logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja gniazdka 230V w garażu podziemnym (nie pod ładowanie samochodu) - formalności i przepisy

Sajmon_Szy 30 Lis 2024 10:08 1320 1
  • #1 21326153
    Sajmon_Szy
    Poziom 9  
    Chciałbym zainstalować gniazdko elektryczne 230 V w komórce lokatorskiej znajdującej się w garażu podziemnym budynku wielorodzinnego, aby móc zasilić odkurzacz, elektronarzędzie, jakieś dodatkowe oświetlenie. Plan zakłada instalację gniazdka 230V w formie ERBetki z zabezpieczeniem różnicowo-prądowym i bezpiecznikiem 16A (gotowce do kupienia), poprowadzenie przewodu z pomieszczenia licznikowego, które znajduje się bardzo blisko komórek. Zamierzam wpiąć się za licznikiem z Tauronu w obwód należący do mojego lokalu, co oznacza, że mowa o mojej części instalacji. Przewód poprowadziłbym wcześniej przygotowanymi trasami kablowymi, które obecnie służą do oświetlenia komórek. Byłby to osobny obwód w osobnym peszlu.

Zarządca budynku twierdzi, że taka instalacja może zostać wykonana bez dodatkowych pozwoleń czy projektów, o ile zajmuje się tym osoba z uprawnieniami elektrycznymi i jest potwierdzone, że obwód podpięty jest pod mój licznik. Z kolei zarząd wspólnoty nalega na przygotowanie projektu elektrycznego wykonanego przez elektryka projektanta, konsultacje z projektantem budowlanym lub inne formalności, argumentując, że taka instalacja może wpłynąć na bezpieczeństwo przeciwpożarowe (np. ryzyko pożaru mogłoby skutkować problemami z ubezpieczeniem).

Dla porównania: w innych budynkach zarządzanych przez tę samą firmę podobne instalacje były realizowane bez większych przeszkód, ale tam nie było garaży podziemnych. Co więcej, gdy instalowano elektrozamki w naszym budynku, również w garażu, zasilane 230 V, nikt nie wymagał projektu ani zgody, mimo że były podłączane do istniejących obwodów oświetlenia w garażu.

Moje pytania brzmią:
    1. Czy rzeczywiście konieczne jest przygotowanie projektu elektrycznego zgodnie z przepisami prawa?
    2. Jakie są formalne wymagania (np. dotyczące przepisów przeciwpożarowych) w przypadku tego typu instalacji w garażu podziemnym?
    3. Jakie kroki powinienem podjąć, aby zgodnie z przepisami zrealizować taki obwód?
    4. Czy orientacyjnie mogę prosić o wycenę takiej usługi, zakładając, że zlecam ją elektrykowi z odpowiednimi uprawnieniami?

Z góry dziękuję za odpowiedź i wszelkie wskazówki!
    AI: Czy możesz podać, jakie konkretne przepisy prawne lub regulacje dotyczą instalacji elektrycznych w garażach podziemnych w Twoim regionie?
    Nie znam ich.
    AI: Jakie dokładnie obawy dotyczące bezpieczeństwa przeciwpożarowego i ubezpieczenia ma wspólnota mieszkaniowa, i czy istnieją jakieś dokumenty lub wytyczne, które musisz spełnić?
    Nie, to gdybanie zarządu.
  • #2 21326805
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15467
    Sajmon_Szy napisał:
    Z kolei zarząd wspólnoty nalega na przygotowanie projektu elektrycznego wykonanego przez elektryka projektanta, konsultacje z projektantem budowlanym lub inne formalności, argumentując, że taka instalacja może wpłynąć na bezpieczeństwo przeciwpożarowe (np. ryzyko pożaru mogłoby skutkować problemami z ubezpieczeniem).

No i prawidłowo.
    Sajmon_Szy napisał:
    Co więcej, gdy instalowano elektrozamki w naszym budynku, również w garażu, zasilane 230 V, nikt nie wymagał projektu ani zgody, mimo że były podłączane do istniejących obwodów oświetlenia w garażu.

Skąd takie przekonanie?
    Wszystko musi być na piśmie i zatwierdzone, także sam operator może mieć zastrzeżenia, poza tym
    1. Bezwzględnie.
    2. Powinny być zawarte w dokumentacji powykonawczej do której dostępu nie będziesz miał.
    3. Pisemne zgody wszystkich zainteresowanych stron.
    4. Nie.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA