logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bezpieczne oświetlenie LED 12V z czujnikiem ruchu: 230V czy 12V?

PiTT88 09 Gru 2024 19:56 558 6
REKLAMA
  • #1 21340665
    PiTT88
    Poziom 11  
    Witam,
    Chciałbym wykonać oświetlenie zewnętrzne sterowane ruchem za pomocą paska ledowego 12v. Całość ma być pod zadaszeniem (drewnianym). Zastanawiam się czy wybrać czujnik ruchu 230v przed zasilaczem ledów czy taki na 12v już za zasilaczem. Jaki wariant jest bezpieczniejszy jeżeli chodzi o ryzyko pożarowe? Słyszałem historie o zapłonach zasilaczy 12v na stałe podłączonych do sieci. Pewnie przesadzam, ale lubie dmuchać na zimne. Czy przy czujnikach na 230v nie ma takiego niebezpieczeństwa?
  • REKLAMA
  • #2 21340780
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2543
    Czujka ruchu też musi mieć zasilacz i on też może się zapalić. Przed pożarem chronią bezpieczniki. Tanie zasilacze z dalekiego wschodu mogą być problematyczne. Droższe rozwiązania i niekoniecznie ze wschodu mają mniejsze szanse na samozapłon.
    Niskie napięcie, to niskie ryzyko porażenia czy przebicia pod wpływem wilgoci. Zasilacz 12 V możesz sobie kupić dowolny, a taka czujka 230 V już nie daje tej dowolności.
  • REKLAMA
  • #3 21341523
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1212
    PiTT88 napisał:
    Słyszałem historie o zapłonach zasilaczy 12v na stałe podłączonych do sieci.
    A co miałoby się zapalić w takim zasilaczu?
    Zazwyczaj poważne uszkodzenie kończy się zwarciem w tranzystorze kluczującym i spaleniem wewnętrznego bezpiecznika.

Tutaj jednak wszystko rozbija się o szczegóły. Końcowe rozwiązanie zależy przede wszystkim od prądu pobieranego przez taśmę (taśmy).

Czujka na wyjściu ma styk przekaźnika. Ten z kolei ma określoną wartość prądu jaki może przełączać. Przy małym obciążeniu można zdecydować się na wspólny zasilacz zasilający czujkę i diody. Jest szansa na dłuższe działanie, gdyż przełączanie prądu stałego degraduje styk przekaźnika.
    Przy dużym obciążeniu jako łącznik musiałby być tranzystor MOS uruchamiany stykiem czujki. Ale to już dodatkowa kombinacja, zwłaszcza kiedy instalacja ma być w trudno dostępnym miejscu.

Przy wersji z czujką na 230V w/w problemy znikają. Załączanie mocy odbywa się przy mniejszym prądzie a dodatkowo styk łączy prąd przemienny, co gwarantuje mu długą żywotność.

Przed zakupem zasilacza trzeba ustalić jaka będzie łączna długość taśm i dobrać zasilacz o odpowiednim prądzie wyjściowym do obciążenia.
  • #4 21341629
    PiTT88
    Poziom 11  
    >>21341523
    W.P. napisał:
    A co miałoby się zapalić w takim zasilaczu?

Nie wiem dokładnie co, ale byłem kiedyś świadkiem wybuchu ładowarki do telefonu pozostawionej w gniazdku bez odbiornika. Obeszło się co prawda bez ognia, ale widok niezbyt przyjemny. Inna historia to spalona więźba dachowa od zasilacza halogenu 12v w podbitce. Bezpieczniki nie rozłączyły. Zdaje sobie sprawę, że to są skrajne przypadki, występujące bardzo sporadycznie. Jednak jeśli mam możliwość zrobienia tego od podstaw to wolę poszukać najbezpieczniejszego rozwiązania. Długość taśmy to maksymalnie 4-5 metrów. Niedawno kupiłem kinkiet zewnętrzny z czujnikiem ruchu made in china. Po rozebraniu i podłączeniu do prądu przetwornica na 5v do sterowania czujką w ciągu 10 min rozgrzała się do 60 stopni, nie odważyłem się tego powiesić na styropian.
  • REKLAMA
  • #5 21341659
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1212
    Ostrożności nigdy nie za wiele. To mądre podejście.
    Wszyscy dziś korzystamy z masowej i maksymalnie potanianej produkcji.
    Po prostu podczas montażu zasilacza załóż sobie najgorszy scenariusz. Ja umieściłbym go na blaszanej podstawie odsuniętej od podłoża.

Wydajność prądowa zasilacza to min 5A (min 60W).
  • REKLAMA
  • #6 21341843
    ssllaawweekk
    Poziom 20  
    Ocena: 87
    Czujkę ruchu też możesz zamontować na blaszanej podstawie. Przewody umieść w rurkach trudnopalnych.
  • #7 21848139
    PiTT88
    Poziom 11  
    Nie zrobiłem, ale męczycie mailami

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru bezpiecznego rozwiązania do zewnętrznego oświetlenia LED 12V z czujnikiem ruchu zamontowanym pod drewnianym zadaszeniem. Porównano czujniki ruchu zasilane napięciem 230V przed zasilaczem LED oraz czujniki 12V za zasilaczem pod kątem ryzyka pożarowego. Wskazano, że zarówno zasilacze czujników 230V, jak i 12V mogą ulec uszkodzeniu i potencjalnie zapalić się, jednak stosowanie bezpieczników minimalizuje to ryzyko. Tanie zasilacze, zwłaszcza z niepewnych źródeł, są bardziej podatne na awarie. Niskie napięcie 12V zmniejsza ryzyko porażenia i przebicia izolacji, co jest istotne przy wilgotnych warunkach. Czujnik 230V ma styk przekaźnika, który lepiej radzi sobie z prądem przemiennym i zapewnia dłuższą żywotność, natomiast czujnik 12V wymaga uwzględnienia prądu taśmy LED i może wymagać dodatkowych elementów sterujących przy większym obciążeniu. Zaleca się montaż zasilacza i czujnika na metalowej podstawie oraz prowadzenie przewodów w rurkach trudnopalnych dla zwiększenia bezpieczeństwa. Długość taśmy LED do 4-5 metrów wymaga zasilacza o wydajności co najmniej 5A (60W). Przykłady awarii zasilaczy i przetwornic podkreślają potrzebę ostrożności i wyboru jakościowych komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA