logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nadmierne rozładowanie 1 celi w pakiecie ogniw Li-ion 4S6P, używane ogniw LG LGDBMH11865

moto332 30 Paź 2020 06:56 2043 5
REKLAMA
  • #1 19008584
    moto332
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Problem z jakim się do Was zwracam to nadmierne rozładowywanie się 1 celi w pakiecie ogniw Li-ion
    Pakiet jest w konfiguracji 4S6P , złożony z nowych ogniw LG LGDBMH11865.
    do pakietu podłączony BMS z balanserem dokładnie taki

Nadmierne rozładowanie 1 celi w pakiecie ogniw Li-ion 4S6P, używane ogniw LG LGDBMH11865BMS 4S.jpg (108.49 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Po poprawnym podłączeniu (kilka razy sprawdzone) , naładowaniu baterii do 100% na każdej celi było 4,16V , czyli ok.
    Podłączyłem lampę do której bateria została wykonana i tak świeciła kilka godzin .
    Cały czas kontrolowałem napięcie na poszczególnych celach , różnice rzędu 0,02V
    Po kilku godzinach gdy bateria była rozładowana prawie do 0 zauważyłem nagły spadek napięcia na jednej z cel do około 2V !
    Dlaczego BMS nie rozłączył baterii przy tak dużym spadku napięcia na tej celi?
    Uszkodzony BMS?
    Wymieniłem BMS-a na drugiego i sytuacja znowu sie powtórzyła , na pierwszej celi napięcie spadło do 2,4 V .

Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu
  • REKLAMA
  • #2 19008681
    Ibuprom
    Poziom 26  
    Ocena: 180
    Ten balanser nie kontroluje napięć poszczególnych sekcji, dba tylko o to aby ogniw nie przeładować. A wyjście odłącza w przypadku gdy napięcie spadnie na całym pakiecie poniżej określonego poziomu.
  • REKLAMA
  • #3 19008692
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 19008704
    moto332
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    To czy możecie mi podać namiar na prawidłowo działającego BMS-a z balanserem który odetnie napięcie gdy którakolwiek cela spadnie poniżej 3V ?
    Ładowarkę do Li Ion na pakiet 4S posiadam ale bez balansera.
  • REKLAMA
  • #6 19008884
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1225
    Wrzuć temat na forom rowerowym (pojazdyelektryczne.org). Co prawda mało tam elektroników, ale mają większe rozeznanie w modelach BMS-ów (w znaczeniu ten klocek dobry a ten zły).
    Co chwila ktoś konstruuje pakiet akumulatorów i wymienia doświadczenia w tym zakresie.

Ten BMS jest uszkodzony. Jak prosty by nie był to jego rolą jest pilnować poszczególnych ogniw przed przeładowaniem i rozładowaniem poniżej bezpiecznej wartości. Do tego ma rozłączyć pakiet po przekroczeniu dopuszczalnego prądu (np. przypadkowe zwarcie).
    Balansowanie to chwyt marketingowy. Owszem, jest tzn. dołącza rezystor 43Ω do ogniwa, którego napięcie doszło do 4,2V. Co dalej się dzieje nie wiadomo.

Logika podpowiada, że należałoby przerwać ładowanie, aż nadgorliwiec nieco "spuści z tonu", zrównując napięcie z uśrednionym pozostałych ogniw. Czy tak jest nie wiadomo. Samo dołączenie rezystora 43Ω do 6P to ok. 100mA mniejszy prąd przy całkowitym dostarczanym z ładowarki. To taka mucha na szalce wagi.
    Lepiej się sprzedaje, bo z balansowaniem.

Można go zastosować do pakietu 4S1P ładowanego prądem 0,3÷0,5A wtedy jest szansa na balansowanie.

Modułów BMS na rynku jest wiele, ale wygląda to tak, jak by nikt ich nie sprawdzał po zejściu z taśmy. By nabyć zaufania należałoby skonstruować elektroniczny układ udający ogniwo i potencjometrem symulować napięcie z przedziału 2,5÷4,5V.
    Tym sposobem sprawdzony BMS można by spokojnie zamontować do nowego pakietu akumulatora.

A najpewniejszy balanser to zrobiony własnoręcznie. Schematów jest wiele w sieci.
REKLAMA