logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uruchomienie serwonapędu TDR700 z silnikiem WSM2 - jak podłączyć?

zulugula 31 Paź 2024 15:19 468 6
REKLAMA
  • #1 21284036
    zulugula
    Poziom 20  
    Ocena: 62
    Witam kolegów, piszę z zapytaniem czy ktoś uruchamiał tego typu napęd wraz z silnikiem typu WSM2?
    Mam takowy w maszynie ale niestety sprawne karty z większością elektroniki mi się skończyły i wypadało by kilka naprawić, ale pierwszy problem to że kolega ma na maszyna pracy do Wielkanocy a drugi że nie mam na testy luźnego silnika.
    O ile w innych maszynach miałem do czynienia z podobnymi wzmacniaczami tak tu mam problem bo pierwszy raz się z takimi silnikami spotykam i tu mam pierwsze pytanie.

Uruchomienie serwonapędu TDR700 z silnikiem WSM2 - jak podłączyć?WSM2(t..jpg (1.13 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Uruchomienie serwonapędu TDR700 z silnikiem WSM2 - jak podłączyć?WSM2.jpg (2.23 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Uruchomienie serwonapędu TDR700 z silnikiem WSM2 - jak podłączyć?TDR700.png (239.47 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Ślinik posiada jakieś dodatkowe uzwojenia, są to jakieś pomocnicze?
    Mam podobne silniki Siemensa ale to są typowe z magnesami stałymi i podłączony jest tylko twornik.
    Bloki tyrystorowe są niemal identyczne(dwa prostowniki 3f połączone anty-równolegle), a tutaj są rozdzielone z jednej strony.
    Myślę jak uruchomić taki napęd poza maszyną, o ile obniżyć 400v do 230v bo takie toleruje napęd nie ma problemu, ale ma ktoś pomysł jak bezpiecznie podłączyć go do zwykłego serwa dc? Zewrzeć + i - czy spróbować przez rezystory jakieś kilka omowe, teoretycznie zawsze działa tylko jedna grupa.
    Udało mi się znaleźć manuala ale po rosyjsku i tłumacz trochę wymięka.
    TDR700Ma..l.pdf (3.19 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21484544
    Zgoodie
    Poziom 26  
    Ocena: 80
    Ten silnik to jest silnik DC. Wiec raczej z jego "falownika" kolega nie wysteruje serwa.
  • REKLAMA
  • #3 21484585
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1133
    zulugula napisał:
    Mam podobne silniki Siemensa ale to są typowe z magnesami stałymi i podłączony jest tylko twornik.

Zdaje się że kiedyś nie było mocnych magnesów i robiło się oba pola cewkami.
    Zresztą coś podobnego jak silnik od diaxa.
    Niektóre takie sprzęty (sterowniki) miały osobne wyjścia na stojan, osobne na wirnik i wejście na tacho.
    Tego rysunku z dekla nie rozumiem, zdjęcie w powiększeniu jest nieostre i nie znam niemieckiego, a jeszcze na tabliczce wygląda jakby silnik miał 2 prędkości? Za to nie widać oddzielnego napięcia dla kolejnych uzwojeń.
    Możesz przetłumaczyć napisy z tego papierka?
  • REKLAMA
  • #4 21484599
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5130
    Panowie, Panowie.... Typowy obcowzbudny silnik prądu stałego. Konstrukcja znana od stu lat. Gdzieś na tabliczce powinna być magiczna literka F (od Field czyli pole)z podanym napięciem i tam z reguły przykłada się wyprostowane Greatzem napięcie sieci i nic więcej. Wszystkie regulacje odbywają się za pomocą napięcia/prądu wirnika. I nie ,,falownik" a przekształtnik tyrystorowy pełnomostkowy dla takiej mocy. Na marginesie, w Polsce takie przekształtniki robi Apator w Toruniu. Później wrzucę tu pdf.a, mam na drugim kompie.
    Na rosyjskim schemacie wzbudzenie to wyjście nr 12 i układ 12 tyrystorowy, bo nawrotny.
    Załączniki:
    • dml_mj stary.pdf (1.37 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 21484612
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1133
    Obawiam się że piszemy w temacie z 2024 roku. Obserwowałem to kiedyś, ktoś niedawno coś napisał i ja też z rozpędu :)
  • #6 21485261
    zulugula
    Poziom 20  
    Ocena: 62
    W sumie to mogłem wcześniej pisać, bo problem rozwiązałem, i jest to silnik z magnesami, ale dalej nie wiem, do czego są te uzwojenia dodatkowe.
    @K-rzysztof Kamienski Od kiedy "Typowy obcowzbudny" ma 3 zaciski? taki silnik mam na wrzecionie, ok 50kW. W sterowniku jest osobny zasilacz od napięcia wzbudzenia oraz 2 pełne 3F mostki tyrystorowe ale połączone anty-równolegle(ten z tematu ma tylko jeden "+" i" -" połączony), zmiana kierunku wirowania(2 przewody). W tym są 3 przewody prądowe(chyba 10mm²) 2 od tacha (A1T i A2T) oraz 2 od termika (T1 T2), jeszcze mogły być 2 (BR) od hamulca.
    Jak kolega skończył prace i miałem luźną chwile to wziąłem zasilacz warsztatowy 30V 10A regulowany, odłączyłem sterownik i zacząłem sprawdzać jak się ten silnik zachowuje.
    Różne kombinacje a wsunie to chyba wszystkie pomiędzy złączami A1 A2 1D1 2D1 z zwykłego pojedynczego zasilania i nie zauważyłem żadnej różnicy(prąd napięcie prędkość czy cokolwiek co mogłem zauważyć) czy zasilałem go z tymi uzwojeniami zasilałem czy bez. W sumie to oznaczenie 1D1 może być od Drosselspule czyli dławik a nie uzwojenie, ale po co w silniku jak przy serwo-napędzie jest od strony zasilania i silnika? Przy takich napędach tyrystorowych jest to wymagane ze względu na udary prądowe.
    No chyba że różnica jest widoczna przy większych mocach.
    Koniec końców podłączyłem pasujący wzmacniacz z innej maszyny co na złom poszła, najzwyklejszy DC pod zaciski A2 i któryś z 1d1 albo 1d2 nie pamiętam i wszystko działa, a nawet jest lepiej bo problemów już nie ma.

[/quote]
  • #7 21485487
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5130
    @zulugula 3 zaciski powiadasz? Możliwe że jest to silnik szeregowy ale i obcowzbudny. Na stojanie masz magnesowanie i szeregowe z twornikiem uzwojenie o malej rezystancji szeregowo z wirnikiem (szczotkami). Spotkałem też takie silniki.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy uruchomienia serwonapędu TDR700 współpracującego z silnikiem typu WSM2, który posiada dodatkowe uzwojenia pomocnicze. Silnik jest silnikiem prądu stałego, najprawdopodobniej obcowzbudnym, z osobnym zasilaniem pola magnetycznego (uzwojenie wzbudzenia) oraz uzwojeniem twornika. W napędzie stosowane są przekształtniki tyrystorowe pełnomostkowe, często z dwoma mostkami połączonymi antyrównolegle, co umożliwia regulację kierunku obrotów i prędkości. Silnik może mieć trzy zaciski prądowe, w tym uzwojenie stojana (pole) i twornika, a także wyjścia tachometru i termiczne. W praktyce do testów stosowano zasilacz warsztatowy 30V/10A, jednak nie zaobserwowano różnic w zachowaniu silnika przy podłączaniu dodatkowych uzwojeń. Silnik może być również silnikiem szeregowym lub mieszanym (obcowzbudnym z uzwojeniem szeregowym). Wskazano, że regulacja odbywa się przez zmianę napięcia/prądu wirnika, a wzbudzenie podłącza się do wyprostowanego napięcia sieci. W Polsce takie przekształtniki produkuje m.in. firma Apator z Torunia. Problemem pozostaje dokładne zrozumienie funkcji dodatkowych uzwojeń i bezpieczne podłączenie silnika do standardowego serwonapędu DC poza maszyną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA