logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nierówne napięcia celi w magazynie z celami 320 Ah - uszkodzenie czy różna pojemność?

tomaszlonski 19 Gru 2024 13:36 1800 25
REKLAMA
  • #1 21354804
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 892
    Mam problem z jedną celą w magazynie. Przy pierwszym ładowaniu wszytko było w porządku, w czasie rozładowania cela szybko osiągnęła 2.7 V kiedy reszta miała jeszcze 3.1V czyli magazyn przy stanie prawie 60% w ciągu minuty osiąga 0%.

Teraz przy ładowaniu cela nie nadąża za resztą z różnica prawie 0.2V i załączonym balansowaniem. Magazym stał cały dzień nie używany by się wyrównać ale cela nadal ma problem z ładowaniem i różnica napięcia na poziomie 0.2V.

Zastanawiam się co może być przyczyną, wstępnie uznałem że cela pewnie jest uszkodzona ale nie wykluczam że jest o pojemności mniejszej albo większej niż inne cele.

Wszystkie 16 celi w zestawie to magazyn 48V 320 Ah, jak sprawdzałem pojemności każdej to mieściły się w zakresie 315-330 Ah, ponad 70% miała więcej jak 320 Ah.
    W BMS pojemność ustawiam jako 300 Ah, tak samo obniżyłem napięcia maksymalneby zwiększyć żywotność kosztem pojemności.

Nawet zmniejszyłem pojemność magazynu i po 5h ładowania ok 5A cela i tak nie nadąża za resztą dając najniższe napięcie cały czas. Jak chwilę postoi z balansowaniem zwykle lekko spada zamiast się wyrównać z resztą.
    Zrzut ekranu z parametrów baterii, pokazujący różne wskaźniki takie jak pojemność, napięcie i temperatura.
  • REKLAMA
  • #2 21354816
    berthold61
    Poziom 28  
    Ocena: 309
    Aż taki fachowiec nie jestem ale przed pierwszym ładowaniem ustawiają wszystkie ogniwa i podłączają buzbary równolegle na cała noc aby się wyrównały.
  • #3 21354820
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    Jeśli przy ładowaniu cela nie nadąża i ma napięcie mniejsze to nie wskazywałoby na mniejszą pojemność, raczej na większą od pozostałych w szeregu albo na wcześniejsze niedoładowanie, trzeba by ją oddzielnie naładować do tych 3,45 - 3,55V i wtedy sprawdzić pojemność, ale może też być uszkodzona jeśli ładowanie nie pomoże
  • #4 21354821
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Tak zrobiłem, wszystkie cele po testach rozładowania zostały ponownie naładowane do identycznego napięcia i po 2 dniach dopiero składałem. Po uruchomieniu wszytko było w porządku i różnica napięć wszystkich była na poziomie 0.04 V.

To nie jest mój pierwszy magazyn składany z BMS JK, to pierwszy który ma takie problemy po złożeniu akurat tylko z jedną celą. :)
    Skończyły mi się cele, za tydzień powinny dojść zamówione następne.

Chwilowo brak czasu by rozebrać, jak na razie magazyn tylko ładuje się z inwertera działającego tylko jako ładowarka.

@3301 zastanawia mnie tylko jedno że na testach rozładowania nie było problemu a tu nagle cela w zestawie obniża napięcie prawie o 0.5V przystanie gdzie powinna być naładowana przynajmniej w 50%.
  • #5 21354931
    krzyś11
    Poziom 16  
    Ocena: 31
    Rezystancje obwodu cel w normie?
  • #6 21355062
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Raczej tak, nie widzę zmian rezystancji, Wszystkie cele mają praktycznie takie same.

Wartości rezystancji mam przedziale 0.065 do 0,072 oma.
    Dokręciłem śruby sprawdziłem połączenia i dalej nic. Wgrałem przy okazji jeszcze nowy firmware do JK 15.35.

Wyłączyłem balanser, ustawiłem ładowanie 10 A i co ciekawe po kilku minutach cela nagle wyprzedziła inne i ma najwyższe napięcie aktualnie.

Zrzut ekranu aplikacji monitorującej stan baterii LFP.

Cela jest na dole stosu czyli praktycznie muszę rozkręcić cały magazyn po jednej stronie, problem odkładam do weekendu i sprawdzeniu ponownym pojemności przez rozładowanie i ładowanie.
  • REKLAMA
  • #7 21355383
    krzyś11
    Poziom 16  
    Ocena: 31
    Nie za wysoko ustawiłeś -Balanse Trig.Volt- skoro przy takiej różnicy napięcia układ nie balansuje i jest na OFF?
  • #8 21355554
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Po co balansowanie przy niskim napięciu? Balans prawidłowo powinien działać dopiero pod koniec ładowania i wyrównać napięcia w celach. Duży magazyn ma zwykle wysokie napięcie balansowania a mniejszy niższe. Podładowania o 0.1 V magazynu trwa przecież z godzinę-dwie albo dłużej a w tym czasie balanser zwłaszcza 2A zrobi swoje. :)

Poza tym Trig.Volt zaczyna działać dopiero po osiągnięciu ustawieniu napięcia Start Blance Volt przez jakąkolwiek z cell.
    U mnie akurat działa normalnie zawsze start od 3.40V ( 54,40 V magazynu ) czasami zejdę do 3.35V przy niższych pojemnościach celi. Cell RCV mam 3.45. Takie ustawienia sprawdzają się zawsze przy ładowaniu w trybie Fload Mode i zwykle mam za każdym razem prawidłowe wskazania pojemności.

Jak już pisałem to załączyłem balanser, nawet ustawiłem napięcie startu na poziomie uszkodzonej by wyrównał ale to kompletnie nic nie daje niestety.
    Z tego co czytałem opinie są różne i zwykle uszkodzone ogniwo w pierwszym ładowaniu albo błędy bms co raczej na razie wykluczam nim sprawdzę po rozebraniu magazynu. Ustawienia stosuje w innych magazynach i nie ma żadnych problemów.
  • REKLAMA
  • #9 21359576
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 494
    Z opisu wynika, że przyczyną była niedokręcone złącze, jak dokręciłeś to cela skoczyła z napięciem. Możesz doładować pojedynczą cele bez demontażu, trzeba tylko wyłączyć ładowanie całości i obserwować na BMS jak ta cela się zachowuje.
  • #10 21359693
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Złącza prawidłowo dokręcone, rozkręciłem na tej celi i dokręciłem ponownie
    Też wpadłem na pomysł podładować indywidualnie tą celę, niestety dalej to samo.

Przy ładowaniu napięcia wszystkich cel 3,3-3,35 V ta nagle skacze do 3,65 i znowu wyłączenie ładowania.

Przed chwilą 51V w magazynie, reszta cel 3,2 V a ta spada nagle do 2,6V i wyłącza magazyn BMS.

Teraz już w normie, wyłączone rozładowanie działa tylko ładowanie z paneli , niestety znowu zresetowało licznik pojemności ale to fload mode bms ustawi ponownie po naładowaniu dopiero.
    Nawet balanser załączyłem dla niższego napięcia 2,8 V i tez nie pomaga, cela szybciej się rozładuje niż ją podładuje balanser 2A .

Zrzut ekranu z dashboardu baterii pokazujący parametry takie jak pojemność, stan naładowania, stan zdrowia, moc i napięcia.

Pozostało tylko wykorzystywać połowę pojemności magazynu i zakres napięć cell 3.15V do 3,45V ( 50,4 do 53,6 V ) , jak wymienię celę powrócę do prawidłowych ustawień. W sumie nawet ta różnica 0.3V daje przyzwoitą pojemność 170Ah.
  • Pomocny post
    #11 21359713
    techlock
    Poziom 33  
    Wychodzi na to, że ta cela jest uszkodzona lub
    BMS błędnie odczytuje dane z tej konkretnej celi,
    sprawdź miernikiem napięcie na tej celi i porównaj z tym co pokazuje BMS
    Jak napięcie takie samo - uszkodzona cela
    Jeśli różne BMS do wymiany lub gdzieś nie łączy przewód pomiarowy z tej celi (zimny lut, luźny pin przy złączce BMS)
  • #12 21359750
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Napięcia ustawiałem i kalibrowałem BNS miernikiem o dokładności 0,1%+1.

Przełożyłem nawet cele w inne miejsce ( stoi pionowo, dałem na górę magazynu będzie łatwiej wymienić ) i dalej to samo przez co wykluczyłem uszkodzenie BMS czy zimne luty.
  • REKLAMA
  • #13 21359761
    techlock
    Poziom 33  
    Może jeszcze być uszkodzone połączenie konektora z celą + lub - lub oba, sprawdź czy nie są luźne. Jeśli nie to tylko test pojemności tej pojedynczej celi. Z opisu wynika, że napięcie na tej celi skacze więc stawiam na konektory lub brak stałego połączenia z katodą lub anodą wewnątrz celi.

Przykład całkowicie uszkodzonego konektora.
    Nie tyle zły spaw, co zbyt mocne dokręcenie zadziałało jak dźwignia.

Widok na uszkodzony konektor na urządzeniu z oznaczeniem Made in China.
  • #14 21360044
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Tez to sprawdzałem i ruszałem konektorem na baterii by sprawdzić wadliwe połączenia. Nic nie stwierdziłem.
    Konektory do przyłączenia mam w wersji śruby wkręcanej przy montażu do konektora celi.

W czasie transportu też się nie uszkodziło nic, cela nie ma żadnych widocznych uszkodzeń, jest praktycznie idealnie płaska na każdej ściance.

Jak zrobię pomiary pojemności po świętach to dopiero się wszystko okaże co z tą celą jest.

P. S. Dostawa nowych baterii dopiero w lutym to na ponad miesiąc trzeba odłożyć wszytko.
  • #15 21360054
    techlock
    Poziom 33  
    tomaszlonski napisał:
    Konektory do przyłączenia mam w wersji śruby wkręcanej przy montażu do konektora celi.

Ta na foto jest taka sama, przy montażu trzeba luźno wkręcić tą śrubę na imbusie a przy wkręcaniu nakrętki trzymać śrubę imbusem, żeby właśnie nie zerwać połączenia z konektorem. Połączenie elektryczne wystąpi na gwincie.
    Ta śruba z imbusem dokręcana do dna konektora ze zbyt dużą siłą zadziała jak dźwignia, śruba oprze się o dno konektora i będzie przeciwdziałać na gwintowane złącze ku górze.
    Tu takie samo uszkodzenie konektora - można ponownie przyspawać laserowo.
    Element z uszkodzonym konektorem i śrubą z łbem na imbus.
  • #16 21360210
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 21360229
    techlock
    Poziom 33  
    Na foto z uszkodzeniem jest konektor z wkręcaną śrubą fi6, która zamiast "łaba" ma wyżłobienie na klucz imbusowy, potem nakręca się nakrętkę. W tych na foto które pokazałeś też można takie wkręcić i zastosować nakrętki lub wkręcić z "łbem" sześciokątnym.
    Metalowy konektor z gwintem i sześciokątnym wyżłobieniem na klucz imbusowy.

tomaszlonski najlepiej wie jakie ma konektory.
  • #18 21360233
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 21360246
    techlock
    Poziom 33  
    Zbliżenie na płaskie złącze z możliwością wkręcenia szpilki lub śruby.
    To złącze też jest płaskie i można wkręcić szpilkę lub śrubę z "łbem"
  • #20 21360252
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 21360380
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Mam akurat szpilkę wkręcaną w centrum na klucz hex allen czyli polski imbus. Nie mam w tym zestawie cell EVE by mieć konektory płaskie. O tym już pisałem wcześniej. ;)
    Dokręcam kluczem dynamometrycznym , nawet przy szpilkach zmniejszam trochę siłę, przy montażu śrubę i tak kontruje potem nakrętka od góry.
  • #22 21360407
    techlock
    Poziom 33  
    Dziękuję @tomaszlonski za doprecyzowanie. Mamy już 100% jasność.
  • #23 21360476
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    >>21359761

Przecież gdyby to połączenie było wadliwe to napiecie na tym ogniwie podczas ładowania byłoby sporo wyższe od pozostałych a przy rozładowywaniu mogłoby nawet dojść do przebiegunowania i nawet bms z equalizatorem 2A by na tym nie zapanował
  • #24 21360536
    techlock
    Poziom 33  
    Właśnie miałem taki przypadek, konektor fizycznie trzymał, ale połączenie elektryczne było na tyle słabe, że ogniwo przy małym obciążeniu, rzędu 10A działało normalnie, a przy rozładowaniu prądem 40A traciło napięcie do 2,6V i BMS wyłączał cały szereg 16 sztuk, pozostałe ogniwa napięcie 3,3V. Zacząłem obserwować stany ogniw na bieżąco i to wadliwe ogniwo miało skoki napięć przy rozładowaniu 40A, napięcie na nim spadało do 2,7V w kilka sekund wracało do 3,3 i znów spadało do 2,7V i tak cyklicznie co kilka sekund, Balanser 1A w zestawie, może trochę wyrównywał. 1A x 3,2V to niewiele przy pojemności ogniwa 280Ah. Ten wadliwy "wspawany" konektor nagrzewał się przy tym rozładowaniu, wniosek jeden, niestabilne połączenie konektora. Po ponownym spawaniu konektora ogniwo wróciło do normy.
    Ale jak jest w tym konkretnym przypadku nie wiadomo.
    Trzeba zrobić testy tego pojedynczego ogniwa.
  • #26 21394450
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Zakończy w sumie wczoraj, dostałem pocztą jedną cele. ;)
    Dostawca tłumaczy się możliwością przemarznięcia niektórych cell w czasie transportu, ma już kilkanaście reklamacji o identycznych objawach jak moja.
    Cela w testach wypada normalnie ale jak przyjdzie podłączyć z innymi zachowuje się po prostu po swojemu, nierównomierne rozładowanie czy ładowanie.

Na razie wymieniłem uszkodzoną i podładowuje ogniwo do poziomu w magazynie. Na razie Delta Cell V na poziomie 0,070 po 2h 0,041V a pasuje wyrównać przynajmniej do 0.01 V dla wszystkich, 2A w BMS wyrównają to pewnie po dobie. :/ Dlatego doładowuję cele indywidualnie do wymaganego napięcia .

Ekran monitora z informacjami o stanie baterii i napięciu.

W weekend tylko naładować magazyn do pełna 58 V ( ok 3,65 na celę ) i sprawdzić od nowa pojemność faktyczną .
    Trochę to potrwa by naładować 320 Ah do pełna .

p.s. Ten magazyn jest problematyczny chyba tylko przez te cele pochodzące od 4 róznych dostawców , połączyłem po prostu 4 zestawy po 4 które mi się plątały po domu. Mam jeszcze luzem 16 cell które przywiozę w przyszłym tygodniu po 300-360 Ah to z ich wybiorę cele o tej samej rezystancji i pewnie złożę kolejny magazyn.

P. S. 2. 3h ładowania celi i pół doby balansowania i wyszło dość wyrównane ładowanie z deltą na poziomie 0.01- 0.02V.

Ekran monitora baterii, prezentujący dane o stanie naładowania i napięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z jedną z cel w magazynie 48V 320 Ah, która przy ładowaniu i rozładowaniu wykazuje znaczne różnice napięcia w porównaniu do pozostałych cel. Po pierwszym ładowaniu cela osiągnęła 2.7 V, podczas gdy inne miały 3.1 V, co prowadzi do szybkiego rozładowania magazynu. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie celi lub różnice w pojemności. Po przeprowadzeniu testów i ponownym ładowaniu, problem nadal występuje, mimo że rezystancje obwodu są w normie. Użytkownik rozważa możliwość uszkodzenia konektorów lub błędów w odczycie BMS. Po wymianie uszkodzonej celi, napięcia zaczynają się wyrównywać, a użytkownik planuje dalsze testy pojemności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA