logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zbudować układ do liniowej regulacji prędkości wentylatorów 12 V?

Li-ion 04 Paź 2024 18:23 429 10
REKLAMA
  • #1 21250467
    Li-ion
    Poziom 6  
    Witam, potrzebuję skonstruować układ, który będzie regulował prędkość 2 wentylatorów od komputera 12 V (ok. 0,8 A łącznie) na podstawie napięcia z innego wentylatora około 3-7 V. Czyli np. dajmy na to, wentylator kręci się z najmniejszą mocą, czyli 3 V, a na wyjściu z układu byłoby wtedy 8 V i żeby to działało liniowo wraz ze wzrostem napięcia do 12 V. Dziś zrobiłem taki układ na bazie tranzystora MOSFET typu N, w którym bramka sterowana jest przez transoptor, który izoluje mi 2 układy od siebie, ale nie zdało to egzaminu, bo tranzystor działa jak przekaźnik, czyli albo przewodzi 12 V, albo w ogóle nie przewodzi.
  • REKLAMA
  • #2 21250517
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2541
    Tranzystor powinien pracować w obszarze liniowym. Transoptor to utrudnia, bo to on się włącza lub wyłącza. Potrzebna Ci izolacja galwaniczna? Masz pewność, że wentylator wzorcowy sterowany jest napięciem, a nie ciągiem impulsów?
    Idealnie by było w sterowniku porównać prędkość wentylatora z prędkością zadaną, co umożliwi pewny start i stabilne obroty. To oczywiście przekracza możliwości początkującego elektronika.
  • REKLAMA
  • #3 21250705
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #4 21250919
    mam_pytanie
    Poziom 30  
    Ocena: 252
    Jeśli napięcie zasilania wynosi 12 V a maksymalne wyjściowe mogłoby być o parę dziesiątych niższe, można użyć stabilizatora 5 V w wersji LDO, z końcówką "ref" podłączoną do sterującego 3-7 V.
    Jeśli natomiast dostępne jest zasilanie na poziomie minimum 15 V, sprawdzi się nawet zwykły 7805 i wówczas da się na wyjściu osiągnąć równe 12 V.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21250975
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4184
    Z regulacją prędkości różnie bywa, to zależy od konstrukcji silnika. Może wystarczy regulacja napięcia? Według jakiego wzoru (np. równania prostej Y=A·X+B, jakie współczynniki A/B)?

Piszesz, że zrobiłeś układ, i nie działa tak, jak trzeba - ale jaki to był układ? Nie napisałeś tego jasno - podaj schemat, albo pełną listę elementów i połączeń.
  • #6 21251014
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6029
    Sprawdź czy nie ma tam impulsów (PWM), jeśli są to trzeba zrobić zupełnie inny układ.

Tranzystor, czy nawet transoptor w wielu prostych układach, będzie miał duże wzmocnienie napięciowe, stąd minimalna zmiana na wejściu powyżej progu, powoduje dużą zmianę na wyjściu.

Dobrą bazą do przeróbek będzie taki układ:
    Schemat prostego układu elektronicznego z tranzystorami BC547 i BC557 Zamieniając jeden rezystor na diodę Zenera można zrobić układ który doda 5V
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21252117
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4184
    Pewnie ten 100R wypada zmienić na większy (330Ω, albo 470Ω), a dioda Zenera na 5,6V. Wtedy będzie A=1, B=4,9V według #5. Zamiast BC557 może coś większej mocy.
  • #8 21256813
    Li-ion
    Poziom 6  
    A zamiast którego rezystora wlutować diodę zenera?
  • #9 21256856
    Marian B
    Poziom 38  
    Ocena: 1155
    A może warto zastosować gotowe regulatory obrotów silnika za pomocą PWM. Jest bardzo duży wybór takich regulatorów w zależności od mocy silnika i są stosunkowo tanie. Regulator PWM już z swojej zasady działania jest sterowany stałym napięciem regulacyjnym które można dobierać w odpowiednich granicach.
    Tu przykład zastosowania gotowego regulatora PWM do regulacji obrotów dmuchawy w samochodzie. Dmuchawa to też wentylator
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3677874.html#18590201
  • #11 21259049
    Li-ion
    Poziom 6  
    Dzięki wszystkim za pomoc, rozwiązałem to w taki sposób że kupiłem 3 stabilizatory na 8v 10v i 12v, oraz 3 mosfety. Połączyłem to w taki sposób że gdy wentylator w webaście chodzi między 1-3biegiem to załącza mi się pierwszy stabilizator na 8v, gdy wentylator chodzi między 4-6 biegiem to załącza mi się drugi, i analogicznie trzeci załącza się między 7-10 biegiem. Oczywiście dałem diody prostownicze na wyjściach stabilizatorów, układ co prawda nie działa liniowo tak jak początkowo chciałem zrobić ale 3 biegi w zupełności mi wystarczają

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał rozwiązania do liniowej regulacji prędkości dwóch wentylatorów 12 V na podstawie napięcia z innego wentylatora (3-7 V). Wstępny układ oparty na tranzystorze MOSFET typu N z transoptorem nie działał poprawnie, ponieważ tranzystor działał jak przekaźnik. Uczestnicy dyskusji sugerowali, aby tranzystor pracował w obszarze liniowym oraz rozważali zastosowanie stabilizatorów napięcia (np. LDO) lub regulatorów PWM. Ostatecznie użytkownik rozwiązał problem, stosując trzy stabilizatory (8V, 10V, 12V) oraz MOSFETy, co pozwoliło na uzyskanie trzech poziomów prędkości wentylatorów, mimo że nie działało to liniowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA