logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego kontrolka ładowania akumulatora miga podczas jazdy? Alternator?

pinochio 21 Lis 2024 10:43 4176 9
  • #1 21312368
    pinochio
    Poziom 11  
    Ocena: 76
    Wznawiam zamknięty temat.

Coś mi dalej rozwala akumulator. Jak pisałem w zamkniętym temacie, ostatnio alternator był zamontowany po regeneracji i już wtedy miałem dziwne zachowania, że kontrolka akumulatora w czasie jazdy czasami kilka razy na sekundę się zapalała i gasła. W marcu wyjechałem na 8 miesięcy z kraju, auto stało cały czas w garażu, okazało się teraz po powrocie, że akumulator był całkowicie rozwalony i nie dawał się naładować do wymaganego napięcia. Wymieniłem akumulator, kupiłem używany ale w bardzo dobrym stanie, auto odpaliło, ale znów zauważyłem to dziwne zachowanie kontrolki ładowania, że podczas jazdy na krótko się ona ze dwa razy zapala i gaśnie. Po przyjechaniu do domu, mierzę napięcie akumulatora przy wyłączonym silniku, 12,80 V, po odpaleniu silnika pomiar wskazuje 14,34 V, tak jakby ładowanie było, po wyłączeniu silnika, bateria wskazuje 12,90 V. Czy może być tak, że w trakcie jazdy co jakiś czas nie mam ładowania jak należy i kontrolka nie zapala się na stałe?
  • #2 21312377
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1603
    Mierzyłeś na obrotach silnika 2000, czy na jałowym biegu?
  • Pomocny post
    #3 21312389
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2951
    Zainwestuj kilkanaście zyla w taki miernik i będziesz wiedział co się dzieje w instalacji pojazdu podczas jazdy

Cyfrowy miernik napięcia akumulatora z wynikiem 12.4V

Poza tym w pełni naładowany akumulator nigdy nie przekroczy 13.2V
    Biorąc pod uwagę fakt, że w momencie pomiaru z akumulatora jest czerpany prąd (lampka, radio, systemy alarmowe) to owe napięcia są bardzo dobre.
  • #4 21312399
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ocena: 365
    Woltomierz nic nie wniesie, tam może być regulator z jednoprzewodową komunikacją z CEM.
    Takie miganie bardziej sugeruje uszkodzenie tego modułu niż samego alternatora.
    Wymiana całego alternatora byłaby lepszym rozwiązaniem.
  • Pomocny post
    #6 21312417
    user64
    Poziom 35  
    Ocena: 688
    Jak dla mnie to luźny przewód i dlatego miga przy wstrząsach, a ładowanie jest dobre.
  • #7 21312418
    pinochio
    Poziom 11  
    kindlar napisał:

Na jałowym biegu, byłem sam, auto musiałem zostawić na ręcznym.
    user64 napisał:
    Jak dla mnie to luźny przewód i dlatego miga przy wstrząsach, a ładowanie jest dobre.

Migało osiem miesięcy temu i teraz (wczoraj i dziś) przeważnie ze dwa razy po krótkim odcinku jazdy na gładkiej jezdni, w krótkim odstępie i potem już w czasie dalszej jazdy nie migało, nawet jeżdżąc po wertepach.
    sanfran napisał:
    Zainwestuj kilkanaście zyla w taki miernik i będziesz wiedział co się dzieje w instalacji pojazdu podczas jazdy

Fajne, kupiłem, 21,89 z dostawą na jutro, najtaniej by było obecnie 21,34 z dostawą na sobotę.
  • #8 21322555
    pinochio
    Poziom 11  
    kindlar napisał:

Ostatnio mierzyłem na obrotach silnika 2000 i nic się nie zmienia w stosunku do jałowego biegu, 14,7-14,9 V. Ale z tym miganiem kontrolki jest coś nie tak, co jakiś czas mi zamiga i to już nie dwa razy raz za razem, tylko w dużym odstępie czasu ale też przeważnie dwa razy podczas jednej jazdy. Kupiłem ten miernik i w czasie jazdy nic szczególnego nie zauważyłem, 12,8 V bez odpalania, przy przekręceniu stacyjki trochę spada, bo wiadomo, kontrolki, radio, po odpaleniu silnika 14,7-14,9 V i to samo w czasie jazdy, czasami pokaże i 15 V, po wyłączeniu silnika nawet 13,2 V.
  • #9 21322607
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ocena: 365
    Mastertech napisał:
    Woltomierz nic nie wniesie,

Nie wiadomo z jakim alternatorem mamy do czynienia. Ford był pionierem we wprowadzaniu regulacji napięcia i prądu, opracował swój własny system który został wyparty przez standard jednoprzewodowego K-Line
  • #10 21322759
    pinochio
    Poziom 11  
    Tu, w zamkniętym temacie są jego zdjęcia. Mój znajomy mechanik mi mówił, że dał go do regeneracji do jakiegoś Bosha i za 350 zł go zregenerowali, to chyba ten komutator też wymienili?
    Byłem u jednego elektryka samochodowego, mówił, że może sprawdzić na komputerze. Czy aby na pewno i czy to się opłaci?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z migającą kontrolką ładowania akumulatora podczas jazdy, co może sugerować problemy z alternatorem lub instalacją elektryczną. Po regeneracji alternatora i wymianie akumulatora, kontrolka nadal miga sporadycznie. Pomiar napięcia akumulatora wykazuje wartości 12,80 V przy wyłączonym silniku oraz 14,34 V po uruchomieniu, co wskazuje na prawidłowe ładowanie. Użytkownicy sugerują sprawdzenie regulatora napięcia, luźnych przewodów oraz ewentualne skanowanie systemu komputerowego w celu diagnozy. Wskazano również na różnice w napięciu w zależności od obrotów silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA