logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PonyProg i Atmega32 - wsad przywrócony, ale sterownik nie pracuje

Ewaryst 25 Paź 2024 17:10 375 8
REKLAMA
  • #1 21276621
    Ewaryst
    Poziom 14  
    Ocena: 28
    Witam wszystkich

Wykorzystałem swój stary programator na RS232 do zgrania wsadu z Atmegi32 w sterowniku pieca. Wszystko było ok. Zapisałem sobie wsad na dysku. Postanowiłem sprawdzić zapisywanie. Wrzuciłem pusty plik (same FF) do Atmegi. Znów wszystko poszło ok. Wyświetlacz sterownika (1602a) wyświetlał tylko prostokąty w pierwszej linii. Po tych operacjach będąc przekonanym, że programator działa dwukierunkowo, postanowiłem przywrócić flash w Atmedze na pierwotny. Wrzuciłem wcześniej zgrany i zapisany na dysku pierwotny plik. Wrzuciłem i znów wszystko poszło ok ale niestety wyświetlacz sterownika wyświetla mi tylko prostokąty w pierwszej linii. Zupełnie jakby wsad nie wszedł. Odczytując Atmegę on tam jest. Podpowie kto co zrobiłem nie tak?
  • REKLAMA
  • #2 21276628
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2651
    Bardzo możliwe że nigdy nie odczytałeś tej atmegi bo była zabezpieczona i kombinacja zaprogramowania jej skasowała wsad którego nigdy nie odczytałeś.
  • REKLAMA
  • #3 21276632
    Ewaryst
    Poziom 14  
    Hmmm... To co w takim razie odczytałem, wgrałem znów i tam to widzę?
  • REKLAMA
  • #4 21276650
    spinacz
    Poziom 42  
    Widzisz jakiś wsad ale nie prawidłowy.
  • REKLAMA
  • #5 21276652
    Ewaryst
    Poziom 14  
    Już nawet myślałem wlutować inną Atmegę i wrzucić wsad ale w tej sytuacji jak rozumiem nie ma to sensu
  • #6 21276654
    spinacz
    Poziom 42  
    Kwestia jeszcze ustawienia FuseBit, nie wiem czy jak odczytałeś to odczytały się też i zapisały we wsadzie, może jeszcze tu być problem.
  • #7 21276705
    Ewaryst
    Poziom 14  
    Wydaje mi się, że pozapisywały się. Generalnie gdy wejdę w opcje fuse bit część jest pozaznaczana.
  • #8 21284343
    Madrass
    Poziom 12  
    Ocena: 49
    Cześć, to moze być kwestia lockbitów lub fusebitów. Możliwe też, że wypalenie FLASHu zaorało Ci EEPROM. EEPROM w zależności od programu może być kluczowy. Można go zapisać, podobnie jak FLASH. Niestety w zależności od fusebitów a konkretnie ustawienia bitu EESAVE można go sobie też przypadkowo wyzerować flashowaniem. Wyślij jakie masz lockbity i fusebity, to będzie można więcej powiedzieć.

Jeżeli masz programator USBASP to możesz to zrobić poprzez:
    avrdude -c usbasp -p atmega32

Dla PonyProga pewnie można to zrobic analogicznie.

Pozdrawiam
  • #9 21284361
    Ewaryst
    Poziom 14  
    Może i masz rację. Jak próbowałem po flashowaniu zgrać eprom to nic tam nie było. Nic mi nie zrzuciło. Jakby go tam kompletnie nie było. Spróbuję jeszcze się połączyć po weekendzie i dam znać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wykorzystał programator RS232 do zgrania wsadu z Atmegi32 w sterowniku pieca, jednak po próbie przywrócenia oryginalnego wsadu wyświetlacz (1602a) pokazuje jedynie prostokąty. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z zabezpieczeń (lockbitów) lub ustawień fusebitów, które mogły zostać zmienione podczas programowania. Istnieje również możliwość, że EEPROM został usunięty podczas flashowania. Użytkownik planuje dalsze próby diagnostyczne po weekendzie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA