logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Kangoo 1.5 DCI 2007 - brak reakcji na gaz, kontrolki SERV i świec żarowych

Imekxus 30 Wrz 2024 16:37 1383 13
REKLAMA
  • #1 21244918
    Imekxus
    Poziom 20  
    Ocena: 232
    Cześć,

Na wstępie info o samochodzie:
    model: KANGOO EXPRESS 1.5 DCI EURO 4 1461CCM - 70KM 1,7T 07-08,
    typ: KANGOO 1.5 DCI PACK CLIM
    rok produkcji: 2007

A więc zakupiłem Renault Kangoo 1 Diesel 1.5 DCI, auto bardzo fajne (moje pierwsze) tylko mam problem z gazem, ponieważ czasami, w szczególności jak trochę postoi (np. odpalanie na następny dzień), to dodając gazu, w szczególności po zmianie biegu, samochód nie reaguje. Muszę puścić gaz i nacisnąć jeszcze raz, a wtedy po chwili zaczyna przyśpieszać. Dodatkowo ma bardzo małą moc pod górkę na 5 biegu. Palą się też kontrolki SERV oraz kontrolka świec żarowych (cały czas, gaśnie tylko jak czasami hamuję silnikiem zmieniając podczas jazdy bieg na niższy). Przeglądając internet natrafiłem na wskazówkę, że wszystko to jest powiązane, tj. kontrolki świec zależą od właśnie układu elektrycznego gazu. Chciałbym sam, o ile to możliwe, nie posiadając warsztatu, wymienić ten potencjometr na nowy, ale mam też kilka pytań:

1. Czy diagnoza wydaje się poprawna na początek? Zdaję sobie sprawę, że to może się okazać fałszywym tropem i trzeba będzie szukać dalej (wtedy oddam do warsztatu, bo i tak chcę wymienić rozrząd).
    2. Czy widzicie jakieś problemy jeśli chodzi o samodzielną wymianę? (w stylu nie wymieniaj sam, daj do warsztatu, bo wymaga to sprzętu/podłączenia do komputera).
    3. Ma ktoś może namiary na instrukcję serwisową dla tego Kangoo? Produkcja 2007 rok. Chciałbym sam zająć się małymi "naprawami", jak wymiana wszystkich płynów w samochodzie po poprzednim właścicielu, np.
    4. Ktoś poleci jakiś przyrząd diagnostyczny do tego samochodu? Odczyt błędów, ich kasowanie, itp.
  • REKLAMA
  • #2 21244926
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3656
    Imekxus napisał:
    palą się też kontrolki SERV oraz kontrolka świec żarowych
    To oznacza, że w sterowniku zapisany jest błąd i od tego trzeba zacząć, czyli diagnostyka komputerowa.
    Imekxus napisał:
    chciałbym sam, o ile to możliwe nie posiadając warsztatu, wymienić ten potencjometr na nowy

Nie wymieniaj niczego na pałę!
  • REKLAMA
  • #3 21244952
    Imekxus
    Poziom 20  
    balonika3 napisał:
    Imekxus napisał:
    palą się też kontrolki SERV oraz kontrolka świec żarowych
    To oznacza, że w sterowniku zapisany jest błąd i od tego trzeba zacząć, czyli diagnostyka komputerowa.
    Imekxus napisał:
    chciałbym sam, o ile to możliwe nie posiadając warsztatu, wymienić ten potencjometr na nowy

Nie wymieniaj niczego na pałę!

Mało pomocny post biorąc pod uwagę jak się rozpisałem, więc do tej odpowiedzi mogę tylko powtórnie przytoczyć moje dwa pytania z listy:
    Cytat:

3. Ma ktoś może namiary na instrukcję serwisową dla tego Kangoo? Produkcja 2007 rok. Chciałbym sam zająć się małymi "naprawami", jak wymiana wszystkich płynów w samochodzie po poprzednim właścicielu, np.
    4. Ktoś poleci jakiś przyrząd diagnostyczny do tego samochodu? Odczyt błędów, ich kasowanie, itp.

Przyrząd (interfejs diagnostyczny) tani, może być zamiennik, oprogramowanie do niego najlepiej darmowe. Jak dobrze wyszukałem samochód ma złącze OBD2 (obok bezpieczników pod kierownicą).

Link
  • REKLAMA
  • #4 21244973
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3656
    Imekxus napisał:
    Mało pomocny post biorąc pod uwagę jak się rozpisałem

To jednak wymieniaj...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21245841
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2234
    Na początku zrób diagnostykę, bez tego nie ruszysz dalej. Najtańszy interfejs to ELM327, tylko ogarnia podstawę z silnika.
  • Pomocny post
    #7 21245882
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2234
    Zgadza się.
  • #8 21245902
    Imekxus
    Poziom 20  
    Rozwiązano
  • #9 21751686
    Imekxus
    Poziom 20  
    Wracam z problemem i aktualizacją:
    - na wiosnę zmieniłem potencjometr pedału gazu u mechanika, samochód pojeździł z 3 miesiące ale problem wrócił;
    - kupiłem kolejny potencjometr pedału gazu, tym razem nowy (pewnie zamiennik) - wymiana, samochód pojeździł bez problemu kilka miesięcy, problem wrócił
    - jeszcze w tamtym roku zgodnie z poradą użytkownika @leonov sprawdziłem sobie błędy, urządzenie pokazało następujące kody:
    1) P0225 (z internetu: Throttle/Pedal Position Sensor/Switch 'C' Circuit)
    2) P2120 (z internetu: Throttle/Pedal Position Sensor/Switch 'D' Circuit)

Jutro znowu dam auto do mechanika, tym razem innego, problem w tym, że jak ostatnio samochód był u mechanika to powiedział, że błędów nie znalazł i wszystko działa ok... Dla mnie logiczne wydaje się, że coś jest nie tak z gazem, skoro to już trzeci potencjometr gazu a problem wraca i znika po wymianie na jakiś czas to zastanawiam się, czy nie jest coś nie tak z wtyczką np. którą się zakłada na potencjometr. Prośba do was - co mógłbym mechanikowi doradzić (takie czasy) żeby sprawdził/wymienił? bo zaczynają mi włosy powoli wypadać. Najgorzej, że jak zacznie działać to działa błędy znikają, żadne kontrolki się nie świecą, a jak się zepsuje to startując np. ze znaku stop mając za sobą sznur samochodów mam niezły problem jak nagle samochód przy rozpędzaniu się i prędkości 10km/h nie chce przyśpieszać/zwalnia dopóki nie ponaciskam gazu ileśtam razy (a to może nie być rozwiązanie bo jak trzymam po prostu gaz to też zaczyna po chwili przyśpieszać).

Czy myślicie, że może to być co innego niż coś z pedałem gazu? Te wymiany potencjometru na to nie wskazują.
  • #10 21751736
    shegipl
    Poziom 26  
    Ocena: 1137
    Imekxus napisał:
    Prośba do was - co mógłbym mechanikowi doradzić (takie czasy) żeby sprawdził/wymienił? bo zaczynają mi włosy powoli wypadać.

Powiedz mu w czym problem i niech sam diagnozuje.

TAKIM CO MI PODPOWIADAJĄ CO SIĘ U NICH NA PEWNO ZEPSUŁO JA MÓWIĘ ŻE W NIEDZIELĘ MOGĘ WARSZTAT WYNAJĄĆ OTWORZYĆ SZEŚCIOPAK I POPATRZEĆ.
    A nóż się nauczę czegoś nowego.

Podstawa to diagnostyka a wymieniać to możemy Kangura na sprawnego.

Dodano po 3 [minuty]:

Imekxus napisał:
    Dla mnie logiczne wydaje się, że coś jest nie tak z gazem, skoro to już trzeci potencjometr gazu a problem wraca i znika po wymianie na jakiś czas to zastanawiam się

Jest sporo innych rzeczy które spowodują brak reakcji na gaz.

Moderowany przez ArturAVS:

Nie pisz Wielkimi literami!
    3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• #11 21751758
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6628
    Dzisiejsza jakoś zamienników jest po prostu fatalna. A jeżeli tobie po wymianie działa kilka miesięcy w dalszym ciągu oznacza ten nieszczęśliwy pedał gazu. Jak by po wymianie działało dzień 2 i powtarzała się sytuacja to wie że trzeba szukać gdzie indziej.
  • #12 21751805
    Imekxus
    Poziom 20  
    >>21751736
    Problem w tym, że jest dużo ludzi którzy nie wiedzą jak coś naprawić a jedynie potrafią naciągać, liczyłem na konkretne odpowiedzi, przedstawiłem już jak to u mnie wyglądało i że byłem u mechanika (w sumie 3x) i nic to nie dało ale dalej dostaje prześmiewcze odpowiedzi.

To może chociaż ktoś powie, czy jak te błędy co napisałem wystąpią to jak zacznie samochód działać normalnie tj znikną kontrolki to czy po błędach w ECU powinien zostać ślad?

3.1.17. Publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.

• #13 21751827
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6628
    Nie problem jest z ludźmi którzy przychodzą do warsztatu, czy też piszą na forum. Że jak w ich mniemaniu wszystko napisał, łącznie z wyglądem domu babci jakie ma kwiatki na parapecie i jaka wtedy była pogoda to wszyscy już muszą wiedzieć co się stało z ich samochodem.
    I jeszcze mają o to pretensje że w ich mniemaniu ktoś odpowiedział tak czy tak.
    Po jakimkolwiek błędzie nawet jak ci kontrolki później zgasnął zostaniesz się ślad w każdym z modułów za to odpowiedzialnych. A ścieżka c i d nie znajduje się w pedale gazu. Tu trzeba na testerze nie tylko popatrzeć na błędy ale wartości bieżące a problem może być wszędzie, pedał gazu złączki przewody przelotka przez przegrodę a i czujnik hamulca i wtyczka.
  • #14 21751965
    Imekxus
    Poziom 20  
    Kkknc a kto tak robi/pisze jak napisałeś? Czy nie poniosła Cię za bardzo wyobraźnia? Oddałem samochód do serwisu godzinę temu, napiszę za jakiś czas jak będzie zrobione co to było więc póki co nie zamykam.

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

Podsumowanie tematu

✨ Renault Kangoo 1.5 DCI z 2007 roku ma problem z brakiem reakcji na pedał gazu, szczególnie po postoju i zmianie biegu, oraz niską mocą na piątym biegu pod górę. Dodatkowo świecą się kontrolki SERV i świec żarowych, które gasną tylko przy hamowaniu silnikiem. Diagnostyka komputerowa wykazała błędy P0225 i P2120 dotyczące obwodu potencjometru pedału gazu. Wymieniono już trzy potencjometry pedału gazu (w tym nowy zamiennik), które tymczasowo rozwiązywały problem, lecz usterka powraca. Podejrzewa się uszkodzenie lub złą jakość połączenia wtyczki potencjometru. Zalecana jest dokładna diagnostyka komputerowa z użyciem interfejsu OBD2, np. ELM327, oraz dedykowanego oprogramowania Pyren do Renault. Wymiana części bez diagnozy jest odradzana, a mechanik powinien samodzielnie zdiagnozować problem, gdyż brak reakcji na gaz może mieć różne przyczyny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA