logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HPI Baja 35cc - Silnik gaśnie po dodaniu gazu, jak ustawić gaźnik?

DamianKobiela 10 Sie 2024 16:15 285 2
REKLAMA
  • #1 21186543
    DamianKobiela
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Witam mam autko hpi baja z silnikiem 35cc I mam taki problem bo gaźnik jest ustawiony na fabryczne ustawienia ale po dodaniu gazu silnik nie ma siły ruszyć autkiem i gaśnie, dopiero jak je popchnę to jedzie ale slabo przyśpiesza , nic zblokowanie nie jest, jak mam ustawic gaźnik żeby działał prawidłowo kręciłem delikatnie iglicami ale nie wiele to pomagało, może gaźnik już się skończył ? Czyściłem go i to też nie pomogło a odpala bez problemu, może kola mam za duze bo 210 x90 i przez to tak ciężko idzie proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 21189482
    mipix
    Poziom 38  
    Ocena: 1475
    Do sprawdzenia masz kilka rzeczy:
    - Czy benzyna jest świeża i czy mieszanka jest odpowiednia 25:1
    - Czy sprzęgło odśrodkowe nie załącza za wcześnie przed wejściem silnika na wysokie obroty
    - Jeśli zamieniłeś miejscami wężyki biegnące z baku, to gaźnik działa na oparach benzyny zamiast na fazie ciekłej. W takim przypadku silnik będzie gasnął przy wysokich obrotach i nie będzie mocy.
    - Czy filtr powietrza jest czysty. Może naciągnął piachu i uszkodziłeś tłok z cylindrem. Spadek kompresji = brak mocy. Tłok możesz dopasować z silnika od taniej chińskiej podkaszarki, około 50zł. U siebie założyłem tylko jeden z dwóch pierścieni. Pomimo porysowanego cylindra, silnik pracuje i ma moc. Zwróć uwagę na kształt dolnej części tłoka. Cylinder ma oryginalnie warstwę nikasilu, jeśli jest mocno zeszlifowana piachem, to będzie drożej w naprawie, bo cylinder od podkaszarki będzie mniej trwały. Stihl ma takie cylindry. Kształt będziesz musiał dopasować od jakiegoś modelu.

W linku masz instrukcję regulacji gaźnika, strona 19
    https://www.instrukcjaobslugipdf.pl/reely/carbon-fighter-iii/instrukcja?p=19
  • #3 21189863
    DamianKobiela
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Filtr powietrza jest trochę brudny ale bez przesady, co do benzyny to ma ona ok miesiąca więc chyba nie taka stara i zwietrzała, wężyk są dobrze założone bo pompka od gaźnika pąpuje paliwo , cylinder jest w stanie idealnym ma kompresję a co do sprzegla to mam je nowe i działa przy 6000tys obr ,,jeszcze wymienię paliwo i wyczyszczę filtr ,bo już nie wiem czemu nie dziala
REKLAMA