logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego fragment lampek świątecznych przestał świecić?

Largey 20 Gru 2024 16:16 246 4
REKLAMA
  • #1 21356374
    Largey
    Poziom 2  
    Przychodzę z małym problemem dotyczącym lampek świątecznych. Przez pierwszy tydzień działały bez zarzutu, ale wczoraj zauważyłem, że jeden ich fragment przestał świecić.

Od nowości jedna z diod była odsłonięta, więc najpierw sprawdziłem to miejsce. Gdy łączyłem kabelki, lampki delikatnie świeciły, ale tylko częściowo. Postanowiłem odciąć tę diodę, żeby sprawdzić, czy lampki będą działać bez niej. Niestety, nadal nie działały. Przez przypadek dotknąłem przewodem drabiny i wtedy fragment lampek zaczął świecić.

Nie jestem elektrykiem, więc nie wiem, co może być przyczyną, a chciałbym to naprawić. Czy ktoś mógłby mi pomóc rozwiązać ten problem?

• REKLAMA
  • #2 21356402
    czareqpl
    Poziom 33  
    Ocena: 580
    >>21356374 Drabiną zamykasz obwód pomiędzy tymi dwoma przewodami. Skręć je, zaizoluj i będzie działało.
  • REKLAMA
  • #3 21356416
    Largey
    Poziom 2  
    >>21356402
    Zapomniałem dodać, że jak tylko jednym przewodem dotykałem to również swieciło.
  • REKLAMA
  • #5 21362980
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6657
    Statystycznie sezon świąteczno-noworoczny to największe obciążenie dla SOR (Szpitalnych Oddziałów Ratunkowych) i JRG (Jednostek Ratowniczo-Gaśniczych).
    W żadnym innym przedziale czasowym w roku nie ma tylu szkód na zdrowi i mieniu.
    Nie jest jeszcze zbadane czy większe szkody są przy zabawach z fajerwerkami w noc sylwestrową, czy przy kleceniu oświetlenia choinkowego w wigilię.
REKLAMA