logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Sony KD50X85J 4K UHD, DVBT-2 i HDR - tnie obraz, uszkodzony moduł ?

tomitoo22 15 Wrz 2024 20:47 942 15
REKLAMA
  • #1 21227741
    tomitoo22
    Poziom 3  
    Ocena: 3
    Cześć,

Mam problem z telewizorem Sony KD50X85J 4K UHD DVBT-2 HDR, otóż momentami obraz tnie się i pixeluje, że dosłownie nic nie widać. Byli wzywani serwisanci z firmy, od której jest telewizja, posprawdzali przewody, instalację, kartę i stwierdzili, że uszkodzony jest moduł w telewizorze i dlatego obraz się zacina. Dostałem wskazówkę, żeby oddać telewizor na gwarancję, to wymienią na nowy, bo rzekomo tych modułów się nie naprawia. Pech chciał, że gwarancja skończyła się miesiąc temu. W związku z tym, mam do Was pytanie, czy na serio w tych czasach nie naprawiają takich rzeczy? Czy jestem zmuszony do zakupu nowego TV? A może jest inna przyczyna problemu?

pozdrówka
  • REKLAMA
  • #2 21227752
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15449
    Od kogo jest owa "telewizja" i z jakim urządzeniem?
    Wyłączone wszelkie ulepszacze obrazu w tv?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21227759
    tomitoo22
    Poziom 3  
    >>21227752
    Telewizja KOBA Białystok
    Urządzenie karta CryptoCam
    Nie ma włączonych ulepszaczy.
  • REKLAMA
  • #4 21227764
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15449
    tomitoo22 napisał:
    Nie ma włączonych ulepszaczy.

Żadnych trybów Film, Sport, kolory dynamiczne itd.?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21227770
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6534
    tomitoo22 napisał:
    stwierdzili, że uszkodzony jest moduł w telewizorze

Warto zweryfikować innym TV. Jeżeli inny TV będzie działał OK to w Twoim TV mało czuły tuner (głowica) czyli do wymiany.
    Załączniki:
    • Sony KD50X85J 4K UHD, DVBT-2 i HDR - tnie obraz, uszkodzony moduł ? KD50X85J tuner.jpg (116.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Sony KD50X85J 4K UHD, DVBT-2 i HDR - tnie obraz, uszkodzony moduł ? KD50X85J głowica.jpg (153.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Sony KD50X85J 4K UHD, DVBT-2 i HDR - tnie obraz, uszkodzony moduł ? KD50X85J tuner pow.jpg (63.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 21227772
    tomitoo22
    Poziom 3  
    Nie, wszystko jest standardowe. Żadnej zabawy nie było ze zmianą ustawień.
  • REKLAMA
  • #7 21227819
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 859
    Spróbuj zresetować do ustawień fabrycznych.
  • REKLAMA
  • #8 21231457
    tomitoo22
    Poziom 3  
    Ustawienia fabryczne nic nie dały, jak pixelował telewizor, tak pixeluje.
    DIZMAR, w sensie do wymiany tuner, czy cały TV?
  • #9 21231542
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6534
    tomitoo22 napisał:
    DIZMAR, w sensie do wymiany tuner, czy cały TV?

Jeżeli gdzieś dostaniesz to tylko tuner ale trudny do zakupu.
    DiZMar napisał:
    Jeżeli inny TV będzie działał OK to w Twoim TV mało czuły tuner

Sprawdzałeś innym TV lub dekoderem DVB-T2 H.265 HEVC?
  • #10 21231756
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1096
    DiZMar napisał:

To trochę błędna podpowiedź, bo autor odbiera kablówkę cyfrową z modułem dostępu i naziemnej w tej kablówce może nie być.
    Coś jest chyba z tunerami w nowych Sony, bo 3 dni temu był u mnie w zakładzie człowiek z pytaniem, czy wymieniam karty telewizyjne w tv Sony 3 letnim, bo tak mu powiedzieli serwisanci kablówki, bo ponoć mieli już kilka przypadków, miał się pojawić z tv do sprawdzenia, ale jeszcze nie dotarł.
    Ja wprawdzie nie wiedziałem, co to karta telewizyjna w telewizorze, ale pomyślałem o tunerze.
    Tańszym rozwiązaniem od kupna telewizora jest zamiana modułu dostępu na dekoder od kablówki, a tv posłuży jako monitor.
  • #11 21232581
    tomitoo22
    Poziom 3  
    Totalnie nie znam się na elektronice, więc na pewno sam tego nie naprawię. Pytanie, czy ktoś zajmuje się naprawą tego typu? Ewentualnie, czy serwis Sony jest w stanie to naprawić? Nie chcę dekodera, bo szlak mnie trafia, jak trzeba coś obsługiwać kilkoma pilotami.
  • #12 21232830
    XTeRX
    Poziom 20  
    Ocena: 92
    >>21232581
    Nie musisz używać pilota od producenta dekodera aby nim sterować, teraz dekodery łączą sie z TV i pilotem że wszystko jest obsługiwane jednym pilotem, jedynie potrzebny jak chcesz zrobić konfigurację lub cos przełączyć w menu dekodera
  • #13 21233118
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1823
    Funkcje typu mołszyn i inne poprawiacze koloru, ostrości, kontrastu, czerni (jest tego z 10 pozycji) mają być wyłączone WYŁ, wszystkie, bez wyjątku; pozycja standard, średnia - to przecież jest jej działanie.
    XTeRX napisał:
    >>21232581
    Nie musisz używać pilota od producenta dekodera aby nim sterować, teraz dekodery łączą sie z TV i pilotem że wszystko jest obsługiwane jednym pilotem, jedynie potrzebny jak chcesz zrobić konfigurację lub cos przełączyć w menu dekodera

Jeśli w przyszłości telewizor służyć ma jako monitor dołączonego dekodera, to należy używać pilota tego dekodera, bo to ten pilot (dekodera) ma funkcyjne przyciski, których pilot TV na pewno nie ma.
    Pilotem telewizora należy jedynie ustawić zakres CEC jako funkcję załącz/wyłącz i włożyć go do szuflady; czy ktoś w raz ustawionym monitorze, dołączonym do "blaszaka" coś reguluje, ustawia, zmienia? Sam się przecież załącza, a do obsługi komputera używamy tylko jego klawiatury :)
  • #14 21280279
    tomitoo22
    Poziom 3  
    kazikszach napisał:
    DiZMar napisał:

To trochę błędna podpowiedź, bo autor odbiera kablówkę cyfrową z modułem dostępu i naziemnej w tej kablówce może nie być.
    Coś jest chyba z tunerami w nowych Sony, bo 3 dni temu był u mnie w zakładzie człowiek z pytaniem, czy wymieniam karty telewizyjne w tv Sony 3-letnim, bo tak mu powiedzieli serwisanci kablówki, bo ponoć mieli już kilka przypadków, miał się pojawić z tv do sprawdzenia, ale jeszcze nie dotarł.
    Ja wprawdzie nie wiedziałem, co to karta telewizyjna w telewizorze, ale pomyślałem o tunerze.
    Tańszym rozwiązaniem od kupna telewizora jest zamiana modułu dostępu na dekoder od kablówki, a tv posłuży jako monitor.

Kazik, i jak był ten człowiek u Ciebie z telewizorem? Bo mnie szlak trafia z moim sony, nie mam pojęcia, o co tu chodzi, ale w godzinach porannych tv działa idealnie, a po południu, jak wszyscy wracają ze swoich prac, dzieją się takie cuda.. o co chodzi?
  • #15 21280403
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1096
    tomitoo22 napisał:
    Kazik, i jak był ten człowiek u Ciebie z telewizorem?

Niestety nie pojawił się, nikt inny z takim problemem też się nie pojawił.
  • #16 21322827
    tomitoo22
    Poziom 3  
    Dekoder sprawdził się w 100%, obraz już nie pixeluje. Naprawa tunera nieopłacalna.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Sony KD50X85J 4K UHD z tunerem DVB-T2 i modułem dostępu CryptoCam do kablówki KOBA Białystok doświadcza problemów z przerywanym, pixelującym obrazem. Serwis kablówki wskazał na uszkodzony moduł w telewizorze, którego naprawa jest rzekomo niemożliwa, sugerując wymianę na nowy egzemplarz. Gwarancja jednak wygasła miesiąc wcześniej. Próby wyłączenia ulepszaczy obrazu, reset do ustawień fabrycznych oraz standardowe ustawienia nie rozwiązały problemu. Wskazano, że tuner (głowica) telewizora może być mało czuły lub uszkodzony, ale jego zakup i wymiana są trudne i nieopłacalne. Zasugerowano alternatywne rozwiązanie – użycie zewnętrznego dekodera DVB-T2 H.265 HEVC z modułem dostępu zamiast modułu wbudowanego w telewizor, co pozwala na stabilny odbiór i eliminuje pixelowanie. Dekoder może być sterowany jednym pilotem z telewizorem dzięki funkcji CEC, co upraszcza obsługę. Naprawa modułu w serwisie Sony jest mało prawdopodobna, a wymiana tunera w tym modelu jest rzadko dostępna. Ostatecznie zastosowanie dekodera okazało się skuteczne i problem pixelowania zniknął.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA