logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć przewody w silniku jednofazowym z dwoma kondensatorami?

MatiasBohr 08 Gru 2024 18:53 393 6
  • #1 21338997
    MatiasBohr
    Poziom 3  
    Witam, posiadam silnik jednofazowy z dwoma kondensatorami i chciałbym zmienić w nim kierunek obrotów (z potencjometrem do regulacji obrotów). Po tabliczce znamionowej wydawało mi się to proste, lecz według mnie przewody obecnie nie są podłączone według schematu DO TYŁU albo po prostu czegoś nie rozumiem. Jak powinny zostać podłączone przewody, aby silnik kręcił się w kierunku DO PRZODU? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Silnik jednofazowy z tabliczką znamionową i podłączeniami przewodów.
  • #2 21339117
    e2rd.o
    Poziom 21  
    Ocena: 111
    Przewód zasilający niebieski jest podłączony nie do tego zacisku na tabliczce zaciskowej.
  • #3 21339194
    MatiasBohr
    Poziom 3  
    >>21339117 Właśnie mnie dziwi, że mimo wszystko działa. W jaki sposób powinienem to podłączyć?
  • #4 21339206
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5145
    Tabliczka zaciskowa nie ruszana i schemat w załączeniu. Takie to trudne ?
    MatiasBohr napisał:
    (z potencjometrem do regualcji obrotów).

Czy Kolega zdaje sobie sprawę że do ,,potencjometru do regulacji obrotów" musi zakupić falownik circa za 1500 zł.
  • #5 21339226
    MatiasBohr
    Poziom 3  
    >>21339206 To w końcu nieruszana, czy niebieski źle podłączony? Po drugie, tak, to trudne, skoro piszę to w dziale dla początkujących? Jak nie umiesz pomóc, to daruj sobie eksperckie komentarze.
  • #6 21339436
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5145
    Szanowny Kolego, To że to Dział dla Poczatkujących, wcale nie zwalnia Szanownego Kolegi od skorzystania z setek opisów podłączenia takiego silnika znajdujących się na Forum, wystarczy odrobinę poszukać Po drugie, pisząc o ,,poprawnym " połączeniu miałem na myśli prawidłowo rozłożone na kostce przewody od uzwojeń silnika a nie Kolegi twórczość, czyli wystarczyło tylko zerknąć na schemat. Zmianę kierunku wirowania dokonuje się przez przełożenie dwóch mostków, co na schemacie również jest podane Po trzecie zaś, jest mi niezmiernie przykro, że do regulacji obrotów takiego silnika nie da się zastosować tylko i wyłącznie potencjometru z Allegro za 7 złotych i 50 groszy a kosztowniejsze urządzenie.. Każdego Laika zdenerwowała by taka wiadomość. Dobrej nocy życzę.
  • #7 21339549
    MatiasBohr
    Poziom 3  
    Uzwojenie podłączone oryginalnie, proszę czytać ze zrozumieniem.
    Silnik posiada już potencjometr z falownikiem, proszę czytać ze zrozumieniem.
    Jeśli nie umie szanowny kolega wytłumaczyć tak prostej rzeczy, proszę zająć się czymś innym.

Udzielono mi pomocy na innym forum, zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada silnik jednofazowy z dwoma kondensatorami i chce zmienić kierunek obrotów przy użyciu potencjometru. W dyskusji pojawiły się wątpliwości dotyczące podłączenia przewodów, które mogą być niezgodne z schematem. Użytkownicy sugerują, że zmiana kierunku wirowania wymaga przełożenia dwóch mostków na tabliczce zaciskowej. Wskazano również, że do regulacji obrotów nie wystarczy tani potencjometr, a konieczny jest falownik. Użytkownik podkreśla, że silnik ma już zainstalowany potencjometr z falownikiem i zamyka temat, ponieważ otrzymał pomoc na innym forum.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA