logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zniekształcenia dźwięku we wzmacniaczu Dual CV6055 po przepięciu

rosomak19 23 Gru 2024 19:45 300 3
REKLAMA
  • #1 21360350
    rosomak19
    Poziom 23  
    Ocena: 395
    Cześć.
    Na wstępie od razu zaznaczę, iż zdaję sobie sprawę, że denerwują takie pytania, bo możliwości jest sporo, ale do rzeczy.
    Pomyślałem, że zapytam na forum doświadczonych elektroników, co mogło się uszkodzić we wzmacniaczu Dual CV6055 po tym, jak nastąpiło zapewne przepięcie na skutek manewrowania lichą listwą zasilającą?
    Z tego co sąsiad mówił, miał włączony sprzęt (szafka dual) i chciał z tyłu za płytę paździerzową wrzucić listwę zasilającą i jak nią manewrował, coś zaskwierczało (jak czasami coś nie łączy) i od tamtej pory po włączaniu wzmacniacza i puszczeniu muzyki, po kilku chwilach w słychać zniekształcenia w głośnikach w obu kanałach. Mówi, że teraz wzmacniacz gra ciszej.
    Dzisiaj mnie zawołał aby pokazać usterkę. Do głośności się nie odniosę, bo nie wiem jak grał, ale faktycznie, po włączeniu, gra niby normalnie, ale zaraz dało się usłyszeć takie zniekształcenia. Ciekawe, czy to przedwzmacniacz, czy końcówki mocy i czy będą dostępne tranzystory w razie czego?
    Trzeba będzie podpiąć oscyloskop oraz generator i "przedzwonić" tor audio, ale myślę, że na początek trzeba sprawdzić napięcia, może coś się przypaliło, po czasie nagrzewa się i napięcie "siada"? Co myślicie?
  • REKLAMA
  • #2 21360378
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1954
    Pierwsze co powinno być w tym przypadku sprawdzone to zasilacz, czy wszystkie jego sekcje dają właściwe napięcia.
  • REKLAMA
  • #3 21363555
    rosomak19
    Poziom 23  
    Wziąłem ten sprzęt i jako, że późna pora, podłączyłem słuchawki i włączyłem. Po włączeniu grał dobrze, ale zaraz lewy zaczął szwankować, prawy lepiej, ale też coś niedomaga. Zacząłem wciskać przyciski od Direct, Defeat, Loudness i nagle stał się cud po ruszeniu przycisku Subsonic. Manewrując tym przyciskiem dolegliwości ustępują, wygląda na to, że czyszczenie przełączników i pacjent będzie żyć.
    Przejrzę kilka kondensatorów, czy trzymają parametry? Jutro zobaczę jak to gra na zestawach głośnikowych, bo na słuchawkach całkiem przyjemnie brzmi ten sprzęt. A z tą głośnością to chyba trochę sąsiad "poleciał". Dawno sprzętu nie używał i może wydawało mu się, że to głośniej grało, według serwisówki 2x70 W dla 8 omów.
    Z resztą zobaczę ile to naprawdę ma?
  • #4 21364493
    rosomak19
    Poziom 23  
    Zmierzyłem dzisiaj moc, wyszło 78W RMS na kanał, przy obciążeniu 8 omów. Podpiąłem dzisiaj swoje kolumny, może i na początku wydawało mi się, że fajnie gra, ale po kilku kawałkach już przestał mnie czarować. Jakiś taki ten bas jednostajny i jest go zdecydowanie za dużo. Mimo ustawienia potencjometru na "0" wciąż jest go za dużo, loudness wyłączony. Raczej bym go nie chciał, nie lubię, jak sprzęt narzuca swoje brzmienie w taki sposób, że wszystko brzmi tak samo, bo zaraz zaczyna być to męczące i irytujące.
REKLAMA