logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Flashowanie KMC Smart Tap Mini 30407 za pomocą OpenBK: Wycinanie ścieżek do pinów TX/RX i ltchiptool

hartzell 01 Paź 2024 16:34 888 2
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21246228
    hartzell
    Poziom 7  
    Ocena: 4
    Bawiłem się KMC Smart Tap Mini, Model 30407 ( tutaj link Amazon ).

@mjspez opublikował rozbiórkę na tym forum w lutym 2023 r. w którym rozlutowali moduł CB2S i sflashowali go OpenBK. Wątek ten doprowadził do szeregu prac @omniron, którzy pracowali nad uruchomieniem cloudcuttera.

Była również praca @starfoxinstinct nad szablonem cloudcutter dla niego tutaj .

Szukam długoterminowych dostaw części, które działają, więc poleganie na cloudcutter (który jest lub będzie łatany) nie jest najlepszą opcją. Wolałbym też nie odlutowywać modułów regularnie.

W tym celu stworzyłem mały wydrukowany w 3D przyrząd, który umieszcza kołki pogo nad stykami modułu i zacząłem próbować zmusić ltchiptool do rozmowy z nim. Po wielu niepowodzeniach zauważyłem kilka rzeczy:

- Mogłem sprawić, by Smartlife AP pojawił się po naciśnięciu przycisku.
    - Środkowa dioda LED i / lub jeden z przekaźników często klikały, gdy ltchiptool był uruchomiony, jeśli próbowałem go uruchomić podczas działania fabrycznego oprogramowania układowego.

To, różne szturchanie i szturchanie multimetrem oraz ponowne przeczytanie przypisań pinów z opisu @mjspez uświadomiło mi, że piny TX / RX na module są używane w ich postaci GPIO, gdy działa fabryczne oprogramowanie układowe. Myślę, że fizyczne połączenia z tym związane uniemożliwiają ich użycie jako TX/RX podczas próby uruchomienia ltchiptool .

Dwa piny wydają się wychodzić na ślady od tyłu do przodu płyty tuż przy etykietach R8 / R9 na pierwszym zdjęciu, a następnie biegną w górę w kierunku rogu płyty. Stamtąd wracają przez płytkę do pary ścieżek z tyłu płytki, które biegną do przycisku i diody LED. Zweryfikowałem to za pomocą testera ciągłości na moim multimetrze.

Zbliżenie płytki drukowanej z zaznaczonymi pinami TX/RX i elementami oznaczonymi R8/R9. Zdjęcie płytki drukowanej z zaznaczonymi na czerwono obszarami ścieżek. .

Nie jestem pewien, czy jestem gotowy na przygodę, ale gdybym przeciął te ślady, czy pozwoliłoby to na uruchomienie ltchiptool ? Czy wtedy będę w stanie ponownie podłączyć ślad? Wszelkie sugestie / techniki w tym zakresie byłyby mile widziane.

W międzyczasie zamierzam sprawdzić, czy ta jednostka jest podatna na lukę w zabezpieczeniach cloudcutter.
  • REKLAMA
  • #2 21246635
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12962
    Cięcie ścieżek jest tutaj trudniejszym podejściem. Myślę, że łatwiej będzie odlutować moduł WiFi. Zapoznaj się z naszym przewodnikiem, aby zobaczyć, jak to zrobić:

A oto narzędzie flash użyte w tym filmie: https://github.com/openshwprojects/BK7231GUIFlashTool
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21247462
    hartzell
    Poziom 7  
    Ocena: 4
    Dziękuję za odpowiedź. Nie mam w pobliżu żadnych systemów Windows ani Linux z Mono, więc moim wyborem było użycie `ltchiptool`, które *powinno* działać, jeśli dobrze rozumiem.

Mogę uciec się do lutowania, ale nie chcę pracować z lutowiem ołowiowym i generalnie nie mam umiejętności, aby było to niezawodne. Przykład, który pokazałeś w tym filmie, nie wydawał się mieć niczego podłączonego do padów TX / RX, więc założę się, że ładnie błysnąłby za pomocą szpilki pogo.

Zastanawiam się, czy są jakieś wtyczki lub przedłużacze, które nie używają GPIO, które są również TX / RX?
REKLAMA