logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dostęp do aplikacji internetowej na chipie T34 z oprogramowaniem układowym OpenBeken za pośrednictwe

ea2ehc 02 Lis 2024 21:38 1806 2
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21287015
    ea2ehc
    Poziom 2  
    Witam wszystkich i dziękuję osobom, które pomagają nam modyfikować te rzeczy. To jest mój pierwszy post i chociaż dużo czytałem, nie mogę znaleźć sposobu, aby dostać się do aplikacji internetowej z urządzenia przez mój telefon z Androidem. Załadowałem firmware openbeken bez problemu na chip T34, a następnie znalazłem piny z datasheet. Mogę kontrolować mój smartplug. Ale nie wiem, jak dostać się na stronę aplikacji internetowej, aby móc aktywować sterowniki lub na przykład utworzyć plik autoexe.bat. Skonfigurowałem webapp, ale nic się nie dzieje, może muszę zbudować lokalną sieć z routerem?

Jedna uwaga dla tych, którzy tego potrzebują: Jeśli nie masz konwertera 3.3v TTL zawsze możesz zrobić dzielnik napięcia z dwóch rezystorów (3k3 i 1k) na przykład i umieścić go na linii TX, która wychodzi z konwertera i dociera do wejścia TX układu, dzięki czemu napięcie 5v TTL zostanie zredukowane do około 3v. Mam nadzieję, że ten pomysł przyda się niejednemu.
    Dzięki za przeczytanie i mam nadzieję, że ktoś, kto miał ten sam problem co ja, będzie w stanie mi pomóc.

Pablo
  • REKLAMA
  • #2 21287144
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12808
    Czy można uzyskać dostęp do strony internetowej urządzenia za pośrednictwem przeglądarki? Wystarczy połączyć się z adresem IP urządzenia, a strona powinna załadować się poprawnie...

Na przykład:
    Interfejs użytkownika aplikacji webowej dla urządzenia BK7231T. .
    Jak to wygląda w Twoim przypadku? A może masz na myśli jakiś inny problem z ładowaniem strony?

A może... masz na myśli konkretnie aplikację internetową? Ta strona:
    Interfejs webowy konfiguracji urządzenia z adresem IP 192.168.0.163.
    Cóż, Web App to dodatek, który jest pobierany z Github, więc musisz mieć dostęp do Internetu, aby Web App działała. Alternatywnie, możesz hostować aplikację internetową samodzielnie w sieci lokalnej, na przykład używając do tego Home Assistant. https://www.elektroda.com/rtvforum/topic3995065.html

Najprostszym sposobem, aby to działało, jest po prostu wprowadzenie najpierw informacji o sieci Wi-Fi, aby OBK mógł sparować się z lokalną siecią Wi-Fi, a następnie uzyskać do niej dostęp przez Wi-Fi, gdy jest w trybie klienta Wi-Fi (nie przez niestandardowy punkt dostępu OBK z domyślnym adresem IP 192.168.4.1).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21288949
    ea2ehc
    Poziom 2  
    Bardzo dziękuję za udzielenie odpowiedzi i zrobienie tego tak szybko. Dziękuję również tym, którzy sprawiają, że cała ta praca jest możliwa. W końcu zrozumiałem, że aby uzyskać dostęp do strony na GitHub, musisz zaprogramować sieć WiFi, IP i bramę na urządzeniu, w moim przypadku wtyczce. Nie mam sieci WiFi, mam do niej dostęp przez telefon komórkowy, ale mogę go używać jako routera, do którego łączą się inne urządzenia, na przykład komputer osobisty. Na wypadek, gdyby ktoś znalazł się w takiej sytuacji, wyjaśniam kroki, które wykonałem, aby uzyskać dostęp do strony internetowej na GitHub. Rozumiem, że mamy już urządzenie sflashowane z doskonałymi instrukcjami od Elektrody.
    1- Podłącz urządzenie OpenBeken.
    2- Aktywuj tryb routera (sieć współdzielona) w telefonie komórkowym.
    3- Na komputerze osobistym pojawiają się dwie sieci, jedna z telefonu komórkowego i jedna z wtyczki OpenBeken.
    4- Podłączamy laptopa do sieci telefonu komórkowego i zapisuję na przykład adres IP 192.168.221.20 i bramę 192.168.221.1.
    5- Łączymy się z siecią OpenBeken (192.168.4.1), ale zachowujemy telefon komórkowy jako router, ponieważ w przeciwnym razie DHCP zmieniłby przypisania IP.
    6- Teraz, gdy łączymy się z urządzeniem OpenBeken, najpierw konfigurujemy adres IP, musi on mieć ostatni numer inny niż ten, który zapisaliśmy 192.168.221.10, na przykład maskę i bramę. Następnie konfigurujemy WiFi i sieć. W tym momencie wydaje mi się, że urządzenie już się restartuje.
    7- W tym momencie sieć OpenBeken zniknęła, łączymy się ponownie z siecią współdzieloną przez telefon komórkowy i uzyskujemy dostęp do adresu IP, który umieściliśmy w urządzeniu w naszym przykładzie 192.168.221.10. Jeśli wszystko poszło dobrze, pojawi się ekran urządzenia, a teraz po kliknięciu "uruchom aplikację internetową" możemy uzyskać dostęp do sieci na GitHub.

Te kroki, które opisałem, działają tylko wtedy, gdy utrzymujemy współdzieloną sieć komórkową i raz, ponieważ telefon przypisuje losowe adresy za każdym razem, gdy aktywujemy go w trybie routera. Jednak w moim przypadku pomogło zaprogramowanie autoexec.bat i wgranie najnowszej aktualizacji OTA. Jeszcze raz wielkie dzięki dla osób, które swoim wysiłkiem i czasem pomagają nam i publicznie ujawniają swoje postępy. Pablo.

****Jeśli coś pójdzie nie tak, wystarczy odłączyć i ponownie podłączyć urządzenie pięć razy w moim przypadku, a oprogramowanie układowe przejdzie w tryb bezpieczny, resetując IP do 192.168.4.1. Należy połączyć się z urządzeniem i w konfiguracji WiFi i WWW wybrać, aby sieć była otwarta, w ten sposób urządzenie tworzy własną sieć OpenBeken.****
REKLAMA