logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy mój schemat regulatora wentylatorów z przełącznikami 3-pozycyjnymi zadziała?

badboy84 30 Mar 2006 00:04 3398 15
REKLAMA
  • #1 2473446
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    Witam , myślałem ostatnio co by zrobić z tymi hałasującymi wentylatorami i wymyśliłem taki schemacik , być może on już gdzieś jest i nie jest to żadna nowość ale ten jest mojej produkcji :D i chciałem się Was zapytać czy to będzie działać :?:
    wygląda on tak http://img509.imageshack.us/img509/6424/nowy3cp.jpg
    wiem że jest tam bałagan ale już pisze o co mi chodzi , A-molex , B-przełączniki 3pozycyjne , C-wentylatory , mianowicie jak wiadomo podając na + wentylatora 12v a na - 5v , wentylator działa na napięciu 7v , modyfikując to dodając przełącznik hebelkowy , można by zmieniać napięcie podawane do jego minusa , albo 5 przez co chodziłby na 7 albo podając - , przez co chodziłby na 12v , 12v miałby na stałe (na schemacie żółty pin) , teraz pytanie czy to będzie działać podłaczone do jednego molexa , czy poszczególne ustawienia nie będą wpływać na siebie ? , bo wkońcu będzie zasilane z jednego "źródła"
    Proszę o wszelkie opinie i uwagi
  • REKLAMA
  • #2 2473514
    popaw1
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Witam!

Z tego co mi wiadomo pod kolorem żółtym we wtyczce molex jest napięcie 12V, pod czerwonym 5V a pod czarnym masa (inaczej 0).

Tak więc ja zrobiłbym to tak:
    żółty i czerwony z molexa do końców przełącznika, ze środkowego na czerwony w wentylatorze, a czarny z molexa do czarnego z wentylatora

Tyle, że raz wentylator zasilany będzie przez 12V a raz Przez 5V.
  • #3 2473535
    badboy84
    Poziom 43  
    wszystko sie zgadza , zołty 12 a czerwony 5 , nigdzie nie napisałem że jest inaczej , ale przy 5v wentylator ledwo dmucha , równie dobrze można go wogóle wyłączyć ;-) , natomiast wiem że można go podłączyc na 7V , tylko chciałbym żeby można było przestawiać z 7 na 12 , tylko nie wiem jak pisałem czy te ustawienia nie bedą miały negatywnego wpływu na siebie , czy ustawiając jeden na 7 drugi na 12 i trzeci na 7 czy nie beda swirować :D :?:
  • REKLAMA
  • #4 2473574
    popaw1
    Poziom 20  
    Nie wiem skąd we wtyczce molex 7V, ale ewentualnie możesz wstawić rezystor dobierz eksperymentalnie w zależności jakie chcesz uzyskać obroty parę, parędziesiąt omów tylko z 2Waty (zobacz załącznik)
    Załączniki:
    • Czy mój schemat regulatora wentylatorów z przełącznikami 3-pozycyjnymi zadziała? bez tytułu.GIF (3.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 2473583
    badboy84
    Poziom 43  
    podłaczając wentylator według tego schematu uzyskujemy 7V , tylko wtedy nie należy nigdzie podłączać czujnika obrotów :!:
    Załączniki:
    • Czy mój schemat regulatora wentylatorów z przełącznikami 3-pozycyjnymi zadziała? +7V.jpg (9.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 2473589
    bestler
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 893
    Przecież ten schemat w linku jest dobry... No i ten nad moim postem też. Też tak kiedyś podłączyłem dodatkowy wiatrak na zasilaczu bo szumial niemilosiernie, a po przeróbce chodzil znosniej.

Schemat "w linku" jest poprawny !!

Paweł
  • #7 2473600
    popaw1
    Poziom 20  
    Rozumiem tylko, czy już podłączałeś wentylator według swojego schematu? Bo według moich spostrzeżeń to nie ma prawie żadnej różnicy w obrotach wentylatora między tymi 5V a 7V. W ostateczności zamiast rezystora możesz użyć potencjometr tylko o odpowiedniej mocy.

Oczywiście jeżeli wystarcza ci przełączanie między 7V a 12V to ten schemat w linku jest poprawny i będzie działał bez problemu, jednak z tego co zauważyłem wentylatory na 12V przy 10V chodzą już bardzo cicho a napewno tłoczą więcej powietrza niż przy 7V.

Pozdrawiam
  • #8 2483978
    lukiifaz
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Witam sporo tych przewodow :] a nie wystarczy przelacznik 4 pozycyjny i pare rezystorkow policzonych do danego wentyla ?? koszt dodatkowych 4 rezysstorow to moze 2 zl a ile mniej zabawy wchodzi jednek przewod plusowy i jeden wychodzi i nie zaburza sie pracy zasilacza podlaczajac wentylator miedzy dwa "+". Pozdro
  • #9 2484304
    r06ert
    Poziom 25  
    Ocena: 452
    Wiatm
    Zamiast bawić się w rezystorki proponowałbym zastosować kostkę LM317 (regulowany zas. stabilizowany) lub ewentualnie zastosować kilka stabilizatorów (lm7809, lm7807 itd) pracujących równolegle i przełącznik kilkupozycyjny który łączyłby wiatraczek z wybranym stabilizatorem.

Polecam pierwszy wariant.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #10 2486747
    lamer89
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    proponuje taki układzik http://ne555.bitmar.net/projekty/regulator_wentylatora_ne555.htm koszt budowy około 5~7zł
    mozna wykonac na pytce uniwersalnej albo w pająku i tez ładnie działa

mozna też prościej stosując tylko potencjometr (jak ktoś chce to moge narysowac schemacik na podłączenie)
  • #11 2497200
    cmsydney
    Poziom 14  
    lepiej wykorzystac lm317 i zrobic regulator napiecia, jedna kostka rezystor i potencjometr
  • REKLAMA
  • #13 2551481
    malyorzech
    Poziom 12  
    Witam. Też miałem problem z głośnością pracy kompa. Więc zamiast rezystorów zastosowałem żaróweczki z starego łańcucha choinkowego co prawda mój komp wygląda jak mała choinka ale mam przezroczystą obudowę więc ładnie podswietla mi środek komputera a na wentylatory jest podane około 8 V ( zalęzy od żaróweczki) rezystory są złym pomysłem ponieważ zawsze sie grzeją. Pozatym mam podświetlone przód komputera i w nocy łatwo jest mi korzystać z napędów. Więc jak ktoś chce zrobić małą choinkę z kompa to polecam.
  • #15 2720819
    lamer89
    Poziom 23  
    nerevarine napisał:
    @lamer89 - a mógłbyś narysować taki schemacik z wykorzystaniem tylko potencjometru ?

Wstaw potencjometr szeregowo do wiatraka albo podłącz 2 skrajne nóżki pod zasilanie(pod + i pod -) a wiatrak pod

Dodano po 24 [sekundy]:

nerevarine napisał:
    @lamer89 - a mógłbyś narysować taki schemacik z wykorzystaniem tylko potencjometru ?

Wstaw potencjometr szeregowo do wiatraka albo podłącz 2 skrajne nóżki pod zasilanie(pod + i pod -) a wiatrak pod środkową nóżke i mase

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu regulatora prędkości wentylatorów komputerowych z wykorzystaniem przełączników 3-pozycyjnych, który ma umożliwić przełączanie napięcia zasilającego wentylatory między 7V a 12V, korzystając z napięć 12V (żółty pin) i 5V (czerwony pin) dostępnych na wtyczce Molex. Użytkownik pyta, czy takie rozwiązanie będzie działać poprawnie i czy ustawienia poszczególnych wentylatorów nie będą wzajemnie zakłócać pracy zasilacza. W odpowiedziach potwierdzono, że schemat jest zasadniczo poprawny, jednak napięcie 7V uzyskuje się przez podłączenie minusa wentylatora do 5V, co może powodować problemy z czujnikiem obrotów. Zasugerowano alternatywne metody regulacji prędkości, takie jak zastosowanie rezystorów o odpowiedniej mocy, potencjometrów, stabilizatorów napięcia LM317 lub układów z NE555. Wskazano, że rezystory mogą się grzać, a potencjometr powinien mieć odpowiednią moc. Propozycje obejmują także użycie kilku stabilizatorów (np. LM7809, LM7807) z przełącznikiem wielopozycyjnym. Jeden z użytkowników zasugerował nietypowe rozwiązanie z żarówkami choinkowymi jako elementami ograniczającymi napięcie. Ogólnie schemat z przełącznikami 3-pozycyjnymi jest uznany za działający, ale bardziej efektywne i bezpieczne są regulacje napięcia za pomocą stabilizatorów lub układów elektronicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA