logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego taśma LED w lampie z marketu miga i niektóre diody gasną?

shnek 03 Gru 2024 19:47 360 6
REKLAMA
  • #1 21331405
    shnek
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Dzień dobry,

Mam problem z lampą z marketu z taśmą LED która po czasie (mniej niż 2 lata) zaczęła mi migać (ale tylko niektóre diody, nie "cała" taśma równomiernie), a później niektóre diody przestały świecić. Zanim wyrzucę to do śmieci jestem ciekaw dlaczego tak się dzieje, zwłaszcza żeby nie kupić kolejnego dziadostwa tylko coś co posłuży dłużej. Cała lampa, zasilacz i taśma były kupowane jako gotowy produkt.

Załączam dwa zdjęcia:
    - zdjęcie jak lampa świeci z jedną częścią z dyfuzorem i drugą bez
    - zdjęcie zasilacza i tego jak podłączony jest do taśm
    Zdjęcie zasilacza lampy LED z połączeniami przewodów. Obraz przedstawia lampę LED z taśmą świetlną, w której jedna część jest odkryta, ukazując migające diody.

Zmierzyłem napięcie DCV na początku i końcu taśmy bez dyfuzora, wyszło mi 18,5V i 18,3V.

Jeśli zdjęcie z zasilacza jest niewyraźne, to załączę również to co jest napisane na nim:
    INPUT: 220-24VAC 50/60Hz Max. 0.18A
    OUTPUT: DC24-36V 600mA 21.6W Max. 48VDC

Najważniejsze dla mnie jest zrozumieć dlaczego diody mi migoczą i przestają świecić?
    Moja intuicja i zrozumienie świata podpowiadają mi że jest to po prostu słaba jakość taśmy LED, gdyż nie zaobserwowałem multimetrem różnic w napięciu na taśmie. Zauważyłem jednak że w mieszkaniu inne żarówki (regularne LED, na gwincie) czasami zaczynają "migotać", jednak po chwili to ustaje - być może ma to jakiś związek z tym? Dodam, że mam dwie identyczne lampy (jak na załączonym obrazu) połączone na jednym obwodzie (jeden włącznik "schodowy" zapala/gasi obie lampy) - czy to ma jakiś związek?

Z góry dziękuje,
    -- Kuba
  • REKLAMA
  • #2 21331428
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1125
    Spalone diody LED, które mogą się uszkodzić na zwarcie i na przerwę.
  • REKLAMA
  • #3 21331483
    shnek
    Poziom 10  
    >>21331428
    Czyli rozumiem, że z jakiegoś powodu dioda LED się spaliła, a potem z racji spalonej diody jest coraz większa szansa na uszkodzenie kolejnej. Czyli można sytuację naprawić - jak kupię dobrej jakości diodę na 18V, to problem powinien zostać rozwiązany?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 21331537
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1125
    Daj sobie spokój z naprawą tej lampki.
  • #6 21331593
    shnek
    Poziom 10  
    >>21331529 - Rozumiem, źle napisałem - chodziło mi wymienić całą taśmę LED a nie jedną diodę.
    >>21331537 - na 99% lampa wyląduje w koszu i zamienię na coś z wkręcaną żarówką. Pytam z ciekawości, oraz żeby wiedzieć na co zwracać uwagę w przyszłości przy zakupie kolejnych lamp.
  • #7 21332869
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1229
    A skąd chcesz wziąć taką taśmę LED? Tutaj doody są połączone szeregowo a całość zasilana jest zasilaczem o stałym prądzie wyjściowym.

Powszechnie dostępne taśmy są zwykle na 12V, rzadziej na 24V.

Co do mrugania to tak dioda kończy żywot. Łatwo to wywołać zasilając ją zbyt dużym prądem bądź pozwolić na przegrzanie.
    Czasy niezawodnych urządzeń mamy juz za sobą.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z lampą LED z marketu, która zaczęła migać i niektóre diody przestały świecić po mniej niż dwóch latach użytkowania. W odpowiedziach wskazano, że przyczyną mogą być spalone diody LED, które mogą uszkodzić kolejne w szeregu. Zaleca się wymianę całej taśmy LED, ponieważ naprawa pojedynczych diod może być nieefektywna. Użytkownik rozważa zakup nowej lampy z wkręcaną żarówką, aby uniknąć podobnych problemów w przyszłości. Wskazano również, że dostępne taśmy LED są zazwyczaj na 12V lub 24V, a ich mruganie może być spowodowane zbyt dużym prądem lub przegrzaniem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA