logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć sterowanie bramą Nice MC800 do sterownika Tuya?

mareg 12 Paź 2024 19:59 1293 12
  • #1 21258901
    mareg
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Dzień dobry
    Mam centralę Nice mc800 i sterownik Tuya jak na zdjęciu. Wiem, że zasilanie wezmę z zasilania centrali, bo jest 230V, ale jak podłączyć sterowanie bramą?

Rysunek centrali sterującej Nice MC800 z oznaczeniami elementów. Moduł WiFi do sterowania bramą garażową z oznaczeniami wejść elektrycznych.
  • #2 21259817
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3584
    Wyjście, które podłączasz do Common i SBS centrali to S1 i S2 modułu Wi-Fi, kontaktrony stanu bramy - do S3 i S4.
  • #3 21260437
    mareg
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    >>21259817 Dziękuję bardzo!
  • #4 21635626
    tomaszw81
    Poziom 7  
    >>21259817 A czy tak będzie w każdym przypadku? Ponieważ mam centralę MC800 i Wi‑Fi OXT 230 V i niestety nie działa na tych stykach common i sbs. Na open i close również nie działa.
  • #5 21635642
    rokbok
    Poziom 39  
    Ocena: 994
    tomaszw81 napisał:
    a czy tak będzie w każdym przypadku ?

Niestety nie, jeżeli chodzi o sterownik WiFi jest podobnie, jedynie oznaczenia styków mogą się różnić, reszta zależy od centrali napędu.

Jednak w MC800 jest tak samo, styki wykonawcze sterownika WiFi podłączasz pod Common (4) i SbS (13).
  • #6 21635647
    tomaszw81
    Poziom 7  
    A czy biegunowość ma znaczenie w tym przypadku? Spróbuję zaraz jeszcze raz przełączyć.
  • #7 21635650
    rokbok
    Poziom 39  
    tomaszw81 napisał:
    A czy ma znaczenie biegunowość w tym przypadku ?

Kolejność styków wykonawczych dowolna, zasilanie sterownika WiFi jeżeli jest na 230 V to masz oznaczone, L - faza, N - neutralny.
  • #8 21635654
    tomaszw81
    Poziom 7  
    Dziękuję bardzo za info. W takim razie mam poprawne połączenie i zamontowane również czujniki (magnesy), niestety słyszę tylko, jak przekaźniki klikają, ale brama się nie otwiera za piernika. Napiszę do sprzedawcy, bo może mam jakiś walnięty ten OXT.

Dodano po 4 [minuty]:

Jeszcze zapytam, czy 4 i 13 mogę zewrzeć na próbę? To tak działa?
  • #9 21635669
    rokbok
    Poziom 39  
    tomaszw81 napisał:
    Napiszę do sprzedawcy bo może mam jakiś walnięty ten oxt.

OXT nie mają zbyt dobrych opini, ale dla pewności odłącz przewody ze styków wykonawczych sterownika, weź multimetr ustawiony na buzer (sprawdzanie ciągłości przewodów) i podłącz go pod styki wykonawcze sterownika, w apce kliknij na otwieranie bramy, buzer powinien dać chwilowy dźwięk, 1 sek. lub krócej.

Napisz jak było po próbie.

Dodano po 9 [minuty]:

A czasami nie pomyliłeś i styki dla kotaktronu podłączyłeś pod Common i SbS, a styki Signal Cable pod kontaktron.
  • #10 21635692
    tomaszw81
    Poziom 7  
    Multimetr podczas kliknięcia piszczy przez około 2 sekund. Wymieniłem na inny przewód sygnałowy i nadal nic. Słychać tylko klikanie z skrzynki i tyle. Przewód zasilający dałem ten cieniutki z zestawu, ale to chyba nie będzie miało znaczenia.
    Ekran aplikacji OXT Sterownik Bramy WiFi z informacją o zamknięciu bramy.
  • #11 21635697
    rokbok
    Poziom 39  
    tomaszw81 napisał:
    W jeszcze zapytam czy 4 i 13 mogę zewrzeć na próbę ? To tak działa. ?

Tak, możesz, tu chodzi o krótkotrwałe zwarcie na 1 sek. lub nawet mniej.

Dodano po 2 [minuty]:

tomaszw81 napisał:
    Multimetr podczas kliknięcia piszczy przez około 2 sekundy .

Stanowczo za długo, teraz już wiesz dlaczego napisałem jak niżej.

rokbok napisał:
    OXT nie mają zbyt dobrych opini,

Dodano po 1 [minuty]:

Sprawdź jeszcze w apce czy nie można ustawić krótszego czasu impulsu.
  • #12 21635703
    tomaszw81
    Poziom 7  
    Zaczęło działać. Musiałem po staremu z pilota otworzyć i zamknąć, i później zaczęła działać aplikacja. Oczywiście wyszedł mały błąd aplikacji, która ma tylko otwórz/zamknij, a sterownik bramy jest krok po kroku, czyli ma funkcję zatrzymaj. Ale super, że udało się, zadziałało. Mam nadzieję, że się nie zepsuje. Ale poszukam jeszcze czegoś o tym czasie impulsu. Dziękuję Ci, BARDZO, kolego, za pomoc. Miłego weekendu życzę.
  • #13 21635707
    rokbok
    Poziom 39  
    tomaszw81 napisał:
    Oczywiście wyszedł mały błąd aplikacji która ma tylko otwórz/zamknij a sterownik bramy jest krok po kroku czyli ma funkcję zatrzymaj.

Powinno to działać tak że każde naciśnięcie w apce powino wyzwalać sekwencję, otwórz-stop-zamknij-otwórz itd.

Jak możesz to zwróć ten sterownik OXT i kup coś "mądrzejszego" ;), chociażby jak poniżej.

Sterownik WiFi MBG line do bramy garażowej z aplikacją Tuya na smartfonieModuł Wi-Fi do bramy garażowej z oznaczeniami wejść S1–S4, L i N

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia sterowania bramą z centrali Nice MC800 do sterownika Tuya Wi-Fi (model OXT 230 V). Zasilanie sterownika Wi-Fi można pobrać z centrali (230 V, L i N). Sterowanie bramą realizuje się poprzez podłączenie styków wykonawczych sterownika Wi-Fi do zacisków Common (4) i SbS (13) centrali MC800. Biegunowość styków wykonawczych nie ma znaczenia, a sygnał sterujący powinien być krótkotrwałym zwarciem (impulsem trwającym około 1 sekundy lub krócej). W przypadku problemów z działaniem (słychać kliknięcia przekaźników, ale brama się nie otwiera) zaleca się sprawdzenie ciągłości przewodów multimetrem oraz poprawności podłączenia styków sygnałowych i kontaktronów. Po ręcznym otwarciu i zamknięciu bramy pilotem aplikacja zaczęła działać poprawnie, choć aplikacja Tuya ma ograniczoną funkcjonalność (tylko otwórz/zamknij, brak funkcji stop). Użytkownik otrzymał sugestię zwrotu sterownika OXT i zakupienia bardziej zaawansowanego modelu. W dyskusji pojawiły się także zdjęcia podłączeń i urządzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA