logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa regulatora obrotów do szilifierki kątowej

tmic0 24 Wrz 2024 20:00 1239 9
REKLAMA
  • #1 21238142
    tmic0
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Płytka z elementami elektronicznymi, w tym triak, diak, potencjometr i przewody.

Nie mogę sobie poradzić z naprawą regulatora obrotów, wymieniłem triak (BTA12 600B), diaka (DB3) oraz potencjometr i dalej szlifierka nie startuje. W tej chwili dałem potencjometr 10 kΩ zamiast 5 kΩ, bo tylko taki miałem. Triak został kupiony na AliExpress, może on jest jakiś trefny. Ktoś doradzi, gdzie szukać usterki?
  • REKLAMA
  • #2 21238185
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1397
    Sprawdź sprawność tych żółtków? Albo je po prostu wymień to wtedy niewiele już elementów pozostanie Ci do wymiany aby wszystko wymienić?
  • REKLAMA
  • #3 21238590
    tmic0
    Poziom 11  
    Żółtki były sprawdzane miernikiem, to nie wystarczy?
    Pomyliłem potencjometr, P105 to jak widzę 1 MΩ. a nie jak napisałem wyżej 5KΩ .
    Jaki wpływ ma ten potencjometr na pracę układu, czy mógł się lekko przestawić i przez to układ przestał działać?
  • #4 21238595
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1414
    Szczotki się nie zawiesiły? Uzwojenie stojana nie ma przerwy? Rzadko ale bywa, że wypalił się styk uzwojenia wirnika z działką komutatora i jeżeli akurat wirnik ustawi się na szczotkach w tym miejscu to nie ruszy. trzeba lekko obrócić wirnik i wtedy włączyć . potem trzeba zlokalizować usterkę i zlutować.
  • REKLAMA
  • #5 21238705
    tmic0
    Poziom 11  
    Szlifierka bez układu do regulacji obrotów pracuje jak należy. Wydaje mi się, że to będzie wina triaka, już parę rzeczy z Aliexpress miałem trefnych.
  • #6 21238729
    klamocik
    Poziom 36  
    Ocena: 729
    Jak ci się nie śpieszy bo szlifierka chodzi to na ali takie 3 regulatory kosztowały ok. 12zł. https://pl.aliexpress.com/item/10050064952905...n.94.39c11c24SBMRxk&gatewayAdapt=glo2polTeraz 15
  • #7 21238905
    tmic0
    Poziom 11  
    Widziałem, te regulatory mają trochę za duże gabaryty, nie bardzo się zmieszczą do szlifierki.
  • REKLAMA
  • #9 21241267
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2603
    Triak kup w Polsce. Są dostępne w sklepach. Potencjometr może mieć wpływ na działanie układu, ale nie przez lekkie przestawienie. Szybciej to przerwa w potencjometrze będzie miała wpływ na działanie układu. Układ jest dość prosty i możesz rozrysować jego schemat - będzie Ci łatwiej analizować jego działanie i sprawdzać elementy.
    Co do triaka - można sprawdzić zy jest przejście od bramki. Później można próbować wyzwolić triak prądem stałym. Najlepiej poza układem, żeby nie ulec porażeniu prądem. Trzeba ustalić jaki prąd bramki uruchomi (zapali) triak i sprawdzić np. z żarówką 12 V 5 W przy zasilaniu 12 V napięcia przemiennego albo stałego.
    Nawet Ci znalazłem artykuł jak sprawdzić triak i to ze schematami: Link.
  • #10 21241961
    tmic0
    Poziom 11  
    Okazało się, że ktoś grzebał wcześniej w szlifierce i zamienił kable, kolega ELEKTROD rozpracował układ i zwrócił na to uwagę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z naprawą regulatora obrotów szlifierki kątowej, po wymianie triaka (BTA12 600B), diaka (DB3) oraz potencjometru, urządzenie nadal nie działa. Został użyty potencjometr 10 kΩ zamiast 5 kΩ. Użytkownicy sugerują sprawdzenie szczotek, uzwojenia stojana oraz jakości triaka zakupionego na AliExpress. Wskazano również na możliwość zamiany kabli w układzie, co mogło być przyczyną problemu. Rekomendacje obejmują zakup triaka w Polsce oraz sprawdzenie układu pod kątem przerwy w potencjometrze.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA