" tej dmuchawy były od kilkukrotnego demontażu już nieco "rozbalansowane" co powodowało drgania, które sukcesywnie degradowały łożyska, zresztą oblepianie ich przez kurz też dodawało swoje...

Zatem tutaj albo był bardzo felerny okaz łożyska, albo problem leży gdzie indziej i zawsze będzie wracał, dopóki się przyczyny źródłowej nie ustali i nie wyeliminuje.
  • #19 21200526
    laser890
    Poziom 24  
    Lozysko ma luzy na boki. Zamawiajac je wtedy kupilem jedno wiecej, wiec mam porownanie. Trzymajac takze wirnik na jednym lozysku i probujac nim krecic slychac je. Tez tak mysle, ze drgania turbiny mogly jednak sie przyczynic. Obejrze ja dokladnie po pracy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z przenośnym klimatyzatorem marki Challenge, który wydaje głośne dźwięki z powodu uszkodzenia łożyska wirnika silnika PMSM. Po demontażu stwierdzono, że łożysko ma wymiary 22x8x7.5mm i oznaczenie nbk z809. W dyskusji podano różne propozycje dotyczące wymiany łożyska, w tym modele 608Z oraz 608ZZ, a także zwrócono uwagę na znaczenie jakości łożysk oraz ich uszczelniaczy. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z zakupem łożysk, wskazując na różnice w cenach i jakości, a także na konieczność użycia odpowiednich narzędzi do ich wymiany. Po wymianie łożysk klimatyzator działał przez krótki czas, po czym problem powrócił, co sugeruje możliwość występowania innych przyczyn usterki, takich jak drgania turbiny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA