Chciałbym zbudować u siebie w domu system smarthome, rozpoczynając od modernizacji ogrzewania, i mam zagwozdkę, w który system pójść. Na start zależy mi na sterowaniu z telefonu przez internet temperatury poszczególnych pomieszczeń (włącznie z harmonogramem godzinowym), włączeniem ogrzania wody przy założeniach: Posiadam piec dwufunkcyjny Thermona THERM 28 KDC, który aktualnie współpracuje ze sterownikiem Honeywell CR 04 (z czujnikiem temperatury zewnętrznej, komunikacja opentherm). W domu zastosowane jest ogrzewanie podłogowe wodne (4 pętle dla 3 pomieszczeń) oraz ogrzewanie kaloryferami -> potrzebuję 16 głowic.
Mam mętlik w głowie, chciałem się zdecydować na szeroko dostępne rozwiązania zigbee/tuya, ale nie widzę sterowników, które komunikują się w standardzie opentherm. Z rozwiązań rynkowych widzę, że sterowniki Tech/sinum mają takie rozwiązanie, np. Opentherm St-2801 (reszta elementów zestawu dość droga) -> czy warto tyle wydać na ten system? Oraz tańszy system od provisolar (PH-PK25-p225), ale same urządzenia wyglądają już leciwie. Proszę o pomoc w wyborze systemu, przy założeniu, że elementy sterujące będą w tym samym ekosystemie (o ile to poprawne założenie
.
Mam mętlik w głowie, chciałem się zdecydować na szeroko dostępne rozwiązania zigbee/tuya, ale nie widzę sterowników, które komunikują się w standardzie opentherm. Z rozwiązań rynkowych widzę, że sterowniki Tech/sinum mają takie rozwiązanie, np. Opentherm St-2801 (reszta elementów zestawu dość droga) -> czy warto tyle wydać na ten system? Oraz tańszy system od provisolar (PH-PK25-p225), ale same urządzenia wyglądają już leciwie. Proszę o pomoc w wyborze systemu, przy założeniu, że elementy sterujące będą w tym samym ekosystemie (o ile to poprawne założenie