Witam Panów i dziękuję za zainteresowanie moim pytaniem.
W rozwiązaniu problemu kluczowe okazało się odpalenie pendriva klawiszem F12,
- zjechanie strzałkami do "+ Hard Disk" otwarcie zakładek koniecznie przyciskiem Enter i po upewnieniu się, że po rozwinięciu jest widoczny pendrive z nagranym systemem znowu użyciem koniecznie klawisza ENTER w celu rozpoczęcia instalacji systemu (użycie innych klawiszy np. "Spacja" powoduje uruchomienie starego już zainstalowanego systemu).
- kolejnym kluczem do sukcesu okazało się co gdzieś przypadkowo wyłapałem szukając w necie rozwiązania to, że po rozpoczęciu instalacji w moim przypadku Win10 klawiszem ENTER ukazywał się szary jednostajny ekran, który dopiero po cierpliwym upływie 12 minut zmienił się w ekran startowy instalacji systemu.
Jak napisał kolega Kiermasz grzebanie w Biosie okazało się zupełnie niepotrzebne. Zwarłem piny obok baterii aby wyczyścić PCtowi pamięć i wystarczyło jak wyżej odpalić z klawisza F12 i cierpliwie poczekać 12 minut, a dalej to już bez problemu.
Panowie pisaliście skrótami bo dla Was to było pewnie oczywiste, a delikatne niuanse jak np. przejście dalej czy odpalenie pendriva musiało być wykonane klawiszem ENTER, a nie żadnym innym.
Faktycznie mój PC ma swoje lata i nie spełnia minimalnych wymagań sprzętowych do uruchomienia Win11 ale jeśli chodzi o podstawowe użytkowanie systemu Win10 w moim przypadku na razie całkowicie spełnia moje oczekiwania. Dawno temu zakończyłem etap gier, a do użytkowania internetu i korzystania z pakietu Office na moje potrzeby zupełnie wystarcza.
Jak dla mnie temat można zamknąć ale samo rozwiązanie może się jeszcze jakiemuś posiadaczowi podobnego "zabytku" przydać. Dodam jeszcze, że przy mojej płycie do Biosu wchodzi się klawiszem F2, gdyby ktoś poszukiwał.