logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wybór routera do anten zew. Dual SignaFlex 2x22dBi ? T-Mobile 60mbs

lukmlody 08 Paź 2024 11:36 861 18
REKLAMA
  • #1 21255107
    lukmlody
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam.
    Jak do tej pory posiadałem rotuer Huawei B525 plus anteny zewnętrzne Dual SignaFlex 2x22dBi. Internet z T-Mobile nielimitowany do 60mb/s. Maks prędkości pobierania jakie udało mi się na nim osiągnąć 35mb/s czasem wskoczyło na 40, a wysyłanie cały czas utrzymywało się 20mb/s. Ostatnio router często gubił połączenie z Internetem i był problem z łączeniem się prze wifi. Postanowiłem wymienić go na nowy z możliwością podłączenia anten zewnętrznych bo bez nich internet jest bardzo słaby. Wybór padł na ZTE 297D. Prędkości jakie teraz uzyskuje to maks 29mb/s pobieranie i tyle samo wysyłanie. Po przeczytaniu kilku postów na forum wiem że był to zły wybór ;/ Moja miejscowość do Lubogoszcz 66-614 w okolicy mam dwa nadajniki w m. Radomicko i m. Maszewo. Radomicko jest bliżej, ale za lasem i nie byłem w stanie złapać od niego sygnału, natomiast nadajnik z Maszewa jest dalej, ale w nocy jestem w stanie dostrzec go po migających lampkach ostrzegawczych. Prosiłbym o pomoc w wyborze odpowiedniego routera dla posiadanych anten a w razie konieczności wymianę całego sprzętu na odpowiedni dla mojej lokalizacji. Pozdrawiam

Mapa obszaru w okolicach Lubogoszczy w woj. lubuskim z zaznaczonymi nadajnikami sieci komórkowych.
  • REKLAMA
  • #2 21255206
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5456
    @lukmlody
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3694267.html
    https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl&gl=US&pli=1
    Testy po 19.00, w różnych częściach domu, na dachu, z kartami różnych operatorów.
    Testy/skany opisać i tu wstawić.
  • #3 21255368
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5784
    Masz B525 wiec testy na nim, czyli LTE800 a potem LTE900 i z kazdego z nich speedtest i screeny z danymi połaczenia i parametrami sygnału, nie masz anteny tylko tłumik,w przypadku nędzy z T-mobile to mamniejsze znaczenie bo na 800/900MHz jakoś to działa, T-mobile to nie jest operator marzeń w tej trudnej lokalizacji.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 21255978
    lukmlody
    Poziom 8  
    Dziękuję za szybką odpowiedź. Wróciłem z pracy i zabrałem się za testy. Pobiegałem trochę z telefonem po domu z kartą T-Mobile od internetu domowego oraz nju mobile. B525 testowałem w miejscu w którym się znajduje, czyli na środku domu pod sufitem, praktycznie na strychu. Mam nadzieję że odnośnie B525 screeny z HManager wystarczą.

B525 na 800 i 900 MHz. Lepsze prędkości na 800 MHz.

Zrzut ekranu z interfejsu zarządzania siecią ukazujący parametry połączenia LTE dla T-Mobile na częstotliwości 900 MHz. Zrzut ekranu z aplikacji HManager pokażujący ustawienia i statystyki dla LTE, pasmo 800 MHz. Zrzut ekranu z wynikami testu prędkości internetu na urządzeniu mobilnym. Ekran z wynikami testu prędkości Internetu z aplikacji pokazujący prędkość pobierania 4,83 Mbps i wysyłania 6,81 Mbps.

Dla porównania B525 z tymi tłumikami na paśmie 800 +2100. Kupując te anteny długo biegałem po strychu (bo tam się znajdują) i w tej konfiguracji działają najlepiej.
    Zrzut ekranu z wynikami testu prędkości internetu na telefonie komórkowym. Zrzut ekranu z aplikacji HManager pokazujący wybór pasm LTE i szczegóły połączenia sieci T-Mobile

Z telefonem sprawdzałem wartości na piętrze przy oknach w jednym jak i drugim szczycie i ani razu telefon nie połączył się z tym nadajnikiem z Radomicka który jest najbliżej mnie.
    Karta SIM t-mobile

Zrzut ekranu z aplikacji HManager pokazujący parametry sieci LTE Orange na częstotliwości 800 MHz. Zrzut ekranu z aplikacji HManager pokazujący parametry połączenia LTE 800 z wieży Maszewo, P4 Play, NetWorks. Ekran z aplikacji HManager z informacjami o sygnale LTE 800 dla operatora Orange. Zrzut ekranu z aplikacji HManager pokazujący parametry LTE 800. Zrzut ekranu z aplikacji HManager pokazujący parametry sieci LTE Orange na częstotliwości 800 MHz. Zrzut ekranu z aplikacji HManager pokazujący parametry sieci LTE Orange na paśmie 800 MHz. Zrzut ekranu z aplikacji HManager pokazujący szczegóły połączenia sieci LTE 800 od operatora Orange. Screenshot aplikacji HManager pokazujący parametry sieci Orange 4G LTE 800 MHz. Wyniki testu prędkości internetu LTE na urządzeniu T-Mobile z pingiem, pobieraniem i wysyłaniem. Zrzut ekranu z wynikami testu prędkości internetu pokazujący prędkość pobierania 6,18 Mbps i wysyłania 2,39 Mbps.

Nju mobile
    Zrzut ekranu z wynikami testu prędkości internetu na smartfonie. Zrzut ekranu aplikacji HManager z danymi o sieci LTE 800 Orange na telefonie. Zrzut ekranu z informacjami o sieci LTE 800 MHz, w tym parametry sygnału i lokalizacja nadajnika. Zrzut ekranu z aplikacji pokazującej dane sieci Orange 4G LTE 800. Zrzut ekranu aplikacji speed test z wynikami prędkości internetu.

I jeszcze na koniec speed test z ZTE MF 297D z podłączonymi antenami.
    Zrzut ekranu wyników testu prędkości internetu z aplikacji Speedtest, pokazujący dane dla T-mobile.

Mam nadzieję, że te informacje się przydadzą.
    Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
  • REKLAMA
  • #5 21256170
    matek451
    Poziom 43  
    Zastanawia mnie to LTE2100 z tymi antenami szerokopasmowymi na strychu, zrób test samego LTE2100 a potem LTE1800, zastanawia mnie czy Maszewo ma te pasma.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21256235
    lukmlody
    Poziom 8  
    Mając podłączone anteny do B525 i wybierając kolejno pasmo 1800 i 2100 nie ma połączenia z internetem. Z kolei jak wybieram na routerze samo pasmo 800 to prędkości są wolniejsze niż jak połącze pasmo 800 + 2100 🙈 Wczoraj jak chodziłem z telefonem mając włączona aplikacje NetMonster, łączył się z BTS z Maszewa i tam pokazywały się sporadycznie pasma 1800 i 2100. Na BTSearch jest informacja że ta pasma występują na tym maszcie z pozwoleniem UKE- cokolwiek ono oznacza.
  • #7 21256254
    matek451
    Poziom 43  
    Dlatego prosiłem o testy LTE1800/2100 ,Maszewo ich nie ma , tak samo jak Radomicko.Ten 2 BTS nie ma sektora na ciebie, kOrzystasz z 3 sektora w Maszewie gdzie Orange ma LTE800 a T-mobile LTE800+900.Sektor świeci na azymut 335 stopni,jestesna jego skraju, fatalnie wybrałeś operatorów.
    To jest maszt Play który ma tam LTE2100+1800+800 , sektor 1 na DW138, do tego taki sam BTS w Korczycowie.
    Plus ma tam obok BTS z LTE1800+900 i 3 sektor na DW138.
    Najbliższa normalna stacja bazowa NetWorks z LTE2100+1800+800/900 w Gęstowicach ale ma sektor 2 na 180 stopni czyli na Skarbonę. To zapewne z niej pojawiająsięw sasiadach PCI na LTE1800/2100 na telefonie ze szczatkami zasięgu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21256335
    lukmlody
    Poziom 8  
    Aktualnie jadę do pracy. Po pracy postaram się zrobić kolejne testy. Odłącze anteny od B525 i wymuszę te 1800 i 2100.
    Odnośnie anten na strychu, mimo iż widzę nadajnik to mam je skierowane właśnie w stronę na prawo od niego czyli tak mniej więcej na Skarbone. Próbowałem je kierunkować na inne nadajniki, ale nigdzie jakość połączenia nie była lepsza.
    Z T-mobile umowa skończyła mi się już 4 lata temu, aktualnie jestem na tej bezterminowej, także w razie konieczności mogę zmienic operatora w każdej chwili. Z tym że do nie dawna tylko T-Mobile miało internet bez limitu danych. Nie orientuje się czy aktualnie coś się zmieniło w temacie.
  • #9 21256428
    matek451
    Poziom 43  
    Starter Virgin MOBILE za 5 zł, rejestrujesz, doładujesz za 10 zł a potem kodem*222*41*1# odpalasz pakiet #GIGAWYPAS i na nim 750GB /m-c za darmo i kolejne 150+20GB w aplikacji P24, razem 920GB, 15 zł na koncie zostanie po tym m-cu.
    Play ma tez abonament bez limitu danych za 105 zł, w T-MOBILE masz no limit ale przy niskich prędkościach to ma mniejsze znaczenie bo i tak nie idzie wykorzystać duzej ilości danych.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21256463
    lukmlody
    Poziom 8  
    Wielkie dzięki za informacje. W takim razie może jeszcze dziś uda mi się kupić starter z Virgin to wieczorem zrobiłbym testy na nowej karcie i te na T-Mobile tak jak wcześniej pisaliśmy.
    Biorąc pod uwagę zmianę operatora sprzęt też byłby do wymiany?
    Wcześniej zapomniałem nadmienić, że w tamtym tygodniu byłem w salonie T-Mobile, ponieważ cały czas dzwonią do mnie z ofertą podpisania umowy na internet i konsultant / specjalista stwierdził że jestem w zasięgu 5G i nie powinienem mieć żadnych problemów z prędkościami 🙈
  • Pomocny post
    #11 21256557
    matek451
    Poziom 43  
    Nie tytułuj tego konsultanta specjalista bo to zwykły i.... a i naciągacz, mozesz mu to powtórzyć, zreszta kazdemu innenu konsultantowi z T-mobile czy Orange.
    Lubuskie to jest region gdzie operatorzy NetWorks to dno i metr mułu a ich sieć to jest jedno wielkie nieporozumienie, tak jest też u ciebie.
    W okolicy nie ma żadnej stacji bazowej 5G nawet pseudo 5G2100 n1 w DSS z LTE2100 dla T-mobile, najblizszy jest w Uradzie, prawdziwe 5G 3500 na N78 jest dopierow w Zielonej Górze.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 21258503
    lukmlody
    Poziom 8  
    Właśnie jestem po testach. Matek Virgin pozamiatał T-Mobile. Pytanie brzmi czy zmieniać ten sprzęt który mam, czy przy nim zostać? Do testów nie zmieniałem położenia tych moich "tłumików" i tu pytanie do Ciebie czy to robić bo nie mam pojęcia czy Play ma sektory ustawione tak samo jak T-Mobile? Poniżej wrzucam wyniki testów:

T-Mobile bez anten, router cały czas w tym samym miejscu co na początku. Kolejno 800+2100, 1800 i 2100. Prędkość zmierzona tylko przy 800+2100, na pozostałych nie było w ogóle połączenia.

Zrzut ekranu z ustawień sieci LTE na urządzeniu mobilnym, prezentujący wybór pasm oraz szczegóły połączenia T-Mobile. Zrzut ekranu wyników testu prędkości internetu z T-Mobile na smartfonie. Zrzut ekranu wyników testów sieci na routerze. Zrzut ekranu z ustawień routera pokazujący wybór pasm LTE i 3G oraz informacje o stanie sieci.

Virgin z telefonu
    Zrzut ekranu z wynikami testów prędkości sieci komórkowej Play 4G LTE-A 1800. Zrzut ekranu z aplikacji do testów sieci Play 4G LTE-A 1800. Zrzut ekranu z wynikami testów połączenia sieciowego dla Play 4G LTE-A 1800+800 z różnymi parametrami. Screenshot testu prędkości internetowej z sieci LTE Play, pokazujący wyniki pobierania 41,1 Mbps, wysyłania 0,17 Mbps, ping 38 ms. Zrzut ekranu wyników testu prędkości Internetu dla sieci Play, z prędkością pobierania 46,3 Mbps i wysyłania 0,84 Mbps.

Virgin z B525 bez anten
    Zrzut ekranu z interfejsu routera pokazujący parametry połączenia LTE Virgin Mobile na paśmie 2100 MHz. Zrzut ekranu z aplikacji Speedtest pokazujący prędkość pobierania 33,3 Mbps i wysyłania 0,49 Mbps. Zrzut ekranu z wynikami testu prędkości Virgin Mobile na telefonie. Zrzut ekranu z aplikacji Speedtest pokazujący prędkość pobierania 28,6 Mbps i wysyłania 1,29 Mbps z sieci Play. Zrzut ekranu z wynikami testów sieci Virgin Mobile na LTE 800 MHz. Zrzut ekranu z aplikacji Speedtest pokazujący wyniki prędkości pobierania i wysyłania. Zrzut ekranu interfejsu ustawień sieci telefonu komórkowego pokazujący parametry połączenia LTE. Zrzut ekranu z aplikacji Speedtest pokazujący wyniki pomiaru prędkości internetu. Zrzut ekranu z aplikacji monitorującej połączenie LTE Virgin Mobile z pasmami 800+1800, pokazujący szczegóły sygnału i prędkości. Zrzut ekranu z ustawieniami LTE w aplikacji na telefonie, pokazujący wybór pasm i szczegóły połączenia. Screenshot testu prędkości internetu z wynikami pobierania i wysyłania wraz z reklamą Decathlon.

Virgin z antenami
    Zrzut ekranu z aplikacji Speedtest pokazujący prędkość pobierania 80,0 Mbps i wysyłania 34,8 Mbps. Zrzut ekranu z ustawieniami i testami połączenia LTE Virgin Mobile. Zrzut ekranu interfejsu routera pokazujący ustawienia pasm sieci LTE i 3G oraz szczegóły połączenia dla Virgin Mobile na pasmach LTE 800+2100 MHz. Zrzut ekranu z wynikami testu prędkości internetu aplikacją na smartfonie. Test szybkości internetu z wynikami pobierania, wysyłania i pingów Zrzut ekranu z aplikacji na smartfonie pokazujący ustawienia i parametry sieci Virgin Mobile LTE 800+1800. Zrzut ekranu z aplikacji zarządzającej modemem ukazuje ustawienia i parametry połączenia LTE dla Virgin Mobile na częstotliwościach 1800+2100 MHz. Zrzut ekranu z aplikacji Speedtest pokazujący prędkość internetu w sieci Play. Zrzut ekranu testu prędkości sieci Play na telefonie. Zrzut ekranu interfejsu sieci komórkowej z wynikami testów Virgin Mobile na LTE 1800. Zrzut ekranu wyniku testu sieci LTE Virgin Mobile na częstotliwości 2100 MHz z routera. Zrzut ekranu z wynikami testu prędkości internetu z aplikacji Speedtest. Pobieranie 38,9 Mb/s, wysyłanie 33 Mb/s. Ping 20 ms. Reklama konkursu w tle.
  • Pomocny post
    #13 21258664
    matek451
    Poziom 43  
    Na B525 nie dziala agregcja LTE2100+1800 więc ja wybierzesz te 2 pasma to masz albo samo LTE2100 lub LTE1800, DZIAŁA AGREGACJA lte1800+800 i LTE2100+800.
    Z antebnami masz dostateczny RSRP i dość słaby SINR i co ciekawe nie raz logujesz się do 2 a nie 1 sektora, drugi jest na azymut 100 stopni.
    BTS Play jak widać ma potencjał, poprawa sygnału z antena na LTE1800/2100 około 10-12dBi to skutek przeniesienia punktu poboru sygnału na zewnątrz i ich niewielkiego zysku na 1800-2100MHz.
    Ściany, szyby tłumią około 10dB.
    optymalny router z agregacja 3 pasm LTE QAM256 ale w PLAY liczą się głównie LTE2100+1800 więc i taki z 2 CC CA QAM256 wystarczy, warto poprawić SINR do wartości ponad 16dB bo wówczas zadziała modulacja QAM256 na DL co skutkuje wzrostem prędkości na DL o 1/3 w stosunku do QAM64.
    Twoje testy potwierdzaja tez co są warte te brednie konsultantów z T-mobile .
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 21258854
    lukmlody
    Poziom 8  
    Logowanie się w różnych sektorach to może kwestia ustawienia tych anten? Ustawie azymut 100 i zobaczę jak będzie. Polecisz jakiś model routera z tymi parametrami do łączenia 1800+2100? U sprzedawców często brakuje informacji o agregacji pasm.
  • REKLAMA
  • #15 21273842
    lukmlody
    Poziom 8  
    >>21258664
    Oddałem ZTE i nabyłem Huawei B628-350, a właściwie po otrzymaniu go okazało się, że to jest Soyealink. I teraz pytanie do Ciebie matek451 jaką aplikacją czy programem wymusić na nim agregację pasm.? Aplikacje typu HManager nie działają. Od razu po podłączeniu wyciągnął mi prędkość DL 100 mb/s i 30 mb/s UL. Po chwili już było gorzej, wyniki poniżej. Zrzut ekranu aplikacji Speedtest pokazujący prędkość pobierania 31,2 Mbps i wysyłania 23,7 Mbps z informacjami o pingu, jitterze oraz reklamą konkursu Kaufland na dole. Ekran komputera z wyświetlonymi danymi routera Huawei B628-350.
  • #16 21276576
    lukmlody
    Poziom 8  
    Przestawiłem trochę anteny znajdujące się na strychu, podłączyłem do tego B628 i najlepsze prędkości udało mi się osiągnąć znowu na 800 + 2100 🙈 choć bardzo skaczą. DL potrafi osiągnąć 104 jak i 35mb/s 🤦 UL stałe 32mb/s. Przy wyborze pasma 1800 + 2100 średnio DL wynosi 35/40 mb/s, natomiast UL 42 mb/s. Co ciekawe przy podłączonej jednej antenie z dwóch, również prędkości pobierania podskakiwały do wartości 100 mb/s.
    Agregację udało mi się ustawić za pomocą LTEInspecteur. (Zrzuty poniżej)
    Nie wiem już czy dla lepszej stabilności połączenia zmienić te anteny na np. CT17 i zostać przy tym B628 czy wymieć cały zestaw na ZTEMF258 Odu Idu.
    Proszę Was o pomoc przy wyborze bo tyle tego się nawymieniałem i ustawiłem, że już mi witki opadły.

Zrzut ekranu programu LTEInspecteur z danymi sieciowymi i statystykami łącza. Zrzut ekranu z aplikacji Speedtest pokazujący prędkość pobierania 40,7 Mb/s i wysyłania 32,2 Mb/s z pingiem 23 ms. Zrzut ekranu z aplikacji LTEInspecteur pokazujący dane o sygnale i prędkości połączenia LTE. Zrzut ekranu z wynikami testu prędkości internetu pokazujący pobieranie 94,6 Mb/s i wysyłanie 33,0 Mb/s.
  • Pomocny post
    #17 21276604
    matek451
    Poziom 43  
    Na screenach masz pokazane tylko parametry sygnału na LTE2100 z Maszewa, 1 sektor. Zrób test na pojedyńczych pasmach LTE2100/1800/800 a potem na AUTO i z kazdego testu screen z aplikacji i speedtestu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 21277176
    lukmlody
    Poziom 8  
    Testy porobione. Wykonane na każdym paśmie osobno. Miałeś rację wcześniej pracował tylko na paśmie 2100, mimo iż zaakceptował 800+2100. Najgorsze jest to że na tych wyższych pasmach bardzo skaczą prędkości pobierania.
    Wyniki tego co mi się udało uzyskać:

Pasmo 800
    Zrzut ekranu z programu LTInspector pokazujący wykresy sygnału i szczegóły połączenia sieciowego.
    Zrzut ekranu wyników pomiaru prędkości internetu z aplikacji. Prędkość pobierania wynosi 26,2 Mbps, a wysyłania 14,3 Mbps.

Pasmo 1800
    Zrzut ekranu z programu LTInspecteur pokazujący analizę sygnałów sieci komórkowej na różnych pasmach częstotliwości. Zrzut ekranu wyników testu prędkości internetu na urządzeniu mobilnym, pokazujący pobieranie 27,9 Mbps i wysyłanie 42,2 Mbps.

Pasmo 2100
    Zrzut ekranu z programu LTEInspector pokazujący testy zasięgu i prędkości sieci dla różnych pasm LTE. Zrzut ekranu z wynikami testu prędkości internetu, pokazujący prędkość pobierania 61,4 Mbps i wysyłania 32,5 Mbps.

Tryb automatyczny. Tu występują największe skoki prędkości DL.
    Zrzut ekranu z programu LTEinspecteur z danymi o sygnale i pasmach. Zrzut ekranu wyników testu prędkości internetu dla różnych pasm. Zrzut ekranu wyników testu prędkości internetu z wartościami dla pobierania 96,2 Mb/s i wysyłania 27,2 Mb/s. Zrzut ekranu wyników testu prędkości Internetu. Zrzut ekranu z ustawień modemu z informacjami o sieci i sygnale. Zrzut ekranu wyników testu prędkości internetu z prędkościami pobierania 48,8 Mbps i wysyłania 36,1 Mbps. Zrzut ekranu z wynikami testu prędkości internetu z aplikacji, pokazujący prędkość pobierania 122 Mbps i wysyłania 35,2 Mbps.
  • #19 21637514
    lukmlody
    Poziom 8  
    Stanęło na tym, że kupiłem HUAWEI B535-333 plus moje anteny które miałem przy B525 i zostałem przy T-Mobile bez umowy bo widzę, że sieci kombinują teraz, że w ofercie na kartę, SIM nie działają w routerach. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru routera do internetu LTE z antenami zewnętrznymi Dual SignaFlex 2x22dBi w lokalizacji Lubogoszcz (kod 66-614) z internetem T-Mobile o prędkości do 60 Mb/s. Użytkownik miał problemy z routerem Huawei B525, który mimo podłączenia anten osiągał prędkości pobierania do 40 Mb/s i wysyłania 20 Mb/s, a także tracił połączenie. Po wymianie na ZTE 297D prędkości spadły do około 29 Mb/s. Analiza zasięgu wykazała, że najbliższe nadajniki T-Mobile (Radomicko i Maszewo) nie oferują pełnego pokrycia pasm LTE 1800 i 2100, a agregacja pasm działała głównie na 800+2100 MHz. Testy z aplikacjami NetMonster i LTEInspecteur potwierdziły niestabilność i skoki prędkości, szczególnie na wyższych pasmach. Wskazano, że operator T-Mobile w regionie Lubuskie ma słabą infrastrukturę (NetWorks), a 5G jest niedostępne lokalnie. Alternatywnie testowano Virgin Mobile, który wykazał lepsze wyniki. Zalecano routery z agregacją pasm LTE 800/1800/2100 i modulacją QAM256 dla poprawy prędkości i stabilności. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na Huawei B535-333 z dotychczasowymi antenami Dual SignaFlex, pozostając przy T-Mobile bez umowy, ze względu na ograniczenia oferty SIM-only w routerach. W dyskusji poruszono także kwestie ustawienia anten (azymut), wpływu tłumików i konieczności testów na poszczególnych pasmach LTE w celu optymalizacji połączenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA