logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dekoder DUALBOX+ - brak sygnału na SAT1 po wymianie anteny, co robić?

Tymek44 05 Wrz 2024 21:18 1002 18
REKLAMA
  • #1 21216553
    Tymek44
    Poziom 3  
    Witam
    Mam prawdopodobnie problem z dekoderem DUALBOX+. Po wymianie anteny pojawił się nietypowy problem, który chyba jest spowodowany uszkodzeniem samego dekodera. Nie jestem pewien.
    Jeśli wejdę w menu anteny mam sygnał na sat1 i sat2

Menu konfiguracji anteny satelitarnej na ekranie telewizora.
    Gdy przejdę do menu Miernik sygnał to mam sygnał tylko sat2.

Gdy przejdę na tryb jeden kabel to w menu anteny jest sygnał a gdy wchodzę w miernik sygnału sygnał znika po sekundzie.

Czy to możliwe że nastąpiła awaria dekodera? Ekran telewizora z menu ustawień dekodera satelitarnego. Ekran telewizora z menu dekodera pokazujący poziomy sygnału antenowego.
  • REKLAMA
  • #2 21216606
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15498
    Jaki był cel wymiany anteny i czy została poprawnie ustawiona po wymianie?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21216662
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 889
    Najpierw to podaj jaka instalacja z jednym czy 2 kablami.
  • #4 21216702
    Tymek44
    Poziom 3  
    >>21216606
    Mieszkam w Anglii, postanowiłem w końcu wymienić brytyjską owalną antenę na klasyczną i przy okazji wymienić zewnętrzne okablowanie, stare kable się kruszyły.
  • #5 21216830
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1141
    Sygnał stanowczo za słaby. To jest próg działania dekodera.
  • #6 21216957
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1034
    Tymek44 napisał:
    Jeśli wejdę w menu anteny mam sygnał na sat1 i sat2

Menu konfiguracji anteny satelitarnej na ekranie telewizora.
    Gdy przejdę do menu Miernik sygnał to mam sygnał tylko sat2.

Gdy przejdę na tryb jeden kabel to w menu anteny jest sygnał a gdy wchodzę w miernik sygnału sygnał znika po sekundzie.

Jaki masz komwerter? Jak podłączony?
    Jeżeli masz antenę ustawioną tylko na HB i konwewrter uniwersalny, to podłączasz ...
    - konwerter pojedynczy Single do gniazda SAT 1 > Konfiguracja: 1 Kabel Antenowy > Bez Diseqc
    - konwertwer podwójny Twin do gniazada SAT 1 i SAT 2 > Konfiguracja: 2 Kable Antenowe > Bez Diseqc
  • REKLAMA
  • #7 21216980
    Tymek44
    Poziom 3  
    >>21216830
    Sygnał słaby, bo są drzewa i wymieniałem konwerter, bo sądziłem, że on jest problem, i nie ustawiałem polaryzacji zbyt dokładnie. Chciałem sprawdzić, co jest grane. Z sygnałem.

Dodano po 3 [minuty]:

>>21216957 próbowałem każdej opcji. Podłączyłem jako pojedynczy kabel. W menu ustawienia anteny był sygnał i jakość. Przeszedłem do menu pomiar sygnału, przez chwilę był sygnał 90%, 0% jakoś po sekundzie wszystko z powrotem na 0. Ale jak z powrotem przeszedłem do ustawień anteny, sygnał i jakość cały czas ok.

Dodano po 2 [minuty]:

>>21216662 instalacja z dwoma kablami. Z początku myślałem, że konwerter wadliwy, kupiłem, wymieniłem, nic nie dało.
  • #8 21216987
    andpol 33
    Poziom 39  
    Bez ustawienia poprawnie anteny nie ma co kombinować. Albo tnij drzewa, albo przenoś antenę.
  • #9 21216999
    Tymek44
    Poziom 3  
    >>21216987
    Odbierało bez problemu na starej angielskiej antenie z gorszym sygnałem. Teraz jest słabsza jakość no myślałem bo wsadziłem drugi conwenter nie przykładając się do polaryzacji.
    Wracając do dekodera czasem po resecie pokazuje że sygnał jest tylko na sat1 by po sekundzie stracić sygnał na sat1 a złapac na sat 2.
  • #10 21217003
    andpol 33
    Poziom 39  
    To ustaw poprawnie antenę i konwerter.
  • #11 21217080
    Tymek44
    Poziom 3  
    >>21216553

Przy ustawieniu na jeden kabel, bez różnicy który jest wpięty w gniazdo sat1, dzieje się coś takiego.

• REKLAMA
  • #12 21217130
    _kli_
    Poziom 41  
    Jakość sygnału powinna wynosić co najmniej 50-60%. Czy dekoder pobiera listę kanałów?
  • #13 21217223
    Tymek44
    Poziom 3  
    >>21217130

Dekoder nie ma sygnału z gniazda sat1, to jest problem. Wcześniej miałem lepszy sygnał, ale ściągałem i wymieniałem konwerter. Interesuje mnie, czy jest możliwość, że przez zwarcie mógł się uszkodzić moduł odpowiedzialny za gniazdo?
  • #14 21217262
    _kli_
    Poziom 41  
    Tymek44 napisał:
    Dekoder nie ma sygnału z gniazda sat1

No ale na zamieszczonym wyżej filmie masz sygnał, tylko o baradzo niskiej jakości (27%). Jeżeli trafiłeś w niewłaściwego satelitę, to dekoder nie pobierze listy kanałów.
    Zrób reset do ustawień początkowych i ponownie skonfiguruj dekoder.
  • #15 21217274
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2917
    Daj zdjęcia tego co jest ważne. Czasza z konwerterem-bliskie, zza czaszy w stronę SAT jak wygląda z drzewami. Chcesz odbierać Astrę i Hotbird 13°E?
    No i zdjęcie tej brytyjskiej.
  • #16 21217663
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Tymek44 napisał:
    >>21216987
    Odbierało bez problemu na starej angielskiej antenie z gorszym sygnałem. Teraz jest słabsza jakość no myślałem bo wsadziłem drugi conwenter nie przykładając się do polaryzacji.
    Wracając do dekodera czasem po resecie pokazuje że sygnał jest tylko na sat1 by po sekundzie stracić sygnał na sat1 a złapac na sat 2.

Nie pisz głupot, nie ma żadnych starych anten angielskich. Wystarczy tylko PRAWIDŁOWO ustawić antenę na Hot Bird i będzie działać nawet na starych antenach SKY zone 1 .
    Nie było też żadnej potrzeby zmiany konwertera, wystarczyło go tylko ustawić poprawnie. Skoro masz nowy to na pewno go nie ustawiłeś jak należy.

p.s. U mnie wystarczyło starą antenę ze SKY 60 cm przestawić i ustawić na Hot Bird i działało wszystko idealnie.
  • #17 21327221
    adrianpomykaj
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    >>21217223 Czy rozwiązałeś swój problem? Mam tak samo. Pokazuje mi sygnał na sat1, ale niektóre kanały nie działają i gdy wtedy pokazuje się miernik sygnału, to pokazuje przez ułamek sekundy parametry na zielono i nagle pokazuje brak sygnału na mierniku.
  • #18 21327228
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 434
    sosarek napisał:
    Jaki był cel wymiany anteny
    Jakie pytanie taka odpowiedź;
    1.nie podoba mi się kolor starej anteny
    2.nie pasuje mi napis Polsat HD na antenie
    3.nie pasuje mi napis nc+ na antenie
    4.nie podoba mi się kształt i kolor konwertera
    5.nie odpowiada mi kolor kabla gdy był czarny zmienić na biały, gdy biały zmienić na czarny.

Co za bezmyslne pytanie po co wymieniłem antenę, masz pięć odpowiedzi to sobie dobierz która Ci najbardziej pasuje.

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• #19 21327602
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    adrianpomykaj napisał:
    >>21217223 Czy rozwiązałeś swój problem? Mam tak samo. Pokazuje mi sygnał na sat1, ale niektóre kanały nie działają i gdy wtedy pokazuje się miernik sygnału, to pokazuje przez ułamek sekundy parametry na zielono i nagle pokazuje brak sygnału na mierniku.

Popraw ustawienie anteny i konwertera

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy dekodera DUALBOX+ po wymianie anteny satelitarnej i konwertera. Po wymianie anteny i okablowania pojawił się problem z sygnałem na sat1 – w menu anteny sygnał jest widoczny, ale w mierniku sygnału znika po sekundzie, natomiast sat2 działa poprawnie. Instalacja jest z dwoma kablami, a konwerter był wymieniany i nie zawsze jest prawidłowo ustawiona polaryzacja. Sygnał jest słaby, co może być spowodowane przeszkodami terenowymi (np. drzewa) lub nieprawidłowym ustawieniem anteny i konwertera. Zalecane jest dokładne ustawienie anteny na satelitę Hot Bird, poprawne podłączenie i konfiguracja konwertera (single lub twin w zależności od liczby kabli), a także reset dekodera do ustawień fabrycznych i ponowna konfiguracja. Istnieje pytanie, czy uszkodzenie dekodera jest możliwe w wyniku zwarcia, jednak większość odpowiedzi wskazuje na problem z ustawieniem anteny i konwertera oraz zbyt słaby sygnał. Wskazano, że stara antena brytyjska (np. SKY zone 1) mogła działać lepiej dzięki prawidłowemu ustawieniu, a wymiana anteny i konwertera bez precyzyjnego ustawienia polaryzacji i kierunku satelity powoduje spadek jakości sygnału i problemy z odbiorem.
REKLAMA