logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modernizacja kotła Thermagen DuoX 30: Sterownik Honeywell ATC928 i OT?

Dallinek 26 Lis 2024 20:06 375 2
REKLAMA
  • #1 21321081
    Dallinek
    Poziom 1  
    Cześć
    Mam kocioł Thermagen DuoX 30 w szeregowcu. Na dole ogrzewanie podłogowe, na piętrze i poddaszu grzejniki. Instalacja wykonana przez dewelopera w taki sposób, że dla podłogówki jest dodatkowy mieszacz z pompą (nie ma sprzęgła hydraulicznego). Na kotle nastawione obecnie 45 st. C. Obecnie sterowanie jest przez termostat on/off bezprzewodowy Salus'a ustawiony w miarę najchłodniejszym pomieszczeniu (piętro wychładza się zazwyczaj szybciej niż parter).

Chciałbym trochę to zmodernizować i usprawnić - wymieniając na sterownik Honeywell ATC928 + głowice termostatyczne (w późniejszym czasie dołożenie automatyki do podłogówki).

W związku z tym mam kilka pytań:

• czy ten sterownik połączony bezprzewodowo z kotłem będzie działał na protokole OT?
    • czy możliwe jest uzyskanie takiego działania systemu, aby dążył on do osiągnięcia, a później utrzymania temperatury w domu bez wyłączania kotła (regulacja parametrów pracy kotła przez sterownik OT)?
    • czy takie działanie ma szansę być bardziej ekonomiczne niż działanie start-stop?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21321206
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2627
    Poszukaj tu na Elektrodzie jak powinna wyglądać taka instalacja i jak powinna być sterowana.
    Podstawą regulacji ogrzewania podłogowego jest regulacja pogodowa, a bez sprzęgła to tylko to będzie działać "jakoś", ale nigdy dobrze.
  • #3 21337990
    DoradcaThermagen

Poziom 6  
    Ocena: 3
    Dallinek napisał:
    Cześć
    Mam kocioł Thermagen DuoX 30 w szeregowcu. Na dole ogrzewanie podłogowe, na piętrze i poddaszu grzejniki. Instalacja wykonana przez dewelopera w taki sposób, że dla podłogówki jest dodatkowy mieszacz z pompą (nie ma sprzęgła hydraulicznego). Na kotle nastawione obecnie 45 st. C. Obecnie sterowanie jest przez termostat on/off bezprzewodowy Salus'a ustawiony w miarę najchłodniejszym pomieszczeniu (piętro wychładza się zazwyczaj szybciej niż parter).

Chciałbym trochę to zmodernizować i usprawnić - wymieniając na sterownik Honeywell ATC928 głowice termostatyczne (w późniejszym czasie dołożenie automatyki do podłogówki).

W związku z tym mam kilka pytań:

• czy ten sterownik połączony bezprzewodowo z kotłem będzie działał na protokole OT?
    • czy możliwe jest uzyskanie takiego działania systemu, aby dążył on do osiągnięcia, a później utrzymania temperatury w domu bez wyłączania kotła (regulacja parametrów pracy kotła przez sterownik OT)?
    • czy takie działanie ma szansę być bardziej ekonomiczne niż działanie start-stop?

Pozdrawiam

Na wszystkie pytania odpowiedź jest TAK
    Konto firmowe:
    Thermagen
    Warszawska 50, Nowy Dwór Gdański, 82-100 | Strona WWW: www.thermagen.pl
REKLAMA