logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Moduł WIFI OXT T210GL do NICE ROBUS 600 traci połączenie w TUYA - co robić?

Felek Trodaj 03 Sty 2025 10:51 1296 8
REKLAMA
  • #1 21374649
    Felek Trodaj
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Moduł WIFI OXT T210GL do sterowania bramą NICE ROBUS 600 traci połączenie. W aplikacji TUYA pojawia się status urządzenia 'poza siecią'.

Sterownik WIFI OXT do bramy garażowej z widocznymi zaciskami i opisem.

Pomagało rozłączenie zasilania 230V modułu i ratowałem się gniazdkiem smart by restartować moduł. W końcu zamówiłem nowy (ten sam model) i na drugi dzień to samo.
    Nie jest problem zasięgiem WIFI routera, bo router był zmieniany, a poza tym moduł OXT nie jest zamontowany w napędzie tylko w pomieszczeniu obok routera i połączony jest po skrętce (S1/S2) do zacisków BSB centrali NICE.
    Dodatkowo podłączony jest po skrętce (S3/S4) sygnał z wyłącznika krańcowego napędu, wyprowadzony bezpośrednio z konektorów (kolor czarny i niebieski).

Przełącznik z przewodami o kolorach czerwonym, niebieskim i czarnym.

Co zrobiłem źle? Co mogę sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #2 21374695
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15454
    Nie jesteś pierwszym który sygnalizuje problemy z tym modułem.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21374720
    Felek Trodaj
    Poziom 10  
    Czy jest coś sprawdzonego z sygnalizacją statusu bramy? Może jest coś co nie działa po WIFI tylko po kablu eth?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21374753
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3584
    Owszem, sprzęty Zamela (np SBW-02) pracujace pod polską Suplą lub z chińczyka - przerobiony (na wyjście bezpotencjałowe) SonOff Basic, pracujący pod chińską chmura EweLink lub także przeflashowany pod Suplę, produkty ze stajni BleBox pracujace pod własną chmurą... Ale wszystkie w/w (może poza SonOffem) nie kosztują już 50 zł.
  • REKLAMA
  • #5 21374829
    rokbok
    Poziom 39  
    Ocena: 992
    Felek Trodaj napisał:
    Moduł WIFI OXT T210GL do sterowania bramą NICE ROBUS 600 traci połączenie.

Jedyne wyjście to zmiana sterownika WiFi na inny, nie musi być wyszukany, drogi itp. Jak chcesz pod Tuya to jest kilka modeli, które działają bezproblematycznie, poniżej coś co sprawdzone i działa, ten ostatni bez wejścia na kontaktron, ale za to z możliwością sterowania pilotem.

Sterownik WiFi do bramy garażowej marki MBG line obok aplikacji Tuya na smartfonie.
    Moduł Wi-Fi do drzwi garażowych z aplikacją na smartfonie.
    Moduł elektroniczny z niebieskim przekaźnikiem i zielonymi złączami śrubowymi.
  • #6 21375725
    Felek Trodaj
    Poziom 10  
    Spróbuję SBW-02
  • #7 21385099
    Felek Trodaj
    Poziom 10  
    W tym konkretnym przypadku chcę, by SBW-02 obsługiwał 2 napędy NICE ROBUS. Moduł będzie zasilany niezależnie, a nie z SBS/STOP centali.
    Kontrola statusu z OGI.

Czy musi być wspólna masa?
  • #8 21386022
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3584
    Bezpośrednie połączenie OGI z SBW chyba nie przejdzie. SBW (przynajmniej wg malunku w instrukcji) potrzebuje podania plusa zasilania na wejścia IN1 lub IN2 dla kontroli stanu. Wyjscie OGI Robusa ma plus permanentny, a sygnały na nim uzyskuje sie przez kluczowanie masy. Najprościej więc byłoby do wejśc OGI w obu napędach podpiąć cewki przekaźników 24V (przekaźniki miniaturowe) a ich styki użyć do obsługi wejść IN Zamela wg jego instrukcji. Przy okazji odpada koniecznośc łączenia mas Robusa i ZBW.
  • #9 21543669
    oliwierkujawa0
    Poziom 1  
    Cześć, jest możliwość podesłania zdjęcia, jak to podłączyłeś ten moduł OXT? Z góry dziękuję.

Podsumowanie tematu

✨ Moduł WIFI OXT T210GL stosowany do sterowania bramą NICE ROBUS 600 traci połączenie z aplikacją TUYA, wyświetlając status "poza siecią". Problem nie wynika z zasięgu WiFi, gdyż moduł jest podłączony przewodowo (skrętka S1/S2) do centrali NICE oraz zasilany niezależnie od napędu. Restart modułu przez odłączenie zasilania 230V lub smart gniazdko przynosi krótkotrwałą poprawę, a wymiana modułu na nowy tego samego modelu nie rozwiązała problemu. W dyskusji wskazano, że problemy z tym modułem są znane i sugerowano zmianę sterownika WiFi na inny, kompatybilny z TUYA i stabilniejszy. Jako alternatywę polecono moduły Zamela SBW-02, które współpracują z polską platformą Supla, lub przeflashowane SonOff Basic oraz produkty BleBox, choć są droższe. W kwestii sygnalizacji statusu bramy (np. z wyjścia OGI) do sterownika SBW-02 zaleca się stosowanie przekaźników miniaturowych 24V do separacji sygnałów i uniknięcia wspólnej masy między napędem a modułem WiFi, gdyż wyjście OGI Robusa działa przez kluczowanie masy, a SBW wymaga podania plusa na wejścia IN1/IN2. Na koniec pojawiła się prośba o zdjęcia podłączenia modułu OXT w celu dalszej analizy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA