logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oferta PLAY 5G bez limitu - czy nadal obowiązuje FUP i zaniżanie prędkości?

bb57 14 Wrz 2024 10:40 5475 58
Najlepsze odpowiedzi

Czy oferta PLAY 5G jest naprawdę bez limitu i czy nadal grozi FUP lub zaniżanie prędkości?

Z wątku wynika, że Play reklamuje tę usługę jako bezlimitową i jeden z użytkowników twierdzi, że Play nie stosował FUP, ale w praktyce prędkość zależy od lokalizacji, nadajnika i obciążenia sektora, więc spowolnienia mogą pojawić się lokalnie [#21225938][#21225936] Jeśli realna przepływność jest niższa niż wartości podane w umowie, trzeba zrobić certyfikowany test w aplikacji speedtest.pl na połączeniu przewodowym i dołączyć wyniki do reklamacji [#21226332]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 21225891
    bb57
    Poziom 13  
    Ocena: 45
    Witam, znalazłem ofertę PLAY 5G. Ta oferta rzeczywiście jest bez limitu? Było kiedyś głośno o nakładaniu FUP-a zaniżaniu prędkości itd, stąd ten temat...

Oferty internetu mobilnego PLAY 5G z różnymi limitami danych.
  • REKLAMA
  • #2 21225936
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2505
    W KAŻDEJ ofercie radiowej MUSI być FUP. Pytanie tylko kiedy Cię dosięgnie i jak BOLEŚNIE. Ale tego dowiesz się raczej tylko w swojej lokalizacji, na swoim nadajniku i na swoim sektorze.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21225938
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5757
    W Play nigdy nie stosowano FUP, oferta jest bez limitu danych, bez sprzetem lub ze sprzętem doliczanym do abonamentu, kluczowa jest lokalizacja gdzie chcesz korzystać z PLAY bo od tego zależą dalsze kroki.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21225967
    bb57
    Poziom 13  
    Wolałbym się podłączyć pod światłowód, ale chore praktyki większości operatorów wymuszają na mnie coś innego. Nie wiem z jakiego powodu, ale Play przejął UPC i z łącza 1000/1000Mb/s chcą zrobią 1000/300 Mb/s Jest to dla mnie niedopuszczalne. Router też na 2 porty lan co jest dla mnie skandalem. Nie wiem już co robić, bo potrzebuje internetu koniecznie 1000/1000Mb/s bo realnie wykorzystujemy tą prędkość.
    W domu sieć zrobiona na przewodach ethernet 1Gb/s dlatego wszystkie urządzenia mają pełną prędkość.
    Niestety z tego co czytam to 5G nie będzie działać z prędkością jak pani w salonie obiecuje... W salonie mówią, że za jakiś czas będzie dostępne 20GB/s Zrzut ekranu z wynikiem wyszukiwania dla 5G od Play z prędkością 20 GB/s.
  • #5 21225993
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5757
    K.... co za bzdury, masz dostęp do światłowodu, w PLAY raczej nie polecam bo jakość usług nie dorównuje UPC. Pytałeś u innych operatorów o światłowód i symetryka 1/1 Gb/s dla twojej lokalizacji? Na mobilnym nawet 5G N78 na UL 300Mb/s nie masz szans.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21226021
    bb57
    Poziom 13  
    Jak wygląda legalność reklamowania 20 Gigabitów? Symetryk dostepny jedynie z VECTRA. Jakim cudem z tej samej linii Play ogranicza wysyłanie do 300Mb/s?

Dodano po 2 [minuty]:

Mieliśmy UPC 1/1Gb i było super. Teraz dają gorszy router na 2 porty LAN i niższy transfer. Pytałem o router ze strony internetowej to mi powiedzieli, że to chwyt marketingowy i tego routera nie ma i nie będzie nawet wysyłkowo.

Dodano po 4 [godziny] 34 [minuty]:

Zrobiłem test prędkości z tego 5G. Tak to wygląda. Pasmo 2100MHz, oraz bezpośrednia widoczność z nadajnikiem obsługującym 5G od Orange. Nie ma możliwości abym łączył się z innym, bo to jedyny nadajnik 5G jakiegokolwiek operatora w promieniu 15 Kilometrów.

Zrzut ekranu testu prędkości internetu na 5G Orange, pokazujący wyniki 39,3 Mb/s pobierania i 5,29 Mb/s wysyłania.
  • #7 21226295
    IC_Current
    bb57 napisał:
    Mieliśmy UPC 1/1Gb i było super.

Skoro było dobrze, to po coś zmieniał?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21226315
    jarek7714
    Poziom 27  
    Ocena: 118
    IC_Current napisał:

Skoro było dobrze, to po coś zmieniał?
    Też miałem zadać to pytanie :)/ ale chyba znam odpowiedź-przy aneksie było parę zł taniej?
  • #9 21226327
    bb57
    Poziom 13  
    Do Dziadka wydzwaniał play i obiecywał to samo taniej. Okazało sie, że taniej i ponad 3x wolniej...
  • #10 21226332
    IC_Current
    bb57 napisał:
    ponad 3x wolniej...

Tylko że na LTE/5G też szybciej niż 300Mbps nie będzie.

Masz na umowie podane wartości przepływności:
    - maksymalną
    - minimalną
    - zwykle dostępną

Robisz certyfikowany test w aplikacji speedtest.pl i jak parametry odbiegają od tych z umowy, to reklamacja z załączeniem wyników z aplikacji.
    Oczywiście testy na połączeniu przewodowym. WiFi to nadaje się co najwyżej do telefonu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21226355
    m.jastrzebski
    Ocena: 864
    bb57 napisał:
    Wolałbym się podłączyć pod światłowód, ale chore praktyki większości operatorów wymuszają na mnie coś innego. Nie wiem z jakiego powodu, ale Play przejął UPC i z łącza 1000/1000Mb/s chcą zrobią 1000/300 Mb/s Jest to dla mnie niedopuszczalne. Router też na 2 porty lan co jest dla mnie skandalem. Nie wiem już co robić, bo potrzebuje internetu koniecznie 1000/1000Mb/s bo realnie wykorzystujemy tą prędkość.
    W domu sieć zrobiona na przewodach ethernet 1Gb/s dlatego wszystkie urządzenia mają pełną prędkość.
    Niestety z tego co czytam to 5G nie będzie działać z prędkością jak pani w salonie obiecuje... W salonie mówią, że za jakiś czas będzie dostępne 20GB/s Zrzut ekranu z wynikiem wyszukiwania dla 5G od Play z prędkością 20 GB/s.

Ten jakiś czas to pewnie 10lat. Nie da się sensownie oszacować kiedy upload 300mbit będzie na 5g.
    Takie cuda to dopiero na pasmach kilkudziesięciu GHz. Tam ma być 1000MHz pasma. Ale nadajniki będą musiały co 50m.
  • REKLAMA
  • #12 21226357
    bb57
    Poziom 13  
    Nie w tym rzecz. Resztka rozumu przy podpisywaniu umowy kazała mi się dopytać jeszcze raz czy na pewno taki sam będzie pakiet. Okazało się, że będzie taki sam DL, ale UP, będzie ponad 3x niższy. Czyli 300Mb/s zamiast 1000Mb/s. Na szczęście otrząsnąłem się w porę i nie podpisałem takiej umowy.
  • #13 21226366
    IC_Current
    bb57 napisał:
    Na szczęście otrząsnąłem się w porę i nie podpisałem takiej umowy

To po co Ci sieć komórkowa, skoro masz przewodową?

Dodano po 2 [minuty]:

m.jastrzebski napisał:
    Ald nadajniki będą musiały co 50m.

I będzie to tyle energii żarło, że takie nadajniki zobaczymy tylko na imprezach masowych i w pobliżu sal kongresowych.
    Do domów dalej będzie energooszczędne FTTH lub zapchane radio na niższych pasmach.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 21226371
    bb57
    Poziom 13  
    @IC_Current Światłowód chciałem od nich, ale okazało się przy podpisywaniu, że na tej samej linii będzie wolniejszy niż UPC. Później był temat o 5G i 20Gb/s (Realnie 40Mb/s)
  • #15 21226374
    IC_Current
    bb57 napisał:
    że na tej samej linii będzie wolniejszy niż UPC.

No to zostaw koncentryk, jeśli dobrze działa. W czym przeszkadza?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 21226377
    bb57
    Poziom 13  
    Nie ma juz mozliwosci, UPC wygasło. Jest wszystko stracone. To był najlepszy światłowód...

Jak kończyła się umowa z UPC to z PLAY dzwonili i proponowali tą samą prędkość. Podczas podpisywania okazało się, że nie będzie to samo. a UPC już przejeli i nie możemy podpisać z UPC umowy.
  • REKLAMA
  • #17 21226399
    IC_Current
    Nic się NIE kończyło. Umowa przechodziła na czas nieokreślony, jak WSZYSTKIE umowy telekomunikacyjne.
    Tak to jest, jak się nie czyta, co się podpisuje a za to słucha kłamców z infolinii. Wystarczyło tylko przeczytać umowę dla przypomnienia, zanim posłuchałeś oszusta, co bierze prowizję za swoją gadkę.
    Każdy się dziwi, że do dziadka zadzwoniła "wnuczka" i wyrolowała go na oszczędności życia, a prawie wszyscy w Polsce słuchają "konsultanta" w salonie czy na infolinii i podpisują umowy i aneksy.

Usługi są jeszcze świadczone, czy złożyłeś dopiero wypowiedzenie na tę starą umowę?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 21226460
    bb57
    Poziom 13  
    Nie składałem wypowiedzenia. Umowa po prostu się skończyła i nie mamy internetu. Routera też nie zwróciliśmy.
  • #19 21226505
    jarek7714
    Poziom 27  
    bb57 napisał:
    Nie składałem wypowiedzenia. Umowa po prostu się skończyła i nie mamy internetu. Routera też nie zwróciliśmy.
    Skusiliście się na nową umowę/która została uaktualniona w systemie elektronicznym/wygaszając starą umowę. Nic się nie kończy/umowa przechodzi na czas nieokreślony (czasami powodując jakiś tam wzrost ceny). W telekomach ludzie mają nawet kilkunastoletnie umowy/sam mam 10 letnią w Plusie na internet-bezobsługowa /operator nie wystawia papierowej faktury, tylko sobie pobiera kasę poleceniem zapłaty. A że masz stary sprzęt o niczym nie świadczy-to elektrośmieci za których utylizację trzeba tylko ponosić koszta (sam w tej chwili na kończącej się umowie czasowej w C+ na 99% nie będę negocjował nowej/tylko przejdę na czas nieokreślony-kosztem podwyżki kilku zł, które i tak mi się zrekompensuję-update sprzedają drożej). Na pozbycie się starego sprzętu C+ kilka lat wcześniej wymyślił patent-że dawał go za free dorzucając do niego pakiet TV.
  • #20 21226506
    IC_Current
    bb57 napisał:
    Umowa po prostu się skończyła i nie mamy internetu

Nie mogła się sama skończyć. Czytałeś ją chociaż? Razem z regulaminem?
    Pewnie operator błędnie wyłączył usługę, kiedy zrezygnowałeś z nowej umowy. Albo po prostu sam wypowiedziałeś umowę, być może telefonicznie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #21 21226511
    bb57
    Poziom 13  
    W takim razie dlaczego nie mam internetu? Dzwoniłem do Play, podałem dane i chciałem przedłużyć z UPC. Powiedzieli mi, że umowa wygasła i muszę podpisać umowę z Play, bo mam telewizję z Play a na internecie od innego dostawcy może nie działać prawidłowo.
  • #22 21226512
    IC_Current
    jarek7714 napisał:
    ludzie mają nawet kilkunastoletnie umowy

Ja mam pod opieką firmę, w której umowa na ISDN jest z roku ... 1997. Nic się do tej pory nie "skończyło". Raz tylko, lata temu był aneks na świadczenie połączeń do ... sieci komórkowych.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #23 21226513
    bb57
    Poziom 13  
    No dobra, w takim razie jakie kroki podjąć aby mieć dalej internet od UPC? Play uparcie twierdzi, że to niemożliwe a pytałem chyba z 5 razy o to.
  • #24 21226514
    IC_Current
    bb57 napisał:
    podałem dane i chciałem przedłużyć z UPC.

Po co chciałeś "przedłużyć"? Zamiast dzwonić, następnym razem czytaj jakie masz warunki. Umowa trwałaby nadal, gdybyś nie kombinował.
    Sam ją wypowiedziałeś. Świadomie, albo nieświadomie, zgadzając się na zmiany.

Dodano po 1 [minuty]:

bb57 napisał:
    Play uparcie twierdzi, że to niemożliwe a pytałem chyba z 5 razy o to.

No jak wypowiedziałeś starą umowę, to nowej z UPC nie podpiszesz.
    Ale być może starej nie wypowiedziałeś, tylko Play coś namieszał albo kombinuje.
    Zarządzaj od nich dowodu wypowiedzenia starej umowy, formy wypowiedzenia i daty.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #25 21226518
    bb57
    Poziom 13  
    No po to, że nie mam internetu. Dlatego dzwoniłem, aby przedłużyć a oni mówią, że UPC już nie istnieje i nie da się z nimi przedłużyć umowy.
  • #26 21226520
    m.jastrzebski
    Ocena: 864
    bb57 napisał:
    No dobra, w takim razie jakie kroki podjąć aby mieć dalej internet od UPC? Play uparcie twierdzi, że to niemożliwe a pytałem chyba z 5 razy o to.

Przeczytać umowę która ponoć wygasła i pokazać im, że nie ma w niej takiego zapisu, oraz żądać przywrócenie jej na czas nieokreślony na takich zasadach jakie były. I cała komunikacja z nimi na papierze!
    Play kupił UPC razem z umowami i musi je respektować.
  • #27 21226522
    jarek7714
    Poziom 27  
    bb57 napisał:
    Dlatego dzwoniłem, aby przedłużyć a oni mówią, że UPC już nie istnieje i nie da się z nimi przedłużyć umowy.
    Ty cały czas nie "łapiesz bazy"-nie możesz przedłużyć starej umowy. Kolega jedynie podpowiada że może jest szansa że jej nie wypowiedziałeś, a Play coś namieszał.
  • #28 21226526
    IC_Current
    bb57 napisał:
    No po to, że nie mam internetu. Dlatego dzwoniłem,

Nie rozumiem. Jak to w końcu było:
    1. Przestało działać połączenie internetowe a potem zadzwoniłeś?
    2. Zadzwoniłeś "bo umowa się kończy" a potem przestało działać połączenie internetowe?

Wpisz w odpowiedzi tylko 1 albo 2.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #29 21226535
    bb57
    Poziom 13  
    2021 rok - podpisanie umowy z UPC i szczęśliwe korzystanie z łącza 1/1Gb/s 100zł/mies
    2024 sierpień - Podpisanie umowy z Play na telewizję 45zł/mies
    2024 4 wrzesień - Koniec umowy i odcięcie internetu UPC
    2024 10 wrzesień - Wizyta w salonie Play i brak sprzętu, oraz możliwości montażu.
    2024 12 wrzesień - Wizyta w salonie Play, okazało się, że wszystko jest ok, internet będzie taki sam jak był, sprzęt jednak jest i można zakładać, ale trzeba odczekać miesiąc, aby linia się zwolniła po UPC(?) Prawie podpisaliśmy umowę, ale w ostatniej chwili dowiedzieliśmy się, że internet nie będzie taki sam a 3x wolniejszy (było 1/1 Gb/s a proponują 1/0.3 Gb/s) Wtedy zrezygnowaliśmy z podpisywania umowy. Do końca przekonywali, że taki sam będzie, ale uporczywie dopytywałem czy taki sam itd, na koniec spytałem czy na pewno prędkość wysyłania będzie taka sama i powiedziała, że będzie 300Mb/s, ale to tylko na umowie, bo będzie działać z taką prędkością na jaką łącze pozwoli. Nie uwierzyłem w to i wyszedłem rezygnując.

Dodano po 2 [minuty]:

>>21226526

Dzwoniłem dziś i błagałem o przedłużenie z UPC. Powiedzieli, że nie można przedłużyć, bo taka jest polityka firmy i tyle. I niby, że umowa się skończyła i już po wszystkim, na koniec proponowali światłowód ze swojej firmy.
  • #30 21226545
    jarek7714
    Poziom 27  
    bb57 napisał:
    2021 rok - podpisanie umowy z UPC i szczęśliwe korzystanie z łącza 1/1Gb/s 100zł/mies
    2024 sierpień - Podpisanie umowy z Play na telewizję 45zł/mies

Dzwoniłem dziś i błagałem o przedłużenie z UPC. Powiedzieli, że nie można przedłużyć, bo taka jest polityka firmy i tyle. I niby, że umowa się skończyła i już po wszystkim, na koniec proponowali światłowód ze swojej firmy.
    Interesuje Cię umowa z 2021-jej regulamin (w której standardowo powinien być zapis że po czasie oznaczonym, przechodzi na czas nieokreślony...). Dwa-ta umowa z TV mogła już zrobić zamieszanie z poprzednią umową na internet/jako wiązana. Trzy nie możesz podpisać nowej umowy z UPC/update umowy.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono ofertę PLAY 5G bez limitu danych, z pytaniami o ewentualne ograniczenia FUP i zaniżanie prędkości. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami, wskazując, że w każdej ofercie radiowej może występować FUP, a rzeczywista prędkość zależy od lokalizacji i obciążenia nadajnika. Niektórzy użytkownicy zauważyli, że oferta PLAY nie spełnia ich oczekiwań, zwłaszcza w porównaniu do UPC, które oferowało lepsze prędkości. Pojawiły się również obawy dotyczące jakości usług PLAY po przejęciu UPC oraz problemy z umowami i dostępnością sprzętu. Użytkownicy podkreślili znaczenie dokładnego czytania umów oraz możliwości reklamacji w przypadku niezgodności prędkości z umową.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA