logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmierzyć pod obciążeniem baterię trakcyjną 6V 225Ah? Tester samochodowy?

brudny33 22 Gru 2024 14:07 333 4
REKLAMA
  • #1 21358689
    brudny33
    Poziom 3  
    Jak prawidłowo zmierzyć pod obciążeniem baterie traakcyjna 6v 225ah. Mierzyłem normalnym testerem, którym sprawdza rozruchowe w samochodzie i pokazało 9,8v. Wartość prawidłowa ale się po jakimś czasie zorientowałem, że przecież czym większą pojemność aku, to spadek napięcia mniejszy i wcale ten wynik nie musi być prawidłowy. Powinien zmierzyć urządzeniem, które ma regulacje obciążenia i zwuekszyc dwukrotnie niż dla baterii przeciętnej w samochodzie 100 Ah? Na tym testerze nie ma takiej opcji i nie wiem jaki prąd zapodaje.
  • REKLAMA
  • #2 21358750
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4310
    brudny33 napisał:
    Jak prawidłowo zmierzyć pod obciążeniem baterie traakcyjna 6v 225ah. Mierzyłem normalnym testerem, którym sprawdza rozruchowe w samochodzie i pokazało 9,8v. Wartość prawidłowa

Jeżeli wartość ''prawidłowa'' to albo dwie baterie są połączone szeregowo albo tester pokazał nieco powyżej 5V a nie 9,8V
    Przy naładowanym 12V akumulatorze /w dobrym stanie/ tester powinien pokazać minimum 10,8V.

Zauważ, że tester 12V nie nadaje się do pomiaru akumulatora 6V i nie ma to nic wspólnego z pojemnością akumulatora a wiąże się z jego dwukrotnie niższym napięciem, wszak prąd I płynący przez obciążenie R wynosi U/R
  • REKLAMA
  • #3 21358824
    Grzegorz_madera
    Poziom 38  
    Ocena: 1735
    Zmierz rezystancję wewnętrzną tego akumulatora, a wszystkiego się dowiesz. Taka bateryjka powinna mieć około 1,5mΩ. Jak będzie powyżej 2,2mΩ to już raczej złom.
  • REKLAMA
  • #4 21359322
    brudny33
    Poziom 3  
    vodiczka napisał:
    brudny33 napisał:
    Jak prawidłowo zmierzyć pod obciążeniem baterie traakcyjna 6v 225ah. Mierzyłem normalnym testerem, którym sprawdza rozruchowe w samochodzie i pokazało 9,8v. Wartość prawidłowa

Jeżeli wartość ''prawidłowa'' to albo dwie baterie są połączone szeregowo albo tester pokazał nieco powyżej 5V a nie 9,8V
    Przy naładowanym 12V akumulatorze /w dobrym stanie/ tester powinien pokazać minimum 10,8V.

Zauważ, że tester 12V nie nadaje się do pomiaru akumulatora 6V i nie ma to nic wspólnego z pojemnością akumulatora a wiąże się z jego dwukrotnie niższym napięciem, wszak prąd I płynący przez obciążenie R wynosi U/R

Tak szeregowo. Sorki pomyliłem się, oczywiście pokazało 10,8v.Tylko nie wiem jakim prądem obciążeniowym, bo jak takim jak dla przeciętnego rozruchowego 100ah,ti za małym chyba. Gdzieś mi się obiło o uszy, że najlepiej, żeby to był prąd 3x pojemność aku. Bo jak 300amper,to wynik jest nie miarodajny. Bo przecież tester nie umie dostosować do pojemności, bo jej nie jest w stanie zbadać.
  • #5 21359660
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4310
    Czy twój tester ma podane jaki prąd wymusza?
    Przy relatywnie małym prądzie obciążenia /w relacji do pojemności/ dobra bateria powinna dać wynik powyżej 11.0V.
REKLAMA