Witam mam autko hpi baja z silnikiem 35cc I mam taki problem bo gaźnik jest ustawiony na fabryczne ustawienia ale po dodaniu gazu silnik nie ma siły ruszyć autkiem i gaśnie, dopiero jak je popchnę to jedzie ale slabo przyśpiesza , nic zblokowanie nie jest, jak mam ustawic gaźnik żeby działał prawidłowo kręciłem delikatnie iglicami ale nie wiele to pomagało, może gaźnik już się skończył ? Czyściłem go i to też nie pomogło a odpala bez problemu, może kola mam za duze bo 210 x90 i przez to tak ciężko idzie proszę o pomoc
Do sprawdzenia masz kilka rzeczy:
- Czy benzyna jest świeża i czy mieszanka jest odpowiednia 25:1
- Czy sprzęgło odśrodkowe nie załącza za wcześnie przed wejściem silnika na wysokie obroty
- Jeśli zamieniłeś miejscami wężyki biegnące z baku, to gaźnik działa na oparach benzyny zamiast na fazie ciekłej. W takim przypadku silnik będzie gasnął przy wysokich obrotach i nie będzie mocy.
- Czy filtr powietrza jest czysty. Może naciągnął piachu i uszkodziłeś tłok z cylindrem. Spadek kompresji = brak mocy. Tłok możesz dopasować z silnika od taniej chińskiej podkaszarki, około 50zł. U siebie założyłem tylko jeden z dwóch pierścieni. Pomimo porysowanego cylindra, silnik pracuje i ma moc. Zwróć uwagę na kształt dolnej części tłoka. Cylinder ma oryginalnie warstwę nikasilu, jeśli jest mocno zeszlifowana piachem, to będzie drożej w naprawie, bo cylinder od podkaszarki będzie mniej trwały. Stihl ma takie cylindry. Kształt będziesz musiał dopasować od jakiegoś modelu.
Filtr powietrza jest trochę brudny ale bez przesady, co do benzyny to ma ona ok miesiąca więc chyba nie taka stara i zwietrzała, wężyk są dobrze założone bo pompka od gaźnika pąpuje paliwo , cylinder jest w stanie idealnym ma kompresję a co do sprzegla to mam je nowe i działa przy 6000tys obr ,,jeszcze wymienię paliwo i wyczyszczę filtr ,bo już nie wiem czemu nie dziala