logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór zewnętrznego modemu LTE lub 5G jako łącze zapasowe

prozac2 30 Lis 2024 00:33 1236 6
REKLAMA
  • #1 21325981
    prozac2
    Poziom 10  
    Witam,

Proszę o pomoc w dobraniu zewnętrznego modemu LTE/5G jako łącze zapasowe. Miejsce montażowe to maszt na dachu budynku lub na dachu w szczelnej puszcze z tworzywa zamontowanej na kominie.
    Wymagania:
    -zasilanie POE,
    -stabilność pracy,
    -dobra relacja koszt/wydajność - w zasadzie jako backup wystarczy 50/5 Mbps,
    -połączenie z routerem po ETH.

Po analizie sprzętu na rynku wpadły mi w oko Nokie FastMile ze względu na możliwość nabycia ich już z zasilaczem POE, choć nie jest to najtańsze rozwiązanie. ZTE WF830 można nabyć taniej, ale niewiele osób wypowiada się w temacie wykorzystania samego ODU i jego zasilania bez IDU (ponoć zasilacz 24V od Ubiquiti pasuje). Modemy ZTE/Nokia 5G też biorę pod uwagę tylko ze względu na cenę, brak mi przekonania do zastosowania ich jako łącze backupowe.

Poniżej wyniki NetMonster i Speedtest ze smartfona. Smartfon często przełączał się pomiędzy 5G a LTE, więc wyników załączyłem więcej.

Zrzut ekranu z wynikami testu SpeedTest na smartfonie z siecią 5G.
    Zrzut ekranu z aplikacji Network Cell Info Lite pokazujący parametry sieci 5G.
    Zrzut ekranu z aplikacji Network Cell Info Lite pokazujący dane sieci komórkowej 5G i LTE od operatora Play, z informacjami o ręcznym wyborze trybu i różnych parametrach sygnału.
    Zrzut ekranu aplikacji Network Cell Info Lite pokazujący dane związane z sygnałem 5G.
    Zrzut ekranu aplikacji Network Cell Info Lite pokazujący szczegóły połączenia 5G i LTE.
    Zrzut ekranu z aplikacji Speedtest na smartfonie, pokazujący prędkość pobierania 445 Mbps i wysyłania 59,2 Mbps, z pingiem 22 ms i jitterem 5 ms.
    Zrzut ekranu aplikacji Network Cell Info Lite z danymi połączenia LTE.
    Zrzut ekranu aplikacji Network Cell Info Lite pokazującej parametry sieci LTE z informacjami o sygnale.
    Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster, pokazujący szczegóły połączenia LTE dla sieci Play.
    Zrzut ekranu aplikacji NetMonster z wynikami połączenia LTE/5G na smartfonie.
    Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster pokazujący testy sieci LTE i 5G w Siemianowicach Śląskich.
    Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster pokazujący szczegóły sygnału 4G LTE i 5G, w tym parametry RSRP, RSRQ, eNb, CID oraz PCI dla różnych pasm.
    Zrzut ekranu z wynikami testów sieci LTE/5G z aplikacji NetMonster na smartfonie.
    Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster pokazujący parametry sieci 5G i LTE w Siemianowicach Śląskich.
  • REKLAMA
  • #2 21326113
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 863
    >>21325981
    Zaraz mnie tu jeden kolega za sugestie napadnie. Patrzyłeś na mikrotika?
    Lhg6 - 700pln, agregacja 2 pasm mimo 2x2
    Lhg18 - 1000pln, agregacja 4 pasm, mimo 2x2
    Atl18 -1000pln agregacja 4pasm mimo 4x4

Poe at/af. Modemy w złączach. Lhg6 zlacze mpcie, ale lhg18 i atl mają zlacze m.2 więc możesz kiedyś w prszlosci wymienić modem na 5G jakbyś bardzo chciał (dzisiaj taki modem to że 700pln).
    Gotowych modeli z fabrycznie zamontowanym modemem 5g nie mają, no ale to backup.
    Wszystkie 3 mają rzadko spotykana cechę czyli radiator podpięty do modemu i wystawiony naczewnatrz. W zamkniętej puszcze w gorący dzień modem potrafi się gotować osiągając i powyzej 80C. Blisko granicy przy której się wylaczy.
  • REKLAMA
  • #3 21326207
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5748
    Oczywiście że jestem przeciw, jak ma wydawać 1100 zł to jaki jest sens wydawania takiej kasy na sprzęt bez 5G w sytuacji gdy w domu ma zasieg na 5G N78 w Play i ponad 400Mb/s na teście na telefonie, mozliwe ze na zew. CPE 5G uzyska łacze ponad 600-700Mb/s na DL i ponad 100Mb/s na UL. No i raczej nie ważne ze to zapas bo moze się okazać ze 5G na N78 bedzie szybszer od internetu podstawowego.
    Łączysz się z N78 czyli 5G3500 z BTS-a Play na kominie Ciepłowni z drugiego sektora który świeci na 120 stopni czyli na ciebie, kotwica LTE2600 jest realizowana z BTS-A na Śląskiej 9 z 1 sektora bo on świeci na azymut 55 stopni lub z BTS-a na Powstańców 13 tez 1 sektor bo on jest na azymut 0. Ogólnie działa agregacja N78+LTE2600, parametry sygnału na LTE2600 poprawne ale SINR słaby, wynika to z lokalizacji i zasiegu LTE z 2 sektorów. Na 5g3600 z Olimpijskiej parametry sygnału w domu dostateczne, wybór zew. CPE 5G/LTE optymalny i jak najbardziej poprawny jesli chcesz wydać konkretna kasę na wspólczesny sprzet. Pozwolenie na 5G3500 N78 na Powstańców jeszcze nie działa ale są szanse ze Play je odpali.
    Masz tez zasieg N78 w T-mobile i Orange z Pszczelniczej i z 2 BTSów na św.Barbary.
    Podobnie jak w PLAY prędkości ponad kilkaset Mb/s a nawet w okolicy 1Gb/s jak najbardziej mozliwe do uzyskania. Jak ma być tanio to zew. CPE LTE za 300 zł z agregacją 2 pasm LTE2600+2100 z Powstańców LUB Śląskiej ale nie za 700 zł bo za tyle to można mieć sprzet z 5G.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21326342
    prozac2
    Poziom 10  
    Testy był robione na dachu, nie widzę sensu modem wystawiać w oknie jeśli mam już okablowanie na dachu. Modemy Mikrotika nie biorę pod uwagę - relacje koszt/niezawodność/cena nie są rewelacyjne. Odnośnie sieci nastawiam się obecnie głównie na PLAY.
    matek451 - czy mógłbyś coś jeszcze doradzić odnośnie konkretnych modeli CPE LTE bo jest tego na rynku trochę? Po lekturze wielu tematów zauważyłem że są modele z antenami mniej lub bardziej kierunkowymi a nie mam pewności jaki model będzie najlepszy w mojej lokalizacji. Czy lepiej wejść w gotowca z Nokią Fastmile LTE czy kombinować z samym ODU ZTE WF830 bądź iść w coś innego z LTE?
  • REKLAMA
  • #5 21326432
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 863
    prozac2 napisał:
    Modemy Mikrotika nie biorę pod uwagę - relacje koszt/niezawodność/cena nie są rewelacyjne.

Co do kosztu to zgoda. Nie jest to najtańsze rozwiazanie; ale funkcjonalność jest nieograniczona. Co do niezawodności to widzę że się kolegi matek juz naczytałes, więc przekonywał nie będę. Zadowolenia z wyboru. Na pewno będzie najnowsze, najszybsze, taki jaki musi być backup.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21327509
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5748
    WF830 to nie jest zestaw zasilany przez injector POE, sklada się z routera wewnętrznego IDU z portem WAN POE zasilającego zew. ODU czyli modem LTE 6 KAT. zintegrowanego z anteną MIMO2X2.
    Z tanich CPE LTE Nokia 4G05-b jest zasilana POE , to jest router zew. z modemem LTE zintegrowany z anteną zew. Koszt 300 zł jest bardzo dobry w stosunku do jego mozliwości, dlatego jak ma to być rozwiązanie budzetowe do PLAY i agregacji LTE2600+2100 z okolicznych BTS-ów, ma antenę kierunkową.
    Ale zwróciłem uwagę ze w twojej lokalizacji masz w PLAY zasieg na N78 wiec warto rozważyć zakup zew. CPE 5G/LTE, koszt 700-120 zł ale tpo zupełnie inny poziom technologiczny, osiagi w granicach 500-900Mb/s na N78 sprawiają ze takie łacze moze być pełnoprawnym zamiennikiem dla światłwodu tam gdzie występuje jego brak czy też jako szybki backup dla niego.
    Na rynku od kilku lat jest kilka takich CPE 5G/LTE, za uzywane starsze MC7010, Nokia FastMile 5G14-B , Askey RTL 6300 czy Huawei H312-371 ( bez obsługi N1) lub pochodzacy z T-mobie problematyczny WNC 5G.
    Z nowszych MC889, MC889A PRO, H352-381 , TP-LINK NE210.
    Oczywiście ty dokonujesz wyboru bo to twoja kasa, naturalną rzecza jest ze wobec faktu ze masz zasieg N78 u 3 operatorów poinformowanie cię o tym a osiagi z kartą PLAY na telefonie łaczącym się z BTS-em 5G N78 pokazują jak wyglada jego potencjal upoważniają do przedstawienia ci takiego sprzętu.
    Nie wszystkim sie to niestety podoba i forsują rozwiązania firmy która nie posiada zew. CPE 5G/LTE a sprzęt CPE LTE za 1100 zł jest w tym wypadku kosmicznym nieporozumieniem.
    Przede wszystkim do BTS-ów PLAY z LTE2600+2100+1800+800 masz niedaleko , okolice Obwodowa/Komuny P. nie wymagają więc zakup sprzętu z bardzo duzym zyskiem anteny w CPE 5G.
    Tym bardziej wydawanie 700 zł na sprzęt z modemem 2 CC CA do LTE wg. mnie jest nieopłacalne.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21339509
    prozac2
    Poziom 10  
    >>21327509 >>21327509 >>21327509 Dziękuję za wyczerpującą temat radę, leci kawka! Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje zewnętrznego modemu LTE/5G jako łącza zapasowego, z wymaganiami dotyczącymi zasilania POE, stabilności pracy oraz relacji koszt/wydajność. Rozważane są modele Nokii FastMile oraz ZTE WF830, z uwagi na ich funkcjonalność i cenę. Użytkownik zwraca uwagę na różne opcje CPE LTE, w tym modele z antenami kierunkowymi, oraz na możliwość uzyskania lepszych prędkości z modemami 5G, zwłaszcza w lokalizacji z dobrym zasięgiem N78. W dyskusji pojawiają się także sugestie dotyczące Mikrotika oraz innych modeli, które mogą spełniać wymagania użytkownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA