logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zablokować uniwersalny pilot sąsiada do mojej bramy? Sterownik ETM

Użytkownik1122 01 Sie 2024 10:08 2166 13
  • #1 21175980
    Użytkownik1122
    Poziom 2  
    Witam, chciałbym się dowiedzieć, co zrobić w przypadku, kiedy sąsiad posiada pilot do mojej bramy (uniwersalny) i sam może sobie ją otwierać? Niestety sytuacja się skomplikowała i nie żyjemy już dobrze. Mimo skasowania wszystkich pilotów i zaprogramowania tylko mieszkańców, nadal pilot sąsiada działa. Próba odzyskania pilota po dobroci zakończyła się niepowodzeniem. Nie mam już pomysłów, co zrobić, by zlikwidować tamten pilot, czy zmiana sterownika na inny będzie dobrym pomysłem? Obecnie sterownik radiowy do bram ETM.
  • #2 21176002
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3860
    Użytkownik1122 napisał:
    co zrobić w przypadku kiedy sąsiad posiada pilot do mojej bramy (uniwersalny) i sam może sobie ją otwiera?
    Mimo wszystko próbować porozmawiać na spokojnie i dogadać się. Wszelkie inne sposoby będę skutkowały jedynie narastaniem konfliktu.
    Użytkownik1122 napisał:
    czy zmiana sterownika na inny będzie dobrym pomysłem?
    Na pewno, przynajmniej do momentu, kiedy sąsiad nie dobierze kolejnego pilota lub nie zeskanuje kodu. Prawdopodobnie używasz w tej chwili pilota 433,92Mhz? Jeśli tak, można rozważyć sterownik z pilotem zmiennokodowym. Ale chyba najbardziej skuteczne będzie sterowanie bramą wyłącznie poprzez aplikację lub otwieranie za pomocą SMS. Zaletą rozwiązania jest także to, że taki system rejestruje zdarzenia (otwieranie bramy), co może bardzo ułatwić ewentualne kroki prawne w przypadku łamania takich zabezpieczeń.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21176028
    karwo
    Poziom 31  
    Ocena: 360
    Użytkownik1122 napisał:
    Mimo skasowania wszystkich pilotów i zaprogramowania tylko mieszkańców nadal pilot sąsiada działa.

Ile masz tych pilotów/mieszkańców?
    Zmienić odbiornik i piloty na inne pracujące na innych częstotliwościach i zmiennokodowe.
    W jaki sposób zdobył tego pilota? - ktoś mu podarował? Czy kupił sobie "uniwersalnego"? - bo jeśli tak to znaczy że masz słabo zabezpieczony system i zmieniałbym odbiornik i piloty bez zastanowienia.
  • #4 21176207
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3619
    Skasuj pamięć starego radia, i nieuchronne będzie nabycie zmiennokodowego odbiornika i odp. ilości pilotów do niego.
  • #5 21176222
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 646
    Witam
    Użytkownik1122 napisał:
    Mimo skasowania wszystkich pilotów i zaprogramowania tylko mieszkańców, nadal pilot sąsiada działa.

Dlatego przypuszczam, że kasowanie zaprogramowanych pilotów był źle wykonane.
    Robiłeś to tak, jak pisze w instrukcji?
    PozdrawiaM.
  • #7 21176269
    Użytkownik1122
    Poziom 2  
    >>21176028
    Tak zakupił uniwersalny pilot. Ponieważ wcześniej żyliśmy w zgodzie i podczas swojej budowy domu trzymał rzeczy u nas w garażu. Kiedy budowa się zakończyła, a tym samym również nasze stosunki, pilota nie zwrócił, ponieważ on poniósł za niego koszty. Mimo dogadania się w celu odkupienia, nie zdało to egzaminu.

Dodano po 1 [minuty]:

>>21176222
    Tak, wszystko zrobione zgodnie z instrukcją, a jego pilot nadal łapie sygnał i otwiera bramę.

Dodano po 36 [sekundy]:

>>21176207
    Tak, też myślałam, by zmienić odbiornik.
  • #8 21176289
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1123
    Użytkownik1122 napisał:
    Tak zakupił uniwersalny pilot.

A jak go zaprogramował do bramy. Może tam jest skopiowany jeden z twoich pilotów i jak go zaprogramujesz ten sąsiada zaczyna otwierać twoja bramę.
    Użytkownik1122 napisał:
    Tak też myślałam by zmienić odbiornik

Ale odbiornik to także nowe piloty. Może domyślasz się który pilot został skopiowany, skasuj wszystkie i zaprogramuj od nowa poza tym podejrzanym. Jak to rozwiąże sprawę to trzeba tylko jeden nowy pilot.
    Z drugiej strony jednak warto zainwestować w piloty i odbiornik o zmiennym kodzie.
  • #9 21176320
    Użytkownik1122
    Poziom 2  
    >>21176289
    Nie mam pojęcia, jak go zaprogramował. Wszystkie piloty, które posiadamy w domu, zostały skasowane i na nowo zaprogramowane. Specjalnie zostawiłem jeden, nie programując go, by sprawdzić, czy będzie działać po składowaniu. Ten jeden nie działa, więc wszystko zostało zrobione poprawnie, ale zastanawiam się, dlaczego pilot sąsiada nadal działa.
  • #10 21176337
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1123
    Użytkownik1122 napisał:
    Ten jeden nie działa więc wszystko zostało zrobione poprawnie ale zastanawiam się dlaczego pilot sąsiada nadal działa

Jeżeli ten uniwersalny pilot klonuje kod twojego pilota to zawsze jak zaprogramujesz tą sklonowana sztukę to pilot sąsiada zadziała.
    Jak masz jeden nadmiarowy (ten obecnie niezaprogramowany) to skasuj wszystkie i zaprogramuj tylko ten jeden nadmiarowy a potem dodawaj powoli inne. Po każdym dodaniu musisz sprawdzić czy pilot sąsiada zadziała i będziesz wiedział który pilot został sklonowany.
    Jak sprawdzasz, że pilot sąsiada działa? Czy sąsiad regularnie otwiera twoja bramę?
    Nie wiem z jakiej odległości da się na tym uniwersalnym pilocie klonować inny ale jest taka możliwość, że jak się sąsiad przyczai gdzieś blisko twojego pilota przy otwieraniu bramy to ponownie sklonuje kolejna sztukę.
    Jak te procedury są trudne do wykonania to nowy odbiornik i piloty.
  • #12 21176571
    Użytkownik1122
    Poziom 2  
    >>21176337
    Mieszka z nami płot w płot. Jeden z domowników często go odwiedza ze względu na to, że jest rodziną. Może bez wiedzy i bez pozwolenia kopiować pilot u siebie w domu poprzez pilota jednego z domowników.
    Dlatego chyba najlepszym wyjściem będzie kupno nowego sterownika z pilotami, których nie da się skopiować.
  • #13 21176577
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 602
    Witam,

Użytkownik1122 napisał:
    Może bez wiedzy i bez pozwolenia kopiować pilot u siebie w domu poprzez pilota jednego z domowników.

Nie do końca... Dopóki nie wciśnie przycisku pilota, nie skopiuje go. Wystarczy pilnować pilotów.

Pozdrawiam.
  • #14 21176593
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1227
    Użytkownik1122 napisał:
    Witam, chciałbym się dowiedzieć, co zrobić w przypadku, kiedy sąsiad posiada pilot do mojej bramy (uniwersalny) i sam może sobie ją otwierać? Niestety sytuacja się skomplikowała i nie żyjemy już dobrze. Mimo skasowania wszystkich pilotów i zaprogramowania tylko mieszkańców, nadal pilot sąsiada działa. Próba odzyskania pilota po dobroci zakończyła się niepowodzeniem. Nie mam już pomysłów, co zrobić, by zlikwidować tamten pilot, czy zmiana sterownika na inny będzie dobrym pomysłem? Obecnie sterownik radiowy do bram ETM.

Piloty i odbiornik pilotów masz stałokodowe czy zmiennokodowe?

Podejrzewam, że stałokodowe, czyli każdy pilot nadaje swój niezmienny sygnał. Sąsiad ma pilota, który jest dokładnym klonem Twojego pilota i nadaje taki sam sygnał.

Najprościej wymienić odbiornik radiowy i piloty na zmiennokodowe. Nawet jak dostanie w ręce nowego pilota, to sklonowany kod użyje tylko raz.
    Polscy producenci to np. Proxima, Elmes, Gorke.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zmaga się z problemem uniwersalnego pilota sąsiada, który otwiera jego bramę, mimo że skasował wszystkie piloty i zaprogramował tylko mieszkańców. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym zmiana na sterownik z pilotem zmiennokodowym, co zwiększy bezpieczeństwo. Użytkownicy podkreślają, że kluczowe jest skasowanie pamięci starego radia oraz upewnienie się, że programowanie pilotów zostało wykonane zgodnie z instrukcją. Wskazano również na możliwość, że sąsiad mógł skopiować kod jednego z pilotów. Proponowane są także nowe systemy, które rejestrują zdarzenia otwierania bramy, co może być przydatne w przypadku konfliktów prawnych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA