logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kocioł gazowy termet - wejście zimnej wody rozgrzewa się do czerwoności

krzysl 45 10 Lis 2024 18:12 684 10
REKLAMA
  • #1 21297258
    krzysl 45
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam problem z kotłem gazowym kondensacyjnym, dwufunkcyjnym. Na wejściu zimnej wody widać na zdjęciu, rozgrzewa się do czerwoności, aż iskry lecą. Proszę o pomoc.

Fragment instalacji kotła gazowego z widocznymi rurami i iskrzącym elementem.

Dodano po 17 [minuty]:

Czy ktoś mi pomoże mam żonę w ciąży i się boję że może wybuchnąć dlatego nie grzeję
  • REKLAMA
  • #2 21297369
    damian1115
    Poziom 37  
    Ocena: 899
    Te rurki się na pewno rozgrzewają, czy to prześwituje(światło), ogień z komory spalania?
    Jeśli to jest z komory spalania, to iskry mogą się pojawić.
  • REKLAMA
  • #3 21297377
    krzysl 45
    Poziom 11  
    Rurki są bardzo gorące a szczególnie od zimnej wody ale tam niema komory spalania chyba jak wyłączę kocioł to jeszcze 10 minut syczy i jest czerwona złączka

Dodano po 1 [minuty]:

Jest odcięty gaz i prąd i 10 minut syczy i jest gorące

Dodano po 2 [minuty]:

Etykieta kotła gazowego Termet z instrukcjami i parametrami technicznymi
  • Pomocny post
    #4 21297390
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 617
    Witam.
    Zobacz czy kocioł ma w gniazdku i na samym kotle sprawny przewód "N" Często jak się upali to robi rurka za przewód.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 21297410
    krzysl 45
    Poziom 11  
    Dziękuję bardzo, myślę, że to będzie to. Zaraz ma przyjść elektryk, to mu podpowiem.
    Pozdrawiam.
  • #6 21297549
    emarcus
    Poziom 21  
    Ocena: 69
    krzysl 45 napisał:
    Dziękuję bardzo, myślę, że to będzie to. Zaraz ma przyjść elektryk, to mu podpowiem.
    Pozdrawiam.

Ambicja elektryka nie pozwala słuchać podpowiedzi klienta !
    Moderowany przez Topolski Mirosław:

Kol. na ten temat jeszcze nic nie wie.
    3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.
    3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.

• #7 21299925
    krzysl 45
    Poziom 11  
    nie wiem o co chodzi jak cos zle to przepraszam , problem został rozwiązany.
  • #8 21299961
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3662
    krzysl 45 napisał:
    nie wiem o co chodzi jak cos zle to przepraszam , problem został rozwiązany.

Wypadałoby jeszcze napisać jak.
  • REKLAMA
  • #9 21300331
    krzysl 45
    Poziom 11  
    Pomógł Mi Michał 74 przewód N jakimś cudem się odłączył .
    Rurka robiła za przewód N
  • Pomocny post
    #10 21300567
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 617
    Wychodzi na to że nie pierwszy i nie ostatni raz takie cudo.
    Znajomemu w kuchni gazowej grzała się własnie rurka z gazem.. Postanowił ją wymienić (o czym myślał nie wiem) i go poraziło podczas odkręcania.
    Mieszkanie w bloku z wielkiej płyty układ z gniazdka do gniazdka i gdzieś puściło."N"
    Pozdrawiam.
  • #11 21440986
    krzysl 45
    Poziom 11  
    Pomógł Mi Michał 74

Podsumowanie tematu

✨ W kotle gazowym kondensacyjnym dwufunkcyjnym Termet pojawił się problem z nadmiernym nagrzewaniem się rury na wejściu zimnej wody, która rozgrzewała się do czerwoności i iskrzyła. Pomimo odcięcia gazu i prądu, rurka nadal była gorąca i syczała przez około 10 minut. Przyczyną okazał się uszkodzony lub odłączony przewód neutralny ("N"), który powodował przepływ prądu przez metalową rurkę, co skutkowało jej przegrzewaniem. Po interwencji elektryka i ponownym podłączeniu przewodu neutralnego problem został rozwiązany. W dyskusji podkreślono, że takie awarie przewodu neutralnego mogą być niebezpieczne i zdarzają się również w innych instalacjach gazowych, powodując ryzyko porażenia prądem i przegrzewania elementów metalowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA