logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony MHC-NX1 - regeneracja uszkodzonego wyświetlacza, instrukcje i serwis w Krakowie

pawelfaron 01 Wrz 2024 09:38 1929 22
REKLAMA
  • #1 21211051
    pawelfaron
    Poziom 4  
    Ocena: 3
    Posiadam wieżę Sony MHC-NX1 z najczęstszym jej problemem - uszkodzonym wyświetlaczem. Na wyświetlaczu nie widać już nic. Słyszałem, że czasem są szanse na regeneracje. Posiada ktoś może instrukcję jak do tego podejść (gorzej już nie zrobię) albo kogoś kto się tym zajmuje w Krakowie?
    Załączniki:
    • Sony MHC-NX1 - regeneracja uszkodzonego wyświetlacza, instrukcje i serwis w Krakowie 4623adc940a996554f0d19979574.jpeg (151.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21211189
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15551
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21212394
    James596
    Poziom 30  
    Ocena: 575
    Można próbować reanimować oderwaną od szkła wyświetlacza taśmę przy pomocy precyzyjnego nałożenia kleju do łatania ścieżek ogrzewanej szyby.
    Ale niestety naprawa tego to trochę rzeźba w g...
  • #4 21215492
    Elektromonterek
    Poziom 26  
    Ocena: 128
    Klej do szyb się do tego nie nadaje, tam trzeba kilkudziesięciu zapewne połączeń ze szkłem na małej powierzchni. Klej sklei nam wszystko razem. Są jednak specjalne taśmy do tego, które mają mikro drobinki srebra i dzięki temu przewodzą, ale trzeba wiedzieć jak z nich korzystać. Oczywiście trzeba je rozgrzać do odpowiedniej temperatury i odpowiednio zgnieść. Nie za mocno i nie za słabo dlatego nie jest to takie cyk i już. Tutaj chyba nic nie wyświetla, więc albo ktoś grzebał i taśma jest całkowicie oderwana lub sterownik padł. Nie wiem gdzie on jest w tej wieży, ale jak w strukturze, to ameno. Taśmę do przyklejenia jeśli ta została zniszczona też da radę kupić. U chinola jest wszystko. Pytanie czy gra warta świeczki. Jak ktoś ma sentyment to może próbować.

Taśma moje drogie dzieci nazywana jest taśmą anizotropową "anisotropic acf film". Sam muszę kupić, bo kilka gameboyów starych tych szarych do zrobienia leży już z 6 lat 🤣🤣 Masakra jak ten czas znika.
  • #5 21306817
    pawelfaron
    Poziom 4  
    Tak wyglada wyświetlacz po wyciągnięciu (mam już nowy). Myślicie, że była by możliwość uratowania jeszcze tego? Ktoś w Gliwicach się tym zajmuje ale 200 złotych to ta cała wieża jest może warta :) Albo znacie kogoś kto byłby chętny to naprawić za rozsądniejszą cenę?

Stary wyświetlacz elektroniczny leży na stole, z widocznym złączem taśmowym. Uszkodzona płytka wyświetlacza Sony z taśmą. Tylna strona płytki drukowanej wyświetlacza z widocznymi połączeniami lutowanymi i kabelkami. Uszkodzony wyświetlacz elektroniczny leżący na biurku.
  • REKLAMA
  • #6 21306880
    TechLovers
    Poziom 17  
    Ocena: 82
    W NX1 powodem braku wyświetlania nie zawsze jest taśma łącząca sterownik z LCD. Pada też sterownik. Jeśli na pewno taśma, to w niektórych przypadkach udaje się odratować na jakiś czas poprzez zaprasowanie na gorąco. Nakładałem na taśmę połączeniową, w miejscu klejenia, pasek taśmy termoprzewodzącej i ściskałem w zrobionej w tym celu prasce z elementem grzejnym. Temperaturę należy dobrać tak aby nie stopić taśmy a aktywować spoiwo. To nie jest rozwiązanie na wieki, ale w większości działało zaskakująco długo. Tym sposobem naprawiało się nie tylko te wyświetlacze ale też wiele identycznie wykonanych, w radiach samochodowych i licznikach. Niektóre działały jeszcze po kilka lat.
  • #7 21306882
    pawelfaron
    Poziom 4  
    >>21306880 Nowy wyświetlacz po podłączeniu działa. A nie da się kupić gdzieś takiej taśmy?
  • #8 21306884
    sosarek

Poziom 43  
    Szukaj "taśma flex".
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21306923
    pawelfaron
    Poziom 4  
    >>21306884 Masz może jakiś filmik albo coś do poczytania jak można tej taśmy użyć w takim przypadku? Nie znam się ale chętnie douczę i poeksperymentuję.
  • #10 21306937
    sosarek

Poziom 43  
    Moment, zdefiniuj o którą taśmę Ci chodzi - łączącą ekran z PCB czy od podświetlenia.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21306945
    pawelfaron
    Poziom 4  
    >>21306937 Ciężko stwierdzić która to więc będę próbował po kolei. Ogólnie wyświetlacz się podświetla ale nie ma pikseli więc zaczął był od tej PCB.
    Wyświetlacz tak i tak już na straty.
  • #12 21360178
    girek101
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    >>21211051 Jeżeli temat aktualny to szukaj serwisu w Tczewie, wald-serice.pl; demwa(_at_)wp.pl. W 2018 roku oddalem tam segment z wyswietlaczem swojej Sony NX1 na naprawę wyświetlacza. Zrobione perfekcyjnie, czlowiek zna sie na rzeczy i naprawa za rozsadne pieniadze... Gdzies brakuje pojedynczych pixeli, ale to drobiazg bo nie bylo widać już nic, jak oddawalem do naprawy. Naprawde warto bo sprzęt hula już u mnie 25 lat i ma moc :-).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #13 21404178
    jackfinch
    Poziom 21  
    Ocena: 61
    Witam

Ja ostatno naprawiałem ten wyświetlacz, przesuwająć grot lutownicy po paskach przewodzących od strony pcb. Trzeba wyjąć wyświetlacz z obudowy (odkręcic 2 srubki i wyjąc pcb z wyświetlaczen (czybą) z plastikowych zaczepów. Te scieżki przewodące jest ich dość sporo są od węwnętrznej strony pcb. Ustawiłem lutownice na 200 stopni i przesuwałem cienkim grotem po ścieżkach. Robiłem to dośc szybko i w niektórch miejscach trzeba poprawic zabieg jeszcze raz dokładnie, bo kilka pikseli nie wyświetla się poprawnie. Jak będe to robił ponownie to zrobie zdjęcia.

Pozdrawiam
  • #14 21559752
    pawelfaron
    Poziom 4  
    >>21404178
    Gdybyś mógł mi podesłać zdjęcia albo filmik (taki krok po kroku), to masz u mnie kontener piwa — nawet odkupię ten filmik od Ciebie! Oczywiście z zapewnieniem, że go niedostępnie, jak coś :)

Mam na tym punkcie lekkiego bzika, bo:

Posiadam dwie wieże MHC-NX3AV — jedna stoi w garażu, druga w salonie. Do jednej udało mi się kiedyś dokupić sam wyświetlacz i działa jak nowa, ale druga ma z tym problem.
    Moja siostra ma MHC-NX1 z uszkodzonym wyświetlaczem. Nie używa jej przez to, ale szkoda jej się pozbyć, bo bardzo ją lubiła i teraz mnie męczy, żebym to naprawił. Byłem już w dwóch serwisach — nawet się nie podjęli, twierdząc, że to niemożliwe.
    Dwóch moich kuzynów też ma te wieże i — bez niespodzianki — również z uszkodzonymi wyświetlaczami.
    Gdybym dał radę to naprawić, byłbym bohaterem rodzinnym, a cały ten sprzęt dostałby drugie życie. :)

Poniżej już wyciągnięty mój wyświetlacz.

Wyjęty wyświetlacz LCD z płytką PCB i taśmą połączeniową, leżący na jasnej powierzchni.
    Wyjęty wyświetlacz LCD z wieży audio wraz z płytką drukowaną i taśmą połączeniową.
  • Pomocny post
    #15 21562079
    Elektromonterek
    Poziom 26  
    Ocena: 128
    Żeby był konkret taśmę trzeba zerwać i nałożyć nową. Tego typu próby ze starą robiłem na starych Gameboyach i efekt był mizerny. Poprawiało się, ale do ideału daleko. Wieża co innego, nawet jak co drugi złapie coś tam to widać, ale do kwadracików konsoli to musi być idealnie. Kupiłem już specjalną taśmę klejącą do tego typu połączeń, ale muszę kupić jeszcze jakieś uniwersalne taśmy połączeniowe, bo te po zerwaniu nie nadają się już do ponownego klejenia. Policz ile pinowa jest ta taśma. Rozstaw chyba jest taki sam jak w konsolach. Jak ogarnę i na Gameboyach się uda, to wtedy będę mógł ogarnąć te wieże.
    Poprawka: przy gameboy jest inna taśma, miedziane styki chyba są i chyba się nie zrywają, więc idzie ponownie użyć. Tutaj są węglowe. Jak odkopię i spróbuję to dam znać z efektami.
  • Pomocny post
    #16 21562266
    jackfinch
    Poziom 21  
    Witaj

Nie robiłem żadnych zdjęć ani filmików, wieża leżała na wystawce. Jak ją podłączyłem to prawie nić nie było widac. Rozkręciłem ją, trochę roboty z tym było i na początku to wziąłek płaski grot (stacja lutownicza z hotem) i przesuwałem grot wzdłuż wszystkich ścieżek, ale efekty był mizerny. Potem dopasowałem grot do wielkości tych czarnych ścieżek, ustawiłem temp. grotu na 200 stopni celcjusza i każdą ścieżkę przesuwałem grotem od lewej do prawej i od prawej do lewej. Trochę roboty z tym było bo ścieżek jest dużo i trzeba do tego cierpliwości. Do połowy ścieżek miałem cierpliwość a potem już szybko pozostałe ścieżki leciałem grotem, efekt gdzie niegdzie byly lekie niedociągnięcia, ale całość była czytelna i wyraźna. Szkoda że tak późno się odezwałeś, bo bym zrobił zdjęcia, bo jakieś 2 miesiące temu musiałem się pozbyć trochę gratów i wieża też wyladaowała na wystawce. Sprawdze jeszcze na telefonach bo przeważnie robie zdjęcia do każdej naprawy, ale w laptopie ich nie mam. Jutro jak będe miał chwilę to sprawdzę jeszcze czy nie mam zdjęć bo już nie pamiętam. jak cos jest niejaśne to pytaj, spróbuje dokładniej to wytłumaczyć. Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Sony MHC-NX1 - regeneracja uszkodzonego wyświetlacza, instrukcje i serwis w Krakowie regeneracja ścieżek.jpg (60.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 21562286
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2396
    Tak dopytam robiłeś grzanie taśma płytka --- pcb czy też taśma --- szkło wyświetlacza.
  • #18 21564888
    jackfinch
    Poziom 21  
    Nie robiłem żadnego grzaznia, tą metodę kiedyś znalazłem na jakimś blogu. Miałem kiedyś tłumacz angielsko-polski i był podobny wyświetlacz i szukając metody na naprawę wyświetlacza znalazłem taki opis właśnie. Jak wpadła mi ta wieża w ręce to postanowiłem sprawdzić czy zadziała i okazało się że tak.
  • #19 21564926
    pawelfaron
    Poziom 4  
    >>21564888
    Mógłbyś polecić, jaki sprzęt używałeś? Niestety muszę przyznać, że nowy w tym jestem jeszcze. Rozkręcić i wyjąć wyświetlacz umiem, wstawić nowy też. Ale muszę kupić sprzęt do lutowania i wszystko, co jest potrzebne, i obejrzeć jakieś filmiki na YouTube. Na szczęście już bardziej chyba nie popsuję, bo nic nie widać :)
  • Pomocny post
    #20 21565000
    jackfinch
    Poziom 21  
    Witaj

Ja korzystam z taniej stacji lutowniczej 862D+. Nie chce mi się robić zdjęcia wrzucę ci link: Link
    Do prostych zastosowań mi wystarczy. Jeżeli chodzi o groty, to nie pamiętam oznaczeń, ale zrobie ci zdjęcie 2 grotów dla porównania. Jeden używam do smd, ten drugi do większych rzecczy. Ten większy to jest grot który użyłem do taśmy wyświetlacza. Ten mniejszy ma ostrą koncówkę i nie bardzo nadawał się do tych ścieżek. Najpierw, żeby nie uszkodzic ścieżek próbowałem na początku 150 stopni, ale temperatura była za słaba i stopniowo zwiększalem o 10 stopni i przy 200 widac było że taśma się poddaje temeraturze. Więcej nie dawałem bo bałem się że ścieżki sie uszkodzą. Wrzucę ci później zdjęcia grotów.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #21 21566811
    pawelfaron
    Poziom 4  
    >>21565000 Jakby się dało zdjęcia grotów podesłać, to będę wdzięczny, stacja już zamówiona.
  • #22 21566849
    jackfinch
    Poziom 21  
    Witaj

Tu są groty, na zdjęciu są zaznaczone jako smd i ten większy do taśmy lcd. Oznaczeń i rozmiarów juz nie pamiętam. Do tej kolby jest kilkanaście różnych grotów o różnych oznaczeniach, zamawiałem je na Alliexpress dawno temu.

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Sony MHC-NX1 - regeneracja uszkodzonego wyświetlacza, instrukcje i serwis w Krakowie GROTY.jpg (419.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #23 21732320
    sese
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    #pawelfaron# Gdzie w Gliwicach mogę temat tego wyświetlacza załatwić?

Dodano po 2 [minuty]:

>>21306817 Gdzie w Gliwicach takie rzeczy naprawiają?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem uszkodzonego wyświetlacza w wieży Sony MHC-NX1 jest często spowodowany zerwaniem lub uszkodzeniem taśmy anizotropowej (anisotropic ACF film) łączącej wyświetlacz z PCB lub uszkodzeniem sterownika wyświetlacza. Regeneracja taśmy polega na precyzyjnym nałożeniu nowej taśmy flex lub reanimacji istniejącej poprzez zaprasowanie na gorąco w odpowiedniej temperaturze (około 200°C) za pomocą stacji lutowniczej z grotami dostosowanymi do cienkich ścieżek. Metoda ta wymaga dużej precyzji i cierpliwości, a efekty mogą być tymczasowe, lecz w praktyce często działają przez długi czas. Taśmę anizotropową można kupić u chińskich dostawców, jednak jej prawidłowe użycie wymaga doświadczenia. W przypadku poważniejszych uszkodzeń sterownika naprawa jest trudniejsza. W Krakowie brak jednoznacznych rekomendacji serwisów, natomiast w Tczewie istnieje serwis specjalizujący się w naprawie wyświetlaczy Sony NX1, oferujący naprawę za rozsądną cenę. Dodatkowo, użytkownicy dzielili się praktycznymi wskazówkami dotyczącymi demontażu wyświetlacza, techniki lutowania i doboru sprzętu (np. stacja lutownicza 862D+ z grotami do SMD i do taśmy LCD). Naprawa wymaga rozkręcenia wieży, wyjęcia wyświetlacza i delikatnego lutowania ścieżek przewodzących na taśmie flex. Wskazane jest poszukiwanie filmów instruktażowych i praktyczne eksperymenty, gdyż naprawa jest skomplikowana, ale możliwa do wykonania amatorsko.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA