ex-or napisał: Lektura danych katalogowych bynajmniej nie potwierdza tej opinii
Moje prywatne odczyty temperatur nie wysyłają danych do lokalnej stacji meteo, więc nie podlegają nawet corocznej kalibracji
Mam sporo różnych termometrów w domu (takie hobby) od zegarków z termometrem, po stacje pogodowe z czujnikami zewnętrznymi. Różnica w odczytach na tych gotowych urządzaniach potrafi wynosić ponad 1°, gdzie niektóre termometry kosztowały kilka €, więc nie ma co się dziwić. Zestaw 3 czujników ze stacji meteo też po "odstaniu" w tym samym miejscu pokazują różnicę. Pamiętam, że kiedyś rozbierałem te bezprzewodowe czujniki szukając jakiejś ewentualnej regulacji, ale nic takiego nie było.
Jak wspomniałem, tych czujników BME280 mam niecałe 10szt (na 3.3 i 5V), testowałem kilka z nich (wszystkich mi się nie chciało) i wskazywały te same temperatury. I to mi wystarczy. Mam też ze 3 czujniki z Sonoff'a i tutaj po wgraniu Supli trzeba było offsetować wskazania, bo po prostu odstawały od moich wzorców. A na oryginalnym sofcie nie ma możliwości wprowadzenia offsetu.
Zewnętrzny termometr w ogrodzie, ten samodzielnie zbudowany, pokazuje temperaturę bardzo zbliżoną do odczytu z internetu (lokalna stacja pogodowa). Nie może być dokładnie taka sama, bo znajduje się w innym miejscu.
khoam napisał: Masz na myśli oryginalne za 25 PLN a sztukę, czy klony na ali za 3 PLN za sztukę?
Nie uwierzysz, ale kosztowały po kilka € za sztukę i spełniają moje wymagania. Ich odczyty nie offsetowałem czyli końcowa temperatura jest taka jak oryginalny odczyt, czego nie mogę napisać o innych.