logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak podłączyć licznik quada do wyświetlania biegów i prędkości? Schemat?

Tomkoff 13 Nov 2024 00:18 3078 5
ADVERTISEMENT
  • #1 21300849
    Tomkoff
    Level 9  
    Rate: 37
    Witajcie
    Proszę o podpowiedź w jaki sposób podłączyć licznik do instalacji quada tzn. potrzebny schemat od strony licznika.
    Licznik posiada trzy złącza, udało mi się ustalić że złącze trzypinowe jest do czujnika prędkości, drugie złącze od kontrolek świateł, (mam już podłączone)
    Zostało trzecie złącze które odpowiedzialne jest od pokazywania info o biegach
    Problem jest również taki że licznik nie wyświetla żadnej prędkości - nie świeci nawet 0

Licznik jak na zdjęciu
    Licznik do quada z trzema złączami i przewodami
    Pytałem o schemat sprzedającego niestety bez odzewu
  • ADVERTISEMENT
  • #2 21300907
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    Help: 2031
    Rate: 5149
    @Tomkoff Zasilanie pomiaru prędkości (chyba czerwony przewód) podłączyłeś do +12 VDC i czarny, ewentualnie zielony do masy? Masz w tym quadzie wyjście ze skrzyni biegów z przełącznika informującego o zapiętym aktualnie biegu?
  • ADVERTISEMENT
  • #3 21302066
    Tomkoff
    Level 9  
    Tak, mam wyjście z informacją o biegach.

Czyli czujnik prędkości powinien być zasilany z instalacji quada? Myślałem że z licznika?
  • ADVERTISEMENT
  • ADVERTISEMENT
  • #5 21302233
    Tomkoff
    Level 9  
    Po włączeniu zapłonu ekran świeci na zielono ale żadna prędkość się nie wyświetla - pusty ekran,
    kontrolki świateł podłączyłem
    W komplecie była wiązka 3 pin która pasuje do czujnika prędkości pod warunkiem że zasilanie było by z licznika
    Wcześniej był taki sam licznik ale wiązka spalona więc odbudowuję całość.
  • #6 21302408
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    Help: 2031
    Rate: 5149
    Trochę to dziwne, bo niedawno zmieniałem w swoim skuterze z analogowej deski na podobna cyfrowa tyle że LEDową i licznik wyświetla zero. Poszukaj w Sieci opisu kolorów przewodów i połączeń, ja gdzieś znalazłem. Może Ci to pomoże Schemat cyfrowej deski rozdzielczej z kolorami przewodów. ?
    Bez gwarancji bo Chińczycy stosują dowolna kolorystykę przewodów do tego typu wyrobów. Zależy od producenta.
ADVERTISEMENT