logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam małego energooszczędnego układu scalonego z łącznością bezprzewodową

michalek002a 25 Wrz 2024 23:10 456 10
  • #1 21239656
    michalek002a
    Poziom 6  
    Ocena: 72
    Chcę zrobić własną korbę do roweru z pomiarem mocy. Potrzebuję układ, który bezprzewodowo wyśle pomiary z kilku tensometrów do ESP32, będzie bardzo mały w montażu SMD, zasilany z małej baterii 3V, energooszczędny i w momencie braku połączenia, żeby przechodził w jakiś stan niskiego poboru energii. Macie propozycje co mogę zastosować?
  • Pomocny post
    #2 21242988
    TvWidget
    Poziom 38  
    Ocena: 691
    Do tego typu zastosowań są produkowane układy z interfejsem BLE. Ich użycie wymaga jednak trochę wiedzy.
    Jeśli chodzi o wielkość układu to ograniczeniem jest ilość wyprowadzeń. Przykładowo obudowa WLCSP 17 ma rozmiar 1.7 × 2.05 x 0.5 mm.
  • Pomocny post
    #3 21246826
    aadeer
    Poziom 17  
    Ocena: 162
    Są już takie korby na rynku, używane można dostać nawet za 1k zł, łączą się z telefonem właśnie po BLE. Uważasz, że zrobisz to lepiej lub taniej?
    Chyba, że ma to być wyzwanie projektowe ;) Przejrzyj układy firm DIGI lub Nordic. Seria nRF z Nordica ma rdzeń ARM, radio (kilka standardów w tym BLE) i jest low power. ESP32 też obsługuje BLE, sam scalak, nie w postaci całego modułu jest całkiem mały, tani ale w porównaniu z wymienionymi wyżej raczej energożerny...
  • #4 21248208
    michalek002a
    Poziom 6  
    aadeer napisał:
    Są już takie korby na rynku, używane można dostać nawet za 1k zł, łączą się z telefonem właśnie po BLE. Uważasz, że zrobisz to lepiej lub taniej?
    Chyba, że ma to być wyzwanie projektowe ;)

Jest to część większego projektu, a i też chcę się nauczyć i zrobić coś swojego.

Znalazłem przykładowo coś takiego:
    Moduł Nordic NRF52832 z wymiarami 24 mm na 12,06 mm
    Nordic NRF52832

Chyba o coś mniejszego już by było ciężko?
    I nie potrafię się odnaleźć w poborze prądu przez ten układ. W dokumentacji są setki tabelek z poborami prądu i nie wiem na co patrzeć oraz jakie wartości byłyby wystarczające dla mojego zastosowania.
    Datasheet: Link
  • #5 21248281
    TvWidget
    Poziom 38  
    Pobór prądu zależy od firmware. Napisanego go aby całość była energooszczędna wymaga wiedzy. To nie jest tak, że podłączasz moduł i działa. Na pobór prądu może też wpływać druga strona połączenia. Jeśli do przesłania jest niewielka ilość danych to często wykorzystuje się do tego tryb bezpołączeniowy czyli dodawanie danych do ramek rozgłoszeniowych.
  • #6 21248312
    Kuniarz
    Moderator Projektowanie
    Ocena: 825
    michalek002a napisał:
    W dokumentacji są setki tabelek z poborami prądu i nie wiem na co patrzeć oraz jakie wartości byłyby wystarczające dla mojego zastosowania.

Zaczynasz naukę pływania od kanału La Manche - nie tędy droga.
    Zbuduj coś na stole nie sugerując się wymiarami. Nadaj jakąś ramkę, odbierz ją na drugiej stacji, pomierz prądy, optymalizuj kod. Wróć tu za miesiąc czy dwa i opisz wrażenia, podziel się doświadczeniami.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21249660
    aadeer
    Poziom 17  
    michalek002a napisał:
    Chyba o coś mniejszego już by było ciężko?
    I nie potrafię się odnaleźć w poborze prądu przez ten układ. W dokumentacji są setki tabelek z poborami prądu i nie wiem na co patrzeć oraz jakie wartości byłyby wystarczające dla mojego zastosowania.

A programowałeś kiedyś coś z Nordica? Bo ogarnięcie GATTów i BLE nie jest takie oczywiste, nawet dla powiedzmy doświadczonego programisty, który pierwszy raz zabiera się dany układ. Różne warunki w jakich mierzono te pobory masz opisane w tym datasheecie, musisz to sobie rozpracować względem swojego projektu, a finalnie zależeć to będzie i tak od twojego programu i ilości użytych peryferiów, np. jakiś USART do I2C/SPI do AFE dla tensometrów, bo masz już tę część zaprojektowaną, prawda?

TvWidget napisał:
    Pobór prądu zależy od firmware. Napisanego go aby całość była energooszczędna wymaga wiedzy. To nie jest tak, że podłączasz moduł i działa. Na pobór prądu może też wpływać druga strona połączenia

Kuniarz napisał:
    Zaczynasz naukę pływania od kanału La Manche - nie tędy droga.
    Zbuduj coś na stole nie sugerując się wymiarami. Nadaj jakąś ramkę, odbierz ją na drugiej stacji, pomierz prądy, optymalizuj kod.

Tutaj kolega ma rację i dobrze radzi, a skoro masz w innej części ESP32 to może tutaj też warto użyć ESP a nie zabierać się za nowy układ. ESP Pico (nie pamiętam dokładnie oznaczenia) są w obudowach QFN 5x5. Z tym poborem energii też nie ma co przesadzać, takie korby używa się do treningu i z reguły po każdym treningu ładuje.
  • #8 21250045
    michalek002a
    Poziom 6  
    aadeer napisał:
    A programowałeś kiedyś coś z Nordica? Bo ogarnięcie GATTów i BLE nie jest takie oczywiste, nawet dla powiedzmy doświadczonego programisty, który pierwszy raz zabiera się dany układ.

To rzeczywiście się nie będę pchał w coś takiego. Żeby to było coś prostego bez komplikacji, jak ESP32.

aadeer napisał:
    np. jakiś USART do I2C/SPI do AFE dla tensometrów, bo masz już tę część zaprojektowaną, prawda?

Tak, to zwykły mostek tensometryczny będzie i jakiś wzmacniacz np. HX711

aadeer napisał:
    Tutaj kolega ma rację i dobrze radzi, a skoro masz w innej części ESP32 to może tutaj też warto użyć ESP a nie zabierać się za nowy układ. ESP Pico (nie pamiętam dokładnie oznaczenia) są w obudowach QFN 5x5. Z tym poborem energii też nie ma co przesadzać, takie korby używa się do treningu i z reguły po każdym treningu ładuje.

Może i tak, ale jak patrzę, to ESP ma napięcie minimalne 3V, a właśnie z baterii 3V chciałem zasilać. I też żeby nie trzeba było jej wymieniać po jeździe 3h, ale to już myślę w testach by wyszło.
  • #9 21250280
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6039
    Można podejść inaczej, na ramie i na korbie zamontować współosiowe cewki, zasilanie oraz dane przesyłać indukcyjnie.
  • #10 21250437
    TvWidget
    Poziom 38  
    Są moduły o nazwie HM-10. Mają wpisany firmware pozwalający na sterowanie komendami AT. W porównaniu do ESP32 zapewne pobierają mały prąd. Jednak nie będą tak energooszczędne jak dedykowane rozwiązanie.
  • Pomocny post
    #11 21256483
    aadeer
    Poziom 17  
    michalek002a napisał:
    Tak, to zwykły mostek tensometryczny będzie i jakiś wzmacniacz np. HX711

A ile takie rozwiązanie pobiera? Bo wg mnie to już będą "grube" mA. Może zamiast tej baterii powinieneś zastosować jakieś małe ogniwo Li-Poly, da się znaleźć obecnie rozwiązania podobnych rozmiarów a nawet mniejsze (patrz słuchawki bezprzewodowe).

michalek002a napisał:
    Może i tak, ale jak patrzę, to ESP ma napięcie minimalne 3V, a właśnie z baterii 3V chciałem zasilać. I też żeby nie trzeba było jej wymieniać po jeździe 3h, ale to już myślę w testach by wyszło.

ESP pracuje od ok. 2,8 V chociaż pewnie zależy od konkretnej wersji, ale przy takim napięciu mogą być problemy z peryferiami czy radiem, z tego co pamiętam jak robiłem jakieś testy z ESP to pracował nawet na 2,7V, ale po utracie połączenia z WiFi i próbie ponownego połączenia już nie wstawał, resetował się tylko przy próbach połączenia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje małego, energooszczędnego układu scalonego z łącznością bezprzewodową do stworzenia korby rowerowej z pomiarem mocy. Wskazano na układy z interfejsem BLE, takie jak Nordic nRF52832, które są małe i energooszczędne, ale wymagają zaawansowanej wiedzy programistycznej. Użytkownik rozważa również użycie ESP32, który obsługuje BLE, ale może być bardziej energochłonny. W dyskusji podkreślono znaczenie optymalizacji kodu dla niskiego poboru energii oraz możliwość zastosowania alternatywnych rozwiązań, takich jak indukcyjne przesyłanie danych. Zasugerowano również użycie modułów HM-10, które mogą być bardziej energooszczędne niż ESP32, ale nie tak dedykowane. Użytkownik planuje użycie mostka tensometrycznego i wzmacniacza HX711.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA