logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Volvo S80 2.9 BiTurbo GM 4T60EV - tryb awaryjny skrzyni, błędy P0732-P0734

lisekey 08 Paź 2024 22:25 516 1
REKLAMA
  • #1 21255899
    lisekey
    Poziom 15  
    Ocena: 76
    Volvo S80 2.9 BiTurbo w automacie firmy GM 4t60ev
    Skrzynia po chwili przechodzi w tryb awaryjny, na ciepłym silniku dzieje się to szybciej, po zgaszeniu i uruchomieniu silnika skrzynia pracuje przez chwilę dobrze, biegi się nie ślizgają, biegi zmienia płynnie, na trybie awaryjnym wbija 3 bieg i z niego rusza i jedzie.

Błędy TCM to P0732 P0733 P0734, odpowiednio są to wykryte uślizgi 2,3 i 4 biegu i pewnie na 1 też by ten błąd wyskoczył z tym że ciężko dłużej pojeździć na tym biegu.

Czy te błędy mogą być generowane przez niski stan oleju? Obecnie na rozgrzanym silniku na bagnecie poziom mieści się w górnym zakresie COLD czyli stan jest za niski, postaram się go uzupełnić dopiero za jakiś czas ponieważ nie mam możliwości być przy aucie, poprzedni właściciel wymieniał tą skrzynie, model poliftowy a skrzynia pochodzi z przed lifta z tym samym silnikiem, trochę się naczytałem i zdarzały się problemy z tym że koła łańcuchowe napędowe skrzyni różniły się i to powodowało zły odczyt i stąd wykrywało uślizgi tych tarcz. Czy ktoś rozpracowywał tematy tej skrzyni?
    Po powrocie do domu podłączę VIDIE, czy ona mi wyjaśni wszystkie wątpliwości.

Z góry dziękuje za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 21264631
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2650
    Olej powinien być na zalecanym poziomie.
REKLAMA