logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wysokie zużycie prądu po wymianie licznika Apator Otus 1 - co sprawdzić?

lopezszybki 04 Lis 2024 22:45 8958 29
REKLAMA
  • #1 21289799
    lopezszybki
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    witam

wysokie zużycie prądu _ mieszkam sam w domku (niewielkim) korzystam głównie z komputera, tv, lodówki, czajnika elektrycznego z rana, raz na tydzień odkurzacz, parę razy pralka _ zaszokował mnie ostatni rachunek _ wg którego zużywam 300 kWh średnio m-c, nie mam ogrzewania elektrycznego, przy czym ten rachunek jest za okres letni, światła jakoś nadmiernie nie palę normalnie, a nawet bardziej chyba oszczędnie. Założyłem, że tv i komputer chodzi 12 godz. to tak max 100 kWh na m-c. Problem pojawił się po wymianie licznika indukcyjnego na elektryczny apator otus 1. Pójdę do rejonu, poproszę o sprawdzenie licznika, ale podejrzewam, że to nic nie da. W skrzynce, gdzie jest przyłącze, są 3 liczniki: mój, sąsiada i 2 sąsiada. Wyłączam bezpiecznik, licznik przestał pracować. Po otrzymaniu rachunku na razie tak na krótko i orientacyjnie sprawdzam watomierzem poszczególne odbiorniki i:

tv - przez 4 godz. zużył około 0,6 kWh _ zaokrąglone
    komputer, głośniki, modem _ przez 6 godz. _ 0,6 kWh - zaokrąglone _ (mniej niż TV)
    w nocy spr. lodówkę
    w miarę oszczędnie korzystam z oświetlenia, nie mam pomp ciepła, klimatyzatorów, indukcji, działalności warsztatu itp _ generalnie komputer i tv, wracam z pracy, włączam obydwa, chodzą.

wg mnie gdzieś ginie 100 kWh
    nie wiem jak biegnie instalacja za licznikiem (domek nabyty od poprzedniego właściciela, sąsiadka przerabiała instalację na trójfazową, bo kiedyś przyjechali jacyś majstry i prosili o zgodę na rozpombowanie mojego licznika _ nie wyraziłem zgody. Nie jestem elektrykiem i nie wiem jak zacząć _ rejonu na pewno zgłoszę, ale przyjdą i powiedzą, że licznik jest ok, a rachunki zostaną. Sprawdzałem po przeróbce sąsiadki, tzn. w nocy jak się u niej paliło, a ja u siebie bezpieczniki wyłączyłem, to licznik się nie kręcił, jak wyłączyłem bezpiecznik główny, to u niej światło nie zgasło :)

od czego zacząć spr. instalacji wewnętrznej przyłącza? Przed wyjściem do pracy spisać licznik (wyłączając u siebie bezpieczniki (rozdzielnia w domu))?
  • REKLAMA
  • #2 21289829
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6602
    lopezszybki napisał:
    sąsiadka przerabiała instalacje na trój fazową bo kiedyś przyjechali jacyś majstry i prosili o zgodę na rozpombowanie mojego licznika _ nie wyraziłem zgody.

Słusznie, bo nie masz prawa rozplombować licznika ani wyrazić komukolwiek zgody na jego rozplombowanie. Taka zgodę wyrazić może jedynie ZE. ZE (ich pracownik) może to zrobić jeżeli jest taka potrzeba jak i też po interwencji zaplombuje licznik.
  • #3 21289857
    K3
    Poziom 30  
    Ocena: 429
    lopezszybki napisał:
    od czego zacząć spr instalacji wewnętrznej przyłącza ? Przed wyjsciem do pracy spisać licznik ( wyłaczaczajac u siebie bezpieczniki ( rozdzielnia w domu ) ?.

Pozostaje Ci szukanie, zaczynając od bezpiecznika głównego, a potem sprawdzając kolejne obwody.
    Wtedy dojdziesz do urządzenia z poborem lub ewentualnie obwodu z "wyciekiem".
    Bo może się okazać, że jeśli coś jest podłączone na "lewo", to akurat nikt nie korzystał z "darmowego" prądu, jak sprawdzałeś.
  • REKLAMA
  • #4 21289884
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3839
    Ewentualne sprawdzić małe pobory podłączone bez przerwy. Jak na przykład ładowarki, zasilacze pracujące na jałowym, itp.? W każdym domu trochę tego jest, ale nikt nie zwraca uwagi, bo prawie "prądu nie bierze" ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21289888
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3495
    lopezszybki napisał:

wg mnie gdzieś ginie 100 kWh Nie jestem elektrykiem i nie wiem jak zacząć
    Kupić licznik i włączyć na wejściu rozdzielnicy.
    To niewielka kasa (poniżej 100zł)
    Ocenisz różnice we wskazaniach.

Obecnie oceniasz "na oko" że za dużo o 100kW.
  • #6 21290128
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6077
    Bieżącą moc można wyliczyć z częstotliwości impulsowania diody, obok niej jest napisane 5000imp/kWh (nie patrz na tą poniżej kvarh) zmierz co ile sekund miga. Sprawdź o różnych porach dnia, wyłączaj różne odbiorniki sprawdź co ma największy wpływ.

Sprawdź o ile się zmienia wskazanie licznika w kolejnych dniach, zobacz czy dzienne zużycie osiąga jakieś wysokie wartości.

Czym grzejecie wodę?
  • #7 21290206
    Mobali
    Poziom 43  
    jarek_lnx napisał:
    Bieżącą moc można wyliczyć z częstotliwości impulsowania diody...
    Pod warunkiem, że wszystko jest sprawne.
    jarek_lnx napisał:
    ...obok niej jest napisane 5000imp/kWh (nie patrz na tą poniżej kvarh) zmierz co ile sekund miga.
    Taki pomiar "na oko" będzie wyjątkowo nieprecyzyjny. Jeśli zakłamy że licznik jest sprawny, to także zliczanie impulsów znacznie dokładniej wykona "maszyna".
    jarek_lnx napisał:
    Sprawdź o ile się zmienia wskazanie licznika w kolejnych dniach
    To nadal nie wyjaśni różnic między poprzednimi pomiarami (stary licznik) a obecnymi. Nie da się także wykryć i wykluczyć nielegalnych obwodów, obcego podpięcia, czy też upływów na jakimś obwodzie. Dla wykazania prawidłowości wskazań licznika najbardziej skutecznym rozwiązaniem jest metoda wskazana wyżej przez Kol. CYRUS2. Czyli drugi licznik użyty do weryfikacji wskazań urządzenia montowanego przez dystrybutora. Jeśli wskazanie będą rozbieżne należy to zgłosić, a po stronie dystrybutora jest weryfikacja i ewentualna wymiana licznika. Jeśli wskazania podobne - trzeba dokładnie przeanalizować pobory na wszystkich obwodach (najlepiej licznikiem) i szukać przyczyn ewentualnego zawyżonego poboru.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21290262
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Mobali napisał:
    Pod warunkiem, że wszystko jest sprawne.
    Autor mówi o dużej rozbieżności. Małych niedokładności w domowych warunkach nie wykryje, ale nie o to chodzi.
    U mnie w tej chwili LED miga co 4s (dla zwiększenia dokładności można zliczyć dziesięć mignięć) licznik ma 2500imp/kWh czyli w tej chwili pobieram ok 360W co ma sens bo pracowały w chwili pomiaru dwie lodówki pompa obiegowa i kilka drobnych urządzeń. Jakby wyszło 1kW to miał bym podejrzenie że coś jest nie tak. Jakby wyszło 500W to moja byle jaka metoda była by zbyt kiepska żeby coś stwierdzić.

Mobali napisał:
    Taki pomiar "na oko" będzie wyjątkowo nieprecyzyjny. Jeśli zakłamy że licznik jest sprawny, to także zliczanie impulsów znacznie dokładniej wykona "maszyna".
    Chodziło o metodę pomiaru mocy chwilowej która zawsze zadziała, możliwe że ten licznik ma funkcję pokazywania mocy chwilowej, jeśli ma i można ją wyklikać to lepiej.

Mobali napisał:
    To nadal nie wyjaśni różnic między poprzednimi pomiarami (stary licznik) a obecnymi.

Autor podejrzewa 100kWh błędu, czyli średnio 140W to jest różnica którą można wykryć prymitywnymi metodami
  • #9 21290329
    wiertacz
    Poziom 35  
    Ocena: 383
    Problem pojawił się bezpośrednio po wymianie licznika czy też po jakimś czasie ?

Jeśli bezpośrednio po wymianie to jest jeszcze taka opcja, że stary licznik był uszkodzony i zaniżał zużycie a nowy zlicza prawidłowo.
    Najbardziej jest to prawdopodobny przy licznikach trójfazowych.
  • #10 21290373
    DiZMar
    Poziom 43  
    wiertacz napisał:
    Jeśli bezpośrednio po wymianie to jest jeszcze taka opcja, że stary licznik był uszkodzony i zaniżał zużycie a nowy zlicza prawidłowo.

Słowo "uszkodzony" wziąłby w cudzysłów. Różnie to bywa z tymi "uszkodzeniami" liczników tarczowych. Gdy zostanie zmieniony na elektroniczny nie ma możliwości wpływania na "uszkodzenie" licznika. Nie twierdzę, że tak było w tym przypadku. Średnio biorąc liczniki elektronicznej wskazują więcej co nie znaczy, że zawyżają. U mnie po wymianie tarczowego licznika na elektroniczny zużycie jakby nieco zmalało. Nie analizowałem dokładnie ale było mniejsze niż z poprzednim licznikiem. Różnie to bywa po wymianie licznika tarczowego na elektroniczny.
  • #11 21290407
    lopezszybki
    Poziom 10  
    stary indukcyjny był na pewno uszkodzony _ wiem, bo wiem
    ale generalnie możliwe jest zużycie 515 kWh _ lipiec, sierpień - przy komputerze i TV włączonych jednocześnie
    na razie złożyłem reklamację do PGE _ zobaczymy
    pytanie, jak się ma do odczytów np. brak zera (neutralnego) w gniazdku _ chyba nijak, odbiornika nie ma podłączonego, z gniazdka nie korzystam (puchy na razie nie chce mi się otwierać i grzebać spr).

na dzień dzisiejszy mam wskazanie 1021 kWh _ od 1 lipca kurna nic, tylko się zastanowić _ 250 kWh na m-c
  • #12 21290422
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Nieraz słyszałem opowieści typu pewnie stary licznik zaniżał i coś mi się nie zgadza w tych bajkach. Zakład energetyczny bierze zdjęty licznik na badania, stwierdza że zaniżał załóżmy 30% i odpuszcza nie dochodząc swoich praw?
    Ja kiedyś zgłosiłem wadliwie zaciśniętą plombę, podejrzewam że drucik się wysunął monterowi. I założyli mi sprawę o "kradzież energii elektrycznej". Choć przez jedną plombę to jest fizycznie niemożliwe.

Jeśli stare elektomechaniczne były tak nie dokładne i tak zawodne to dlaczego miały tak długą legalizację, 15 lat jeśli dobrze pamiętam, a nowe elektroniczne mają połowę tego.
  • #13 21290513
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2876
    lopezszybki napisał:
    stary indukcyjny był na pewno uszkodzony _ wiem, bo wiem
    ale...

... nie powiem.

Napisz może coś o tym uszkodzeniu. Co było uszkodzone, jakie były objawy i skąd wiesz że był uszkodzony. Może to jest klucz do tego czemu nowy licznik zlicza więcej kWh niż stary?
  • #14 21290530
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ktoś_tam napisał:
    Może to jest klucz do tego czemu nowy licznik zlicza więcej kWh niż stary?

Nawet na pewno. Nie rozumiem porównania nowego licznika do poprzedniego uszkodzonego.
  • #15 21290556
    Matheu
    Poziom 25  
    Ocena: 303
    lopezszybki napisał:
    Stary indukcyjny był na pewno uszkodzony _ wiem, bo wiem
    LopezSzybki- czy chcesz rozwinąć ten temat?
  • #16 21290564
    DiZMar
    Poziom 43  
    Matheu napisał:
    lopezszybki napisał:
    Stary indukcyjny był na pewno uszkodzony _ wiem, bo wiem
    LopezSzybki- czy chcesz rozwinąć ten temat?

Przecież mu się podobał ten uszkodzony licznik. Tego tematu (uszkodzonego licznika) zapewne publicznie nie będzie rozwijał.
  • #17 21290800
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6626
    DiZMar napisał:
    Tego tematu (uszkodzonego licznika) zapewne publicznie nie będzie rozwijał.
    Widziałeś kiedyś taką sytuację, że licznik zaniża wskazania i odbiorca zgłasza to dostawcy, albo pyta na forum internetowym?
    Bo ja żadnego.
    Darcie japy i oskarżanie wszystkich dookoła zaczyna się gdy zużycie jest większe od poprzedniego.
    Ale gdy jest mniejsze, wszyscy nagle "morda w kubeł" i "cicho sza".
    Znajdź chociaż jednego odbiorcę, który po wymianie licznika zgłosił, że zużycie energii mu zmalało.
  • #18 21290882
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 752
    Te stare rumuńskie liczniki tarczowe miały kapitalną cechę - po jakimś czasie ścierała się ośka tarczy od dołu i tarcza zaczynała ocierać o nabiegunnik magnesu.
    Gdyby licznik się zatrzymał całkiem ZE szybko by go wymienił.
    Ale tu było sprytniej - stał przy małym poborze ale ruszał przy dużym...;)
  • REKLAMA
  • #19 21290916
    zbich70
    Poziom 43  
    gklub napisał:
    Ale tu było sprytniej - stał przy małym poborze ale ruszał przy dużym..
    A żeby było jeszcze ciekawiej, to w międzyczasie pojawiły się zasilacze impulsowe, których prąd obciążenia z sinusoidą niewiele miał wspólnego.
    Dla liczników indukcyjnych to spore wyzwanie, by te "szpilki" dokładnie zliczyć.
    A później pojawiły się liczniki elektroniczne, dla których przestało to być problemem.
  • #20 21290931
    DiZMar
    Poziom 43  
    zbich70 napisał:
    Znajdź chociaż jednego odbiorcę, który po wymianie licznika zgłosił, że zużycie energii mu zmalało.

Po co miałby ktoś zgłaszać? Przecież ZE "wie" o tym bez jakiegokolwiek zgłaszania. Ma przecież dane sprzed i po wymianie licznika. Dane gotowe do analizy.
  • #21 21290956
    pllub
    Poziom 21  
    Ocena: 114
    lopezszybki napisał:
    wg którego zużywam 300 kWh średnio m-c

Jak sam mieszkasz to dużo... U mnie 4 osoby, lodówka, zamrażarka, 2x telewizor + 2x dekoder, laptop + stacjonarka, czajnik elektryczy, ekspres do kawy, pralka, suszarka, oczyszczalnia, w lecie kilka dni wolnostojącej klimatyzacji, piekarnik elektryczny i w zeszłym roku miałem średnio ~310kWh/m-c.
    A CWU skąd masz? Może grzejesz prądem?
  • #22 21290959
    zbich70
    Poziom 43  
    DiZMar napisał:
    Przecież ZE "wie" o tym bez jakiegokolwiek zgłaszania.
    O czym"wie"? Odczyt zdalny póki co jest jeszcze daleki do 100%
  • #23 21290965
    arekb81
    Poziom 31  
    Ocena: 741
    Przecież tu się wszystko zgadza!

Komputer i telewizor po 12 godzin dziennie to jest ok. 200 kWh. Co autor sam zmierzył.
    Reszta sprzętów 100 kWh i mamy 300 kWh.
    Z tych 100 lodówka spokojnie zużyje 50.
  • #24 21291043
    DiZMar
    Poziom 43  
    zbich70 napisał:
    O czym"wie"? Odczyt zdalny póki co jest jeszcze daleki do 100%

Z ręcznego odczytu też można analizy robić. Co za różnica? Przecież ręczny odczyt jest tak samo wprowadzany do systemu jak zdalny.
  • #25 21291098
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1900
    lopezszybki napisał:
    na dzień dzisiejszy mam wskazanie 1021 kWh _ od 1 lipca

To jest średnio 8,3 kWh na dobę. Nie jest to szokująco dużo. Zwłaszcza że napisałeś że parę razy na tydzień włączasz pralkę.
    W jaki sposób podgrzewasz ciepłą wodę? Piec gazowy czy bojler elektryczny?
  • #26 21291869
    lopezszybki
    Poziom 10  
    'Komputer i telewizor po 12 godzin dziennie to jest ok. 200 kWh. Co autor sam zmierzył. Reszta sprzętów 100 kWh i mamy 300 kWh. Z tych 100 lodówka spokojnie zużyje 50."

rozumiem ze wszyscy siedzicie przy świece i pacierz klepiecie _ przecież to jest normalne korzystanie z energii elektrycznej _ tylko jakoś nikt nie dostaje takich rachunków _ Moze komputer i tv jednocześnie to z dużo _ kranów tez mam parę a obydwu nie odkręcam i nie zostawiam .

Pytanie jak podłączyć licznik ( podlicznik energii ) ?

tak wygląda zawodowo moja rozdzielnia :)

fazowy z ostatniego bezpiecznika powrót faza z licznika i neutralny z szyny ? Licznik F&F taki najprostszy będzie ok czy polecilibyście cos innego ?
    odnośnie starego licznika to wg mnie zanizał odczyt ( ale nie koniecznie musiał :) ) _ ja nie jestem jego włascielem kontroli dokonuje pge _ a za sprawdzenie z ich strony sie płaci to co mam zgłaszać skoro nie mam pewności :)

Widok rozdzielnicy elektrycznej z zabezpieczeniami i kablami w środku.

i pytanie jakie znaczenia maja zasilacze led 12 np taki dziwny on pobiera energie tylko w momencie załączenia oświetlenia ?

Widok na elektryczną rozdzielnię z licznikiem energii i złączem, część ściany pomalowana na szaro.

Widok rozdzielni elektrycznej z różnymi przewodami i zabezpieczeniami, w tym złączem typu Róża Wiatrów.

Dodano po 22 [minuty]:

>>21291098 piec gazowy

Dodano po 6 [minuty]:

woda ciepła - piec gazowy

watomierze
    komputer - 26 godz 14 minut _ zużycie komputer głośnik modem oświetlenie _ zużycie 1,428 kWh_ moc maksymalna 215 , W nie gram w gry generalnie muzyka net
    lodówka 18 godz 03 _ 2,01 kWh- pewnie latem częściej się złącza wiadomo temperatura
  • #27 21291959
    Mobali
    Poziom 43  
    lopezszybki napisał:
    ...jakie znaczenia maja zasilacze led 12 np taki dziwny on pobiera energie tylko w momencie załączenia oświetlenia ?
    Wszystko zależy od tego, jak podłączone są te zasilacze. Jeśli zasilacz jest stale pod napięciem, to oczywiście pobiera energię bez przerwy. Ile? To zależy od rodzaju zasilacza i jego klasy. Te najlepsze do niewielkich zestawów LED, mają deklarowany pobór jałowy poniżej 1W. Ale większe mogą zużywać znacznie więcej. Zwykle kilka, ale czasem kilkanaście czy nawet kilkadziesiąt watów. To wydaje się niewiele, ale jeśli zasilaczy jest dużo i pomnoży się tę liczbę przez wszystkie dni poboru, to może się pojawić całkiem istotna pozycja w bilansie zużycia energii. Podłącz po prostu taki zasilacz przez watomierz i sprawdź ile bierze bez włączonego oświetlenia. Ile masz takich punktów? Jak jest moc tych zasilaczy? Z tego zdjęcia niewiele wynika.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #28 21292057
    sp3ots
    Poziom 38  
    Ocena: 673
    Witam ! @lopezszybki
    A płyty indukcyjnej nie masz ?

Odczytaj prywatną wiadomość.
  • #29 21292132
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1900
    @sp3ots
    lopezszybki napisał:
    nie mam pomp ciepła, klimatyzatorów, indukcji, działalności warsztatu itp _ generalnie komputer i tv
  • #30 21292332
    dktr
    Poziom 26  
    Ocena: 729
    Mieszkam w bloku, sam, stały pobór mocy nawet jak nie ma mnie w mieszkaniu to 110 W, router, kilka kamer, rejestrator i trochę sprzętu radiowego na 5 i 60 GHz. Gdy uruchomi się lodówka to pobór wzrasta do 215 W. Jak jestem w mieszkaniu i mam uruchomiony pc, audio i radia krótkofalowe pobór oscyluje w okolicach 330 W. Przez 30 dni w takim trybie zużywam 200 kWh, średnio 6.8 kWh/doba. W weekendy pralka z 2 razy, i w tygodniu zmywarka z dwa razy. Mam swój podlicznik z portem rs485 i dokładnie analizuje sobie dane. Gdy przychodzi rachunek jest tam podany zakres dat których dotyczy pomiar, i gdy wpiszę te daty w swoją bazę danych mój podlicznik ma błąd w okolicach 0.5 kWh na dwa miesiące więc jest całkiem nieźle. Jak ogrzewasz ten dom? Nie masz pomp obiegowych? Polecam zainstalować sobie taki podlicznik, ja używam orno or-we-517, jest też wersja trójfazowa, potem przez rs485 podpięty pod esp8266 który dane wysyła na serwer. Mam to tak poustawiane że jak wychodzę z mieszkania i pobór przekracza te 150 W mam powiadomienie że coś nie wyłączone.

Ostatnie 60 dni.
    http://meteo.lipowa.net/orno/?sta=2024-08-28&db=dktr&sto=2024-11-05

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wysokim zużyciem energii elektrycznej po wymianie licznika indukcyjnego na elektroniczny model Apator Otus 1. Mimo oszczędnego korzystania z urządzeń, rachunek wynosi średnio 300 kWh miesięcznie, co jest zaskakujące, zwłaszcza w okresie letnim. Użytkownik planuje sprawdzenie licznika przez dostawcę energii, ale obawia się, że to nie przyniesie rezultatów. W dyskusji poruszane są różne metody diagnozowania problemu, takie jak sprawdzanie poboru energii przez poszczególne urządzenia, użycie dodatkowego licznika do weryfikacji, oraz analiza potencjalnych nielegalnych podłączeń. Użytkownicy sugerują również, aby zwrócić uwagę na urządzenia o niskim poborze energii, które mogą być stale podłączone, oraz na ewentualne uszkodzenia starego licznika, które mogły wpływać na wcześniejsze odczyty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA